Έρευνα: Υπάρχουν χιλιάδες μικρές μαύρες τρύπες γύρω από το κέντρο του γαλαξία μας

10:57 5/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Στοιχεία που αποτελούν ενδείξεις για την ύπαρξη μαύρων οπών γύρω από την τεράστια μαύρη τρύπα του γαλαξία μας (τοξότη Α*) πιστεύουν ότι διαθέτουν οι επιστήμονες. Χάρη στο διαστημικό τηλεσκόπιο ακτίνων-Χ Chandra. H ερευνητική υπόθεση των επιστημόνων, που εδώ καi δεκαετίες διατυπώνεται ως πιθανότητα από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, τώρα μοιάζει περισσότερο με πραγματικότητα, δεδομένων των σχετικών ενδείξεων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Τσαρλς Χέιλι, διευθυντή του Εργαστηρίου Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, εκτιμούν ότι σε απόσταση ενός παρσέκ (περίπου

3,26 ετών φωτός ή σχεδόν 31 τρισεκατομμυρίων χιλιομέτρων) από το γαλαξιακό κέντρο υπάρχουν 300 έως 500 μαύρες τρύπες σε διπλά συστήματα (ζεύγη όπου το ένα μέλος είναι άστρο και το άλλο μαύρη τρύπα, με τη δεύτερη να «καταπίνει» σταδιακά το πρώτο).

Ακόμα, τα στοιχεία οδηγούν τους ειδικούς στο συμπέρασμα ότι, υπάρχουν πολύ περισσότερες μεμονωμένες μαύρες τρύπες, τουλάχιστον 10.000, γύρω από τον Τοξότη Α*. Ο γαλαξίας μας έχει έκταση περίπου 100.000 ετών φωτός. Μέχρι σήμερα υπάρχουν ενδείξεις για περίπου 50 μαύρες τρύπες. Θεωρητικά πρέπει να υπάρχουν 10.000 έως 20.000 μόνο σε μια απόσταση έξι ετών φωτός από το γαλαξιακό κέντρο, αλλά η ύπαρξή τους δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα.

Η άλως και η σκόνη που περιβάλλει τον Τοξότη Α* είναι ιδανική για τη γέννηση άστρων τα οποία όταν ολοκληρώσουν τη ζωή τους γίνονται μαύρες τρύπες. Πρόσθετες μαύρες τρύπες, που βρίσκονται έξω από την κεντρική άλω, σταδιακά έλκονται από αυτήν, ενώ χάνουν την ενέργειά τους. Στην πλειοψηφία τους, αυτές οι μαύρες τρύπες παραμένουν απομονωμένες, αλλά μερικές ζευγαρώνουν με περαστικά άστρα, σχηματίζοντας έτσι ένα διπλό σύστημα.

Για πρώτη φορά, το τηλεσκόπιο Chandra δίνει στοιχεία για τις μαύρες τρύπες γύρω από τον γαλαξία μας. Αυτό γιατί, οι ζευγαρωμένες τρύπες προδίδουν την παρουσία τους, επειδή αλληλεπιδρούν με τα άστρα που τις συντροφεύουν και από το «ζευγάρωμα» τους αυτό εκπέμπονται ακτίνες Χ, οι οποίες είναι ανιχνεύσιμες από το συγκεκριμένο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Columbia University

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα