Εποχές και Συγγραφείς | Μυρτιώτισσα

15:06 31/3/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Το 1881 είναι, πιθανότατα, το έτος που γεννιέται ηΣυγγραφείς | Μυρτιώτισσα, η κατά κόσμον Θεώνη Δρακοπούλου.

Συχνά αναφέρεται ως έτος γέννησης το 1885. Όμως αντίγραφο από το πιστοποιητικό της βάφτισής της αναγράφει ως ημερομηνία γέννησης την 30η Ιανουαρίου του 1881 και τόπο γέννησης το προάστιο Μπεμπέκι της Κων/πολης στην ευρωπαϊκή ακτή του Βοσπόρου. Εκεί βαφτίστηκε η Θεώνη, στην εκκλησία του Αγίου Χαραλάμπους.
Η μητέρα της ονομαζόταν Ελένη και είχε καταγωγή από τη Σμύρνη, ενώ ο πατέρας της, Αριστομένης Δρακόπουλος, υπήρξε διπλωμάτης και καταγόταν, από την

πλευρά της μητέρας του Θεώνης, από την οικογένεια του πρόκριτου των Πατρών και μέλους της Φιλικής Εταιρείας, Αντρέα Καλαμογδάρτη.
Από την οικογένεια Καλαμογδάρτη έχει καταγωγή και ο ποιητής Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, ο γνωστός Ζαν Μωρεάς, που έδρασε στη Γαλλία και εκεί υπήρξε ο εισηγητής του κινήματος του συμβολισμού.

Η κοινωνική θέση του Αριστομένη Δρακόπουλου τού επιτρέπει να δώσει στα παιδιά του την αγωγή και τη μόρφωση που απαιτεί η τάξη τους. Φαίνεται ότι ο ίδιος συχνά επιβλέπει τη μόρφωσή τους. Η Θεώνη ομολογεί ότι δεν υπήρξε ευτυχισμένο παιδί έως και την εφηβική και νεανική της ηλικία. Όταν ήταν έξι ετών, ο πατέρας της διορίστηκε πρόξενος της Ελλάδας στην Κρήτη και η οικογένεια μετακόμισε στα Χανιά, μάλλον το 1887, πάντως σε μια ταραγμένη για ακόμη μια φορά περίοδο στην ιστορία της Κρήτης.

Η μεγαλύτερη κατά έναν χρόνο αδελφή τής Μυρτιώτισσας είναι η Αύρα, που θα σπουδάσει μουσική στο Ωδείο Αθηνών και θα γίνει αργότερα δασκάλα πιάνου, μουσικοκριτικός και συγγραφέας βιβλίων γύρω από τη μουσική. Το 1906 παντρεύεται τον δικηγόρο Σπύρο Θεοδωρόπουλο, γνωστό στη λογοτεχνία με το ψευδώνυμο Άγις Θέρος. Με το δικό της όνομα, Αύρα Θεοδωροπούλου, γίνεται γνωστή ως συστηματική και επίμονη αγωνίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών και μάλιστα ως πρόεδρος επί 25 χρόνια του Συνδέσμου για τα δικαιώματα της Γυναίκας.

Η Μυρτιώτισσα, αν και με τη ζωή και μέρος της ποίησής της δείχνει να μην αποδέχεται τις συμβάσεις που καταπιέζουν τις γυναίκες, δεν αναμειγνύεται ενεργά με την αδελφή της στο αναπτυσσόμενο γυναικείο κίνημα. Η Μυρτιώτισσα, από την εγκατάστασή της στην Αθήνα, φοιτά κατά την τελευταία δεκαετία του αιώνα στο γνωστό Παρθεναγωγείο Χιλλ, στην Πλάκα, που τότε μετρά ήδη μισό αιώνα παρουσίας στην Αθήνα. Φαίνεται ότι δεν την τραβά ιδιαίτερα το σχολείο∙ αντίθετα νωρίς εκδηλώνει ενδιαφέρον για το θέατρο. Το 1900 ιδρύεται το Βασιλικό θέατρο που θα λειτουργήσει από το επόμενο έτος.
Στη Βασιλική Δραματική Σχολή του, η Θεώνη Δρακοπούλου φαίνεται ότι παρακολουθεί κάποια μαθήματα ενώ λαμβάνει μέρος σε διάφορες ερασιτεχνικές θεατρικές παραστάσεις. Η οικογένειά της, όπως είναι φυσικό για την εποχή και την κοινωνική της τάξη, δεν εγκρίνει αυτές τις δραστηριότητες. Έτσι αναγκαστικά η Μυρτιώτισσα στρέφεται στην ποίηση…

Αρχισυντάκτης: Τάσος Γουδέλης
Ηχολήπτης: Θόδωρος Ζαχαρόπουλος
Φωτογραφία: Κωστής Παπαναστασάτος
Μοντάζ-Μιξάζ: Κοσμάς Φιλιούσης
Συμμετέχουν: Χαράλαμπος Καραογλου, Νάσος Βαγενάς, Έλλη Φιλοκύπρου, Θάλεια Ιερωνυμάκη
Αφήγηση-απαγγελία: Κώστας Καστανάς
Σενάριο-Σκηνοθεσία: Τάσος Ψαρράς



Το άρθρο Εποχές και Συγγραφείς | Μυρτιώτισσα εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εποχές, Συγγραφείς | Μυρτιώτισσα,epoches, syngrafeis | myrtiotissa