Έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο για το “παρατεταμένο COVID”

12:57 18/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ
Λονδίνο, Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Το “παρατεταμένο COVID”, η νεόκοπη αυτή ορολογία, έρχεται να απασχολήσει τη βρετανική επιστημονική κοινότητα καθώς περίπου 1 στα 10 άτομα με COVID-19 συνεχίζουν να εμφανίζουν συμπτώματα και μειωμένη ποιότητα ζωής πέραν των 12 εβδομάδων.

Η καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του covid στη σωματική και ψυχική υγεία είναι το αντικείμενο μελέτης τεσσάρων διαφορετικών ερευνών που ξεκινάνε τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι έρευνες κρίνονται απαραίτητες για την

καλύτερη κατανόηση του COVID καθώς πρόκειται για μία νέα ασθένεια προκαλούμενη από ένα νέο κορονοϊό.

Το μακροπρόθεσμο COVID μπορεί να εμφανιστεί με ομάδες συμπτωμάτων που συχνά επικαλύπτονται ή  και κυμαίνονται. Μια συστηματική ανασκόπηση έχει επισημάνει 55 διαφορετικά μακροπρόθεσμα συμπτώματα, αλλά τα πιο συχνά από αυτά περιλαμβάνουν δύσπνοια, πονοκεφάλους, βήχα, κόπωση και γνωστική εξασθένηση ή «εγκεφαλική ομίχλη». Υπάρχουν επίσης νέες ενδείξεις ότι σε ορισμένους ανθρώπους βλάπτονται εσωτερικά τους όργανα.

Το υπουργείο υγείας χρηματοδοτεί τις έρευνες με 18,5 εκατομμύρια λίρες.

“Προκειμένου να βοηθήσουμε αποτελεσματικά αυτά τα άτομα, πρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα το παρατεταμένο COVID και να προσδιορίσουμε θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάκαμψη”,  δήλωσε ο υπουργός υγείας Ματ Χάνκοκ.

Οι έρευνες θα έχουν αντικείμενο μελέτης τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν μακροχρόνια συμπτώματα αλλά δεν χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Ομάδες επιστημόνων στο πανεπιστήμιο Imperial, στο πανεπιστήμιο Birmingham, στο University College London και στο Ινστιτούτο για την παιδική υγεία Great Ormond Street θα αναλάβουν την διεξαγωγή των ερευνών που θα διαρκέσουν από δύο έως τρία χρόνια.

Ταυτόχρονα το Εθνικό Σύστημα Υγείας δημιούργησε 69 ειδικές κλινικές σε λειτουργία επι του παρόντος σε όλη τη χώρα, για τους ασθενείς με “παρατεταμένο COVID”.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα