Επιτροπή Πολιτισμού και τη «Χάρτα» τοπικών προϊόντων (audio)

21:15 19/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη δημιουργία Επιτροπής Πολιτισμού και τη «χάρτα τοπικών προϊόντων» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο ιστορικό καφέ Κήπος με κεντρικό θέμα το 10ο ετήσιο συμβουλευτικό forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο θα φιλοξενηθεί στα Χανιά το 2020.

Πιο συγκεκριμένα σε ότι αφορά τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Ροκάκης τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή

που ο κ. Σταθάκης μου μίλησε για τις πολιτιστικές διαδρομές του συμβουλίου της Ευρώπης, ήξερα ότι αυτό το εγχείρημα έπρεπε να στηριχτεί και φυσικά να στεφθεί με επιτυχία.

Το Επιμελητήριο Χανίων είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, που στοχεύει στην ανάδειξη του νομού, του πολιτισμού μας, της ιστορίας και της κουλτούρας μας. Και πόσω μάλλον όταν αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική!

Μέσω των πολιτιστικών διαδρομών, τα Χανιά θα γίνουν το πολιτιστικό επίκεντρο της Ευρώπης, έχοντας έτσι μια χρυσή ευκαιρία να κερδίσουν ένα ακόμη στοίχημα: αυτό του εναλλακτικού τουρισμού με γνώμονα τον την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φιλοξενία μας»!

Για να συνεχίσει ανακοινώνοντας τη δημιουργία Επιτροπής Πολιτισμού, «Ο Πολιτισμός και η Επιχειρηματικότητα είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες στο σύγχρονο γίγνεσθαι.

Μέσα από τον πολιτισμό οφείλουμε να δώσουμε στην επιχειρηματικότητα μια άλλη διάσταση: πιο ανθρώπινη, πιο κοινωνική, πιο φιλική προς το κοινό μας.

Μπορεί να συνδυαστεί ο πολιτισμός με το επιχειρείν;

Βεβαίως και μάλιστα με πολλαπλά οφέλη. Ο επιχειρηματίας γίνεται το «άρμα» της πολιτιστικής δράσης προς την κοινωνία.
Για το λόγο αυτό, ως Επιμελητήριο Χανίων είναι στις προθέσεις μας να δημιουργήσουμε Επιτροπή Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, προσωπικότητες του πολιτισμού και εκπρόσωποι φορέων. Η επιτροπή αυτή θα στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ομαλή διασύνδεση του επιχειρείν με τον πολιτισμό, στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε τα Χανιά να γίνουν πρωτεύουσα πόλη του πολιτισμού.

Χάρτα τοπικών προϊόντων

Με αφορμή το μεγάλο «πολιτιστικό αντάμωμα» στο ιστορικό καφέ Κήπος το 2020, είναι στις προθέσεις μας σε συνεργασία με φορείς και τον Δήμο να δημιουργήσουμε τη «Χάρτα των τοπικών προϊόντων».
Μέσω αυτής της Χάρτας, ο επισκέπτης του νομού μας θα ενημερώνεται για το που βρίσκονται επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις αυτές βέβαια, θα έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση από το Επιμελητήριο, η οποία θα έχει τις δικές της παραμέτρους, όπως η ιστορικότητα, η τοπικότητα των προϊόντων κλπ
Έτσι θα καταφέρουμε να προσθέσουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη προώθηση και ανάδειξη των προϊόντων μας, τα οποία είναι αξιοζήλευτα, ποιοτικά, άξια να αποτελούν τη «βιτρίνα» μας.

Το ιστορικό καφέ ΚΗΠΟΣ

Ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των Χανίων ξεκινά από το ιστορικό καφέ Κήπος. Από ‘δω λοιπόν θα ξεκινήσουμε και εμείς, χαράζοντας νέες διαδρομές, χανιώτικες διαδρομές, διαδρομές που ο επισκέπτης θα αγαπήσει και θα θελήσει να διαβεί ξανά και ξανά…»

Η Έλενα Κουντουρά στο Επιμελητήριο

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την κοινή συνέντευξη τύπου στο ιστορικό καφέ Κήπος, η υπουργός Τουρισμός κα Κουντουρά, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Επιμελητήριο Χανίων, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Ροκάκη και μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΧ, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη από την αύξηση κατά 25% του τουρισμού στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια και για τις εξαιρετικές επιδόσεις της Κρήτης σε αφίξεις, έσοδα αλλά και σε τουριστικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Από την πλευρά του ο κ. Ροκάκης ενημέρωσε την κα Υπουργό για όλες τις εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο του νομού το τελευταίο διάστημα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αεροπορική διασύνδεση των Χανίων με την Αθήνα και την μεγάλη αναντιστοιχία που παρατηρείται αρκετά συχνά στις τιμές των εισιτηρίων μεταξύ Χανίων και Ηρακλείου.

«Όλα είναι ζήτημα παιδείας», τόνισε ο κ. Ροκάκης στην κα Κουντουρά, ζητώντας την στήριξη του υπουργείου στα σχολεία Τουρισμού που έχει στον προγραμματισμό του το Επιμελητήριο Χανίων για το αμέσως επόμενο διάστημα, κάτι που η Υπουργός αποδέχτηκε με χαρά.
Επιπλέον, ένα ζήτημα που τέθηκε ήταν και αυτό της συστέγασης του ΕΟΤ στο κτίριο του Επιμελητηρίου Χανίων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να έχουν πιο άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες του οργανισμού.
Τέλος, σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, η κα Κουντουρά δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνουν μέλη του επιμελητηρίου, μια εξέλιξη που σύντομα θα κατατεθεί για ψήφιση και στη βουλή.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων για τα ζητήματα της αεροπορικής σύνδεσης της Δυτικής Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα, αλλά και για τη συνάντηση με την κ. Κουντουρά. Ακούστε τη συνέντευξή του:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Βάιος Χειμώνας

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα