Έρευνα: Η πανδημία του κορονοϊού έχει σχεδόν «εξαφανίσει» τη γρίπη και τα εποχικά κρυολογήματα
Η πανδημία του κορονοϊού είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος που τα επίπεδα των εποχικών λοιμώξεων από ιούς της γρίπης, και άλλους σχετικούς ιούς παραμένουν εξαιρετικά χαμηλά αυτή την εποχή, παρότι έφτασε για τις χώρες που ανήκουν στο βόρειο ημισφαίριο της Γης (ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα) η εποχή των κρυολογημάτων και της γρίπης.
Αυτό πιθανόν συμβαίνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, επειδή τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Covid-19 (μείωση κοινωνικών επαφών, χρήση προστατευτικού υγειονομικού υλικού κλπ.) επηρεάζουν και τον έλεγχο άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων πέραν
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας Nature, στο νότιο ημισφαίριο της Γης, όπου ο χειμώνας έχει περάσει, η εποχική γρίπη εμφανίστηκε σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. Για τους μήνες από τον Απρίλιο ως τον Ιούλιο του 2020 τα κρούσματα της γρίπης που καταγράφηκαν σε Νότια Αμερική, Νότια Αφρική και Αυστραλία ήταν ασυνήθιστα λίγα.
Σε περίπτωση που κάτι ανάλογο συμβεί και στο βόρειο ημισφαίριο, αυτό θα προσφέρει ανακούφιση στους ειδικούς και όχι μόνο, καθώς μια έξαρση της γρίπης συνδυασμένη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας θα προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στα ήδη δοκιμαζόμενα –εξαιτίας του κορονοϊού- συστήματα υγείας των χωρών.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες ωστόσο, μερικοί ιοί που σχετίζονται με το κοινό κρυολόγημα, ιδιαίτερα οι ρινοϊοί, ίσως να μην επηρεάζονται αρνητικά από την πανδημία. Αντίθετα, σύμφωνα με μελέτες έχει θεωρηθεί πιθανό ότι -σε ορισμένες περιπτώσεις- δρουν προστατευτικά έναντι του νέου κορονοϊού.
Σε κάθε περίπτωση, εάν τα κρούσματα της γρίπης σχεδόν «εξαφανιστούν» αυτόν τον χειμώνα από το βόρειο ημισφαίριο, οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στον εντοπισμό-πρόβλεψη των στελεχών των ιών της, για την ανάπτυξη του αντιγριπικού εμβολίου της επόμενης χρονιάς. Ένα τέτοιο σενάριο θα μπορούσε να οδηγήσει επίσης στην «εξαφάνιση» των λιγότερο συνηθισμένων στελεχών των ιών της γρίπης, απλουστεύοντας μελλοντικά την ιολογική εικόνα για τους επιστήμονες.
Επιπλέον, η έλλειψη ιικού ανταγωνισμού εντός του ανθρώπινου οργανισμού θα μπορούσε να «ανοίξει μια πόρτα» σε νέα στελέχη της γρίπης των χοίρων στο μέλλον, υποστηρίζουν οι ειδικοί. «Κάτι που βοηθά στην αντιμετώπιση αυτών των ιών είναι η φυσική μας ανοσία. Εάν τα επίπεδα της εποχικής γρίπης είναι χαμηλά για ένα διάστημα, αυτό μπορεί να αφήσει ένα κενό επιτρέποντας στη γρίπη των χοίρων να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο», αναφέρει ο Richard Webby, ιολόγος στο νοσοκομείο Σεντ Τζουντ στο Μέμφις του Τενεσί.
«Είμαι βέβαιος ότι η γρίπη θα επανέλθει, αλλά θα περάσουν μερικά χρόνια ώσπου να συμβεί αυτό», επισημαίνει από τη μεριά του ο Robert Ware, κλινικός επιδημιολόγος του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Γκρίφιθ.
Όπως και αν έχει, οι ειδικοί τονίζουν ότι υπάρχουν και άλλοι ιοί που προκαλούν αναπνευστικά συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος, οι οποίοι επίσης φαίνεται ότι περιορίστηκαν κατά τη διάρκεια του χειμώνα του νοτίου ημισφαιρίου. Εν προκειμένω, οι επιστήμονες παρατήρησαν μια απότομη μείωση κρουσμάτων του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV). Πρόκειται για έναν ιό, ο οποίος προσβάλει συνήθως τα μικρά παιδιά, προκαλώντας ενίοτε επιπλοκές όπως η πνευμονία.
Σύμφωνα με την Janet Englund, ερευνήτρια σε θέματα λοιμωδών παιδιατρικών νοσημάτων στο νοσοκομείο παίδων του Σιάτλ, οι ρινοϊοί -η κύρια αιτία κρυολογημάτων κυρίως σε παιδιά-δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί από την πανδημία του SARS-CoV-2. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρινοϊοί- σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης και τους κορονοϊούς- δεν διαθέτουν εξωτερικό λιπώδες περίβλημα που είναι ευάλωτο στα σαπούνια και στα αντισηπτικά. Ως εκ τούτου εκτιμάται ότι είναι πιο σταθεροί πάνω στις επιφάνειες (των χεριών και) των αντικειμένων. Επίσης θεωρείται πιθανό ότι υπάρχει, σε μεγαλύτερο ποσοστό, ασυμπτωματική μετάδοση των ρινοϊών από ό,τι των ιών της γρίπης ή των κορονοϊών, πράγμα που τους επιτρέπει να κυκλοφορούν στα σχολεία, ακόμη και αν τα άρρωστα παιδιά (με συμπτώματα) μένουν στο σπίτι.
Τα καλά νέα είναι –λένε οι επιστήμονες- ότι το κοινό κρυολόγημα ενδέχεται να προστατεύει μερικώς, έναντι του νέου κορονοϊού. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, στην οποία λήφθηκαν υπόψη περισσότερες από 800.000 περιπτώσεις ατόμων, οι ενήλικες που είχαν κρυολογήσει τον προηγούμενο χειμώνα, είναι λιγότερο πιθανό να βγουν θετικοί στα τεστ για το νέο κορονοϊό. Το γιατί συμβαίνει αυτό παραμένει μυστήριο.
Ο Scott Hensley, ανοσολόγος στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στη Φιλαδέλφεια, αναφέρει πως από ορισμένες μελέτες, οι ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εξαιτίας προηγούμενων λοιμώξεων από άλλους κορονοϊούς, περίπου ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους αναπτύσσει αντισώματα που μπορούν να προσδεθούν και στο νέο κορονοϊό SΑRS-CoV-2, εμποδίζοντάς τον να προσβάλει τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, δεν έχουν πράγματι πειστεί όλοι οι επιστήμονες για τη δυνατότητα μιας τέτοιας ανοσίας χάρη σε άλλους κορονοϊούς του κρυολογήματος, η οποία να έχει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της Covid-19.
Μια διαφορετική εξήγηση αναφορικά με το πώς και γιατί το κοινό κρυολόγημα ενδέχεται να προστατεύει από τον νέο κορονοϊό αποτελεί η εξής ερμηνεία: άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από ρινοϊό είναι, ίσως, δυσκολότερο να προσβληθούν ταυτόχρονα από τον SΑRS-CoV-2. Από τα αποτελέσματα μιας αμερικανικής μελέτης διαπιστώθηκε ότι ένας άνθρωπος με λοίμωξη ρινοϊού έχει 70% μικρότερη πιθανότητα να μολυνθεί επίσης από έναν κοινό κορονοϊό. Παραμένει ωστόσο ασαφές αν, ένας ασθενής με λοίμωξη ρινοϊού έχει μικρότερες πιθανότητες να νοσήσει και από την Covid-19.
Όπως υποστηρίζει πάντως ο Alberto Paniz Mondolfi, κλινικός μικροβιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, «ο ρινοϊός είναι ένας δυνατός ιός. Η γρήγορη ανάπτυξή του εμποδίζει την ισχυροποίηση άλλων ιών και θα μπορούσε, πιθανόν, να υπερνικήσει τον SΑRS-CoV-2.
Αυτές οι ιικές «παρεμβάσεις» μπορεί να είναι πράγματι αποτελεσματικές. Η Ellen Foxman, ανοσολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Γιέηλ, και οι συνεργάτες της ανακάλυψαν ότι οι ρινοϊοί ενδέχεται να αναχαίτισαν την πανδημία της γρίπης Η1Ν1 το 2009. Εν πάση περιπτώσει, αρκετοί από τους ειδικούς δεν βιάζονται να δηλώσουν υπέρμετρα αισιόδοξοι: «Είναι καλύτερα να είμαστε προετοιμασμένοι. Δεν ξέρουμε τι πρόκειται να συμβεί», αναφέρει η Sonja Olsen, επιδημιολόγος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ.
Πηγές: nature.com/ ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: Creative Commons/ άδεια χρήσης CC0
www.ert.gr
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Lockdown: Πώς πήγε η Μαρέβα Μητσοτάκη στην Καλαμάτα - Η απάντηση Μαξίμου
- Κρούσματα σήμερα 16/12: Νέα μέτρα στις κόκκινες περιοχές και η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
- Υπέκυψε στα τραύματά της η 42χρονη που έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας
- Ιωάννινα: «Ρομά μπήκαν στο νοσοκομείο και άρπαξαν ασθενή τους με κορονοϊό»
- «Ανάσα| στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (video)
- Μάχη για το Μακεδονία TV
- Ο εισαγγελέας διέταξε προκαταρκτική εξέταση για τη διαρροή της κατάθεσης Σιαμπάνη στο κανάλι του Σαββίδη
- Δώρο Χριστουγέννων: Πότε θα πληρωθεί σε όσους βρίσκονται σε αναστολή
- Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Νέα πληρωμή την Πέμπτη (17/12) σε 5.001 δικαιούχους
- GNTM: Βίκυ Καγιά: «Ο Ηρακλής είχε αληθινά ανάγκη αυτό το έπαθλο!»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Υπέκυψε στα τραύματά της η 42χρονη που έπεσε από τον 5ο όροφο πολυκατοικίας
- «Ανάσα| στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (video)
- M. Σχοινάς: «Το εμβόλιο θα είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο για όλη την ΕΕ εφόσον όλα πάνε καλά»
- Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Ποσειδώνος
- «Ανάσα» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (video)
- Στ. Λογοθετίδης: Πιθανό νέο κλείσιμο από την κινητικότητα των γιορτών
- Περισσότερα κόκκινα δάνεια σε εταιρείες διαχείρισης στο τέλος του Γ΄ τριμήνου 2020
- Διαδικτυακή εκδήλωση από την Λαϊκή Ενότητα Πελοποννήσου
- Ο Ανδρέας Λοβέρδος στην εκπομπή «ΕΠΤΑ» με τη Βάλια Πετούρη (19.12.2020)
- Καταβάλλεται την Πέμπτη η αποζημίωση ειδικού σκοπού σε 5.001 δικαιούχους

- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Έρευνα: Η πανδημία του κορονοϊού έχει σχεδόν «εξαφανίσει» τη γρίπη και τα εποχικά κρυολογήματα
- Στη Βουλή το ν/σ για το ΑΣΕΠ – Τι αλλάζει στο καθεστώς προσλήψεων στο Δημόσιο
- Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη λεωφόρο Ποσειδώνος
- Εξάρθρωση σπείρας που έκανε «delivery» κοκαΐνης
- Διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών της Θεσσαλίας στη Λάρισα (video)
- M. Σχοινάς: «Το εμβόλιο θα είναι το χριστουγεννιάτικο δώρο για όλη την ΕΕ εφόσον όλα πάνε καλά»
- Διαδικτυακή εκδήλωση από την Λαϊκή Ενότητα Πελοποννήσου
- «Ανάσα» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (video)
- «Ανάσα| στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (video)
- Στ. Λογοθετίδης: Πιθανό νέο κλείσιμο από την κινητικότητα των γιορτών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πρόγραμμα «Εξοικονομώ» : Νέος γύρος το 1ο εξάμηνο του 2021
- Ανατροπή στη δίκη για τον θάνατο της μικρής Μελίνας – Η απόφαση-μυστήριο του δικαστηρίου
- Bitcoin: Ξεπέρασε τα 20.000 δολάρια για πρώτη φορά στην ιστορία του
- Σε καραντίνα ο Μάικ Πομπέο έπειτα από επαφή με κρούσμα κορονοϊού
- Ρωσία: Οι κυρώσεις της Τουρκίας για τους S-400 δείχνουν την ανικανότητα των ΗΠΑ για θεμιτό ανταγωνισμό
- Μάχη για το Μακεδονία TV
- Πήρε άδεια και ξεκινάει προπονήσεις η Εθνική Γυναικών
- ΚΕΠΚΑ: 6 ευρώ δικαίωμα αποζημίωσης για κάθε μέρα καθυστέρησης μέσω κούριερ (Video)
- Χυδαιότητες από βουλευτή της ΝΔ – Κατηγόρησε τον Πολάκη για ναζιστικές πρακτικές
- «Δεν έχω ξαναζήσει τέτοια παραποίηση της γνώμης μου»