Αντιδράσεις για την πολιτική μηδενικής ανοχής του Τραμπ στο μεταναστευτικό

20:42 19/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η πολιτική μηδενικής ανοχής του Ντόναλντ Τραμπ για τη μετανάστευση δημιουργεί ανθρώπινα δράματα. Οι εικόνες των παιδιών που χωρίστηκαν από τους γονείς τους στα σύνορα με το Μεξικό συγκλονίζουν. Όλοι οι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές συμφωνούν ότι οι οικογένειες των μεταναστών θα πρέπει να παραμένουν ενωμένες στο διάστημα που εξετάζεται ο φάκελός τους για να καθοριστεί το καθεστώς τους, διαβεβαίωσαν σήμερα οι επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, υποσχόμενοι ότι θα προσεγγίσουν τους Δημοκρατικούς για να επιλύσουν αυτό το πρόβλημα του χωρισμού των παιδιών από τους γονείς τους. Οι

μεγάλες αμερικανικές επιχειρήσεις ζήτησαν από την κυβέρνηση Τραμπ να βάλει «αμέσως» τέλος στην πολιτική διαχωρισμού των οικογενειών των παράτυπων μεταναστών που φτάνουν στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντάς την «απάνθρωπη».

«Πιστεύω ότι πρέπει να διορθώσουμε αυτό το πρόβλημα (…) πρέπει να συνεργαστούμε μεταξύ μας και να το διορθώσουμε», είπε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων Μιτς Μακόνελ μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο Τζον Κόρνιν, ο «υπ’ αριθμόν 2» του κόμματος στη Γερουσία, είπε από την πλευρά του ότι στόχος είναι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα μέσα σε διάστημα μερικών ημερών, ενδεχομένως ακόμη και εντός της εβδομάδας.

Μέσα σε ενάμιση μήνα, οι αμερικανικές αρχές χώρισαν 2.000 παιδιά από τους γονείς τους. Όταν μια οικογένεια μπαίνει παράνομα στη χώρα, οι γονείς οδηγούνται στη φυλακή καθώς τους απαγγέλλονται κατηγορίες και οι ανήλικοι κρατούνται σε ειδικά κέντρα πίσω από συρματοπλέγματα.

Η φωτογραφία του δίχρονου κοριτσιού που κλαίει καθώς περνούν χειροπέδες στη μητέρα του αποτυπώνει την κατάσταση στα σύνορα με το Μεξικό.

Ο Τζορτζ Μπους και ο Μπαράκ Ομπάμα είχαν αρνηθεί να εφαρμόσουν αυτόν τον νόμο, με τον οποίο τώρα ο Τραμπ εκβιάζει το Κογκρέσο, για να ψηφίσει τη χρηματοδότηση του αμφιλεγόμενου τείχους στα σύνορα.

Ο Τραμπ υπερασπίζεται την άκρως αμφιλεγόμενη πολιτική του, υποστηρίζοντας ότι είναι η μοναδική πιθανή επιλογή προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η παράτυπη μετανάστευση.

«Δεν θέλω τα παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους» υπογράμμισε, προτού προσθέσει: «Όταν (όμως) συλλαμβάνετε τους γονείς που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα, αυτό που πρέπει να γίνει είναι… πρέπει να χωρίσετε τα παιδιά» από τους γονείς.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη να δοθεί μάχη εναντίον των διακινητών που «περιφρονούν το σύστημα», κατηγορώντας τα ΜΜΕ ότι είναι συνεργοί τους.

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να ξεχύνονται στη χώρα μας» σημείωσε. «Θέλουμε να έρθουν ακολουθώντας τη νόμιμη διαδικασία και εμείς θέλουμε, εν τέλει, ένα σύστημα που τους αξίζει» συνέχισε ο ίδιος.

«Εκείνοι που αιτούνται να τους χορηγηθεί άσυλο μέσω της νόμιμης οδού δεν αντιμετωπίζουν διώξεις. Τα «ΜΜΕ των ψευδών ειδήσεων» δεν μιλάνε ποτέ για αυτό. Βοηθούν τους διακινητές… όπως κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει» συμπλήρωσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Η νυν και όλες οι πρώην πρώτες κυρίες καταδικάζουν το βίαιο διαχωρισμό, ενώ τον Πρόεδρο επικρίνουν και πολλοί Ρεπουμπλικανοί.

Στη Γερουσία, ο Ρεπουμπλικανός Τεντ Κρουζ, ο οποίος διεκδίκησε ανεπιτυχώς το χρίσμα του κόμματός του στις εκλογές του 2016 με αντίπαλο τον Τραμπ, δήλωσε ότι σκοπεύει να καταθέσει ένα νομοσχέδιο εντός της εβδομάδας για να σταματήσει ο χωρισμός των οικογενειών.

Δημοκρατικοί βουλευτές και υποστηρικτές τους διέκοψαν την Τρίτη μια συνεδρίαση επιτροπής του Κογκρέσου, που εξέταζε τους χειρισμούς του FBI στην έρευνά του για την υπόθεση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Χίλαρι Κλίντον την εποχή που ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Με υπόκρουση το κλάμα ενός μικρού παιδιού, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζέρολντ Νάντλερ έσπασε το πρωτόκολλο και άρχισε να διαβάζει μια ανακοίνωση λέγοντας «τα παιδιά αυτά δεν είναι ζώα». Ρεπουμπλικανοί συνάδελφοί του προσπάθησαν να τον κάνουν να σιωπήσει φωνάζοντας του ότι είναι «εκτός θέματος».

Μετά τον Νάντλερ, γυναίκες με μικρά παιδιά που παρακολουθούσαν τις εργασίες της Επιτροπής σηκώθηκαν και άρχισαν με τη σειρά τους να φωνάζουν «Οι οικογένειες πρέπει να μένουν ενωμένες», μέχρι που οι αστυνομικοί του Καπιτωλίου τις οδήγησαν έξω από την αίθουσα.

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ελάιτζα Κάμινγκς κατήγγειλε την πολιτική να οδηγούνται τα παιδιά σε «στρατόπεδα εγκλεισμού», όπως τα χαρακτήρισε και κάλεσε τους Ρεπουμπλικανούς να αντισταθούν στον πρόεδρο. «Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε ότι δεν θα κρατούσε παιδιά σε στρατόπεδα εγκλεισμού επ’ αόριστον, κρυμμένα από τη δημόσια θέα. Τι χώρα είναι αυτή; Εδώ είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής!» είπε ο Κάμινγκς, εμφανώς ταραγμένος.

Οι επικρίσεις για τη μεταχείριση των παιδιών έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες. Την Τρίτη οι γενικοί εισαγγελείς 21 Πολιτειών ζήτησαν με επιστολή τους από τον υπουργό Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς να σταματήσει να θέτει σε κίνδυνο τα παιδιά χωρίζοντάς τα από τις οικογένειές τους.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι Fox News, ο Σέσιονς είπε ότι ο παραλληλισμός του χωρισμού των παιδιών μεταναστών από τις οικογένειές τους στις ΗΠΑ με τις πρακτικές που ακολουθούσε η ναζιστική Γερμανία είναι «πραγματικά παρατραβηγμένος».

«Είναι πραγματική υπερβολή. Στη ναζιστική Γερμανία προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους Εβραίους να φύγουν από τη χώρα», είπε ο υπουργός, όταν του ζητήθηκε από μια δημοσιογράφο του καναλιού να σχολιάσει αυτήν τη σύγκριση. Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πολιτική της «μηδενικής ανοχής» που ακολουθεί η Ουάσινγκτον απέναντι στους παράτυπους μετανάστες «είναι ένα σοβαρό θέμα, πρέπει να το εξετάσουμε, θέλουμε να χορηγήσουμε άσυλο σε εκείνους που το δικαιούνται», συνέχισε ο Σέσιονς.

Πηγή: ΕΡΤ1, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Επικρίνει ο ΟΗΕ την πολιτική των ΗΠΑ να χωρίζουν τα παιδιά μεταναστών από τους γονείς τους (video)

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα