Έρευνα: Οι στατίνες ίσως επιταχύνουν την εμφάνιση Πάρκινσον

12:51 16/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η εκδήλωση των συμπτωμάτων της νόσου Πάρκινσον, σε ανθρώπους που είναι ευάλωτοι για την εμφάνιση της νόσου, μπορεί να επέλθει γρηγορότερα με τη χρήση στατινών, λένε Αμερικάνοι επιστήμονες σύμφωνα με τα πορίσματα της νέας τους μελέτης.

Οι ερευνητές του Κολλεγίου Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευρολογίας Χουεμέι Χουάνγκ, ανέλυσαν στοιχεία για 2.322 άτομα που είχαν πρόσφατα διαγνωσθεί με Πάρκινσον.

Παρά τις αντικρουόμενες

διαπιστώσεις των προηγούμενων ερευνών, η πιο πρόσφατη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι στατίνες, που συνταγογραφούνται ευρέως για τη μείωση της χοληστερίνης, αυξάνουν τελικά τις πιθανότητες να εκδηλώσει κάποιος τη νόσο του Πάρκινσον.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο κίνδυνος για την εμφάνιση της νόσου ήταν πιο αισθητός στα αρχικά στάδια λήψης των στατινών (τα πρώτα δυόμισι χρόνια).

Μάλιστα, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος στην περίπτωση των λιποφιλικών στατινών που διεισδύουν στον εγκέφαλο, από ό,τι των υδατοδιαλυτών στατινών που δεν μπορούν να εισέλθουν στον εγκέφαλο.

Σε κάθε περίπτωση, προκειμένου να διατυπώσει με μεγαλύτερη σαφήνεια τη σημασία των ερευνητικών δεδομένων, η Χουάνγκ διευκρινίζει: «Δεν λέμε ότι οι στατίνες προκαλούν Πάρκινσον, αλλά μάλλον ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το σκεπτικό πως θα προστατεύσουν από το Πάρκινσον». Οι ερευνητές επισημαίνουν πάντως, ότι η σχέση στατινών-Πάρκινσον πρέπει να μελετηθεί περισσότερο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα