Εποχές και Συγγραφείς | Παύλος Νιρβάνας

00:06 24/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Λόγιος, διηγηματογράφος, μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας, κριτικός και ποιητής.

Ένας από τους πολυγραφότατους Έλληνες συγγραφείς αν αναλογιστεί κανείς ότι έχει γράψει περισσότερα από 12.000 χρονογραφήματα.

Ο Πέτρος Αποστολίδης, με το λογοτεχνικό ψευδώνυμοΣυγγραφείς | Παύλος Νιρβάνας, γεννήθηκε στις 14 Μαΐου του 1866 στη Μαριαννούπολη της τότε Ρωσίας (σημερινής Ουκρανίας) και πέθανε στις 28 Νοεμβρίου του 1937 σε ηλικία 71 ετών, στον Ευαγγελισμό.

Ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Αποστολίδης

(Το πραγματικό του όνομα ήταν Κουμιώτης) καταγόταν από τη Σκόπελο.

Ο Κωνσταντίνος Κουμιώτης, στη Μαριανούπολη είχε δημιουργήσει τη δική του εμπορομεσιτική επιχείρηση και το 1861 παντρεύτηκε τη Μαριέττα Ιωάννη Ράλλη, της γνωστής οικογένειας των Ράλληδων της Χίου, με την οποία απέκτησε δύο γιούς.

Ο μεγαλύτερος πέθανε στη Μαριανούπολη και ο δευτερότοκος, Πέτρος Αποστολίδης, πήρε το όνομα του αδελφού του για «να ριζώσει». Ένας από τους βασικούς λόγους της μετακίνησης της οικογένειας Αποστολίδη στον Πειραιά ήταν οι εγκύκλιες σπουδές του Νιρβάνα και η ανάγκη του να μορφωθεί ελληνικά.

Το σπίτι του στη Φρεατίδα ήταν ένα από τα πιο παλιά φιλολογικά σαλόνια του Πειραιά, με μία πολύ πλούσια βιβλιοθήκη από ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά και άλλα βιβλία. Αυτό τον βοήθησε να αναπτύξει ακόμη περισσότερο τη φιλαναγνωσία του τόσο για τη λογοτεχνία όσο και τις επιστήμες. Χαρακτηριστικό το επίθετο «βιβλιοφάγος», με το οποίο τον προσφωνούσε ο Ξενόπουλος.

Το 1882 ξεκινά τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ όπου το 1888 θα πάρει το πτυχίο του. Ακολουθεί δυο παράλληλες και εκ διαμέτρου αντίθετες πορείες, τις οποίες υπηρετεί με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση.

Ιατρός στο Πολεμικό Ναυτικό από τη μια, λογοτέχνης και χρονογράφος από την άλλη. Η λογοτεχνία ήταν η μεγάλη του αγάπη, η ιατρική ικανοποιούσε το ενδιαφέρον του για την επιστημονική έρευνα.

Από τους κλάδους της ιατρικής τον απορρόφησε περισσότερο η ψυχιατρική, η οποία, τότε δεν είχε αποκτήσει την αυτονομία της ως επιστήμη.

Ο Νιρβάνας πρώτος to 1893 εκφώνησε διάλεξη στον Παρνασσό με θέμα «Νοσήματα της Προσωπικότητος» και «Φυσιολογική Ψυχολογία».

Αργότερα, το 1905, έγραψε τη μελέτη του «Τέχνη και Φρενοπάθεια». Στην εφημερίδα Εστία γράφει καθημερινά το χρονογράφημα από το 1908 μέχρι τον θάνατό του.

Το 1923 τιμάται με το Εθνικόν Αριστείον Γραμμάτων και Τεχνών και την ίδια χρονιά ιδρύει μαζί με τον Άγγελο Τανάγρα και την Καλλιρρόη Παρρέν την Εταιρεία Ψυχικών Ερευνών.

Το 1928 εκλέγεται μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Την ίδια χρονιά γίνεται δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Πειραιά και παραμένει μέχρι το 1932…

Αρχισυντάκτης: Τάσος Γουδέλης
Ηχολήπτης: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος
Μοντάζ-Μιξάζ: Κοσμάς Φιλιούσης
Συμμετέχουν: Χαράλαμπος Καραογλου, Νάσος Βαγενάς, Έλλη Φιλοκύπρου, Θάλεια Ιερωνυμάκη
Αφήγηση-απαγγελία: Κώστας Καστανάς
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς



Το άρθρο Εποχές και Συγγραφείς | Παύλος Νιρβάνας εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα