Ψηφιακή διάσωση για τα χειρόγραφα της Αγίας Αικατερίνης του Σινά

09:55 5/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο Κάιρο της Αιγύπτου μετέβη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του υπουργείου Αρχαιοτήτων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου με τίτλο: «Η βιβλιοθήκη της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά στην Ψηφιακή Εποχή. Ανακάλυψη άγνωστων κειμένων, προοπτικές της έρευνας».

Ο υπουργός Αρχαιοτήτων

Χαλέντ Ελ Ανάνι αναφέρθηκε στην σημασία της τεχνολογικής εξέλιξης προς όφελος σχετικών ανακαλύψεων αλλά και της ψηφιοποίησης μέρους των θησαυρών της Μονής.

Ο Καθηγούμενος και Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο οποίος και παρουσίασε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα, άγνωστα έγγραφα που χαρακτηρίζονται ως παλίμψηστα χειρόγραφα, δηλαδή χειρόγραφα που έχουν δύο στρώματα γραφής: ένα σβησμένο στρώμα γραφής ή «υποκείμενο», το οποίο είναι συνήθως αχνό και δύσκολο στην ανάγνωση και ένα δεύτερο στρώμα νεότερης χρονολογικά γραφής.

Η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά επεδίωξε μια μέθοδο για να καταστήσει τα ευρήματα των παλίμψηστων της ευανάγνωστα για πρώτη φορά από τότε που είχαν σβηστεί πριν από αιώνες.
Μια τεχνολογία που ονομάζεται «πολύ-φασματική φωτογράφηση (multispectral imaging)» και η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στην Ευρώπη και την Αμερική για την ανάκτηση σβησμένων κειμένων των παλίμψηστων, καθώς και χειρογράφων που υπέστησαν ζημιά από φωτιά ή νερό.

Keywords
Τυχαία Θέματα