«Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» στην ΕΡΤ1

10:05 5/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία» (Next Stop: Utopia), έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ1, την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 και ώρα 22:15.

Σημαντική διεθνή διάκριση απέσπασε το ελληνικό ντοκιμαντέρ «Επόμενος Σταθμός: Ουτοπία», σε σκηνοθεσία Απόστολου Καρακάση και παραγωγή Μάρκου Γκαστίν και Ελένης Χανδρινού. Επιλέχτηκε, μεταξύ άλλων είκοσι ταινιών, να είναι υποψήφιο του πλέον σημαντικού Ευρωπαϊκού Βραβείου «Prix Europa 2016» στην κατηγορία «Τηλεοπτικά Ντοκιμαντέρ».

Ο Ευρωπαϊκός

Διαγωνισμός Τηλεοπτικών, Ραδιοφωνικών και Διαδικτυακών παραγωγών «Prix Europa 2016» (www.prix-europa.de), θα διεξαχθεί από τις 15 έως τις 21 Οκτωβρίου 2016, στο Βερολίνο της Γερμανίας και έχει σκοπό να αναδείξει τα καλύτερα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα Ευρωπαίων δημιουργών. Στις 22 Οκτωβρίου, κατά την επίσημη τελετή, θα απονεμηθούν συνολικά 13 βραβεία.

Το ντοκιμαντέρ συνεχίζει να διαγράφει μία πολύ επιτυχημένη διεθνή πορεία, έχοντας ήδη συμμετάσχει στα φεστιβάλ IDFA (Άμστερνταμ, Ολλανδία), Trieste Film Festival (Τεργέστη, Ιταλία), Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Millenium International Documentary Festival (Βρυξέλλες, Βέλγιο), DocsBarcelona (Βαρκελώνη, Ισπανία), Aegean Docs (Μυτιλήνη), ενώ τον Οκτώβριο θα συμμετάσχει επίσης, στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Πόλης του Μεξικού, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του OsnabrQck της Γερμανίας, στα φεστιβάλ Cinedoc στη Γεωργία, BIFED στην Τουρκία, DOCUMENT στη Σκοτία, καθώς και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας.

Υπόθεση: Όταν το εργοστάσιο κατασκευής υλικών οικοδομής της ΒΙΟ.ΜΕ. στη Θεσσαλονίκη κλείνει το 2012, ορισμένοι από τους εργάτες του αντιμέτωποι με τη χρόνια ανεργία αποφασίζουν να κάνουν κάτι επαναστατικό: να το καταλάβουν και να το λειτουργήσουν μόνοι τους με τις αρχές της άμεσης Δημοκρατίας. Το εγχείρημά τους εμπνέει ακτιβιστές σε όλο τον κόσμο, ενώ η πρώην διευθύντρια του εργοστασίου έκπληκτη παρακολουθεί την οικογενειακή επιχείρηση να μετατρέπεται σε σύμβολο αντίστασης και αλληλεγγύης. Για τους εργάτες, η αυτοδιαχείριση εξελίσσεται σε μια περιπέτεια επιβίωσης γεμάτη συγκρούσεις. Σύντομα, θα συνειδητοποιήσουν ότι για να τα καταφέρουν, θα πρέπει να αλλάξουν πρώτα οι ίδιοι…

Διάρκεια: 90΄

Σκηνοθεσία: Απόστολος Καρακάσης

Βοηθός σκηνοθέτη: Θανάσης Καφετζής

Φωτογραφία: Απόστολος Καρακάσης, Θανάσης Καφετζής, Δημήτρης Σταμπολής

Μοντάζ: Απόστολος Καρακάσης, Χρόνης Θεοχάρης

Σύμβουλος δραματουργίας: Παναγιώτης Ιωσηφέλης

Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος

Σχεδιασμός ήχου: Περσεφόνη Μήλιου

Βοηθός μοντέρ: Αλεξάνδρα Παγκράτη

Παραγωγοί: Μάρκος Γκαστίν & Ελένη Χανδρινού

Φωτογραφίες: Carlo Ramerino, Στράτος Καλαφάτης

Υπότιτλοι: Δέσποινα Παυλάκη, Μελισσάνθη Γιαννούση

Μιξάζ: Γιάννης Γιαννακόπουλος

Σχεδιασμός τίτλων: Χριστόφορος Μπρέλλης

Colour grading: Μάνος Χαμηλάκης

DCP mastering:

Παραγωγή: Minimal Films, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, της ΕΡΤ, του προγράμματος Creative Europe Media και του Stiftung Menschenwürde und Arbeitswelt και τη συνεργασία του Carl-Ludwig Rettinger (Lichtblick film).

Keywords
Τυχαία Θέματα