Επίκαιρα τα μηνύματα που εξέπεμψε το «Σπάρταθλον»

11:19 3/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

To «Σπάρταθλον», είναι ένας δύσκολος αγώνας υπερ-απόστασης, παγκόσμιας εμβέλειας και μεγάλου ενδιαφέροντος.

Η υπερ-μαραθώνια αυτή απόσταση, αναβιώνει τα βήματα του ημεροδρόμου Φειδιππίδη, ο οποίος το 490 π.Χ., πριν απ’ τη μάχη του Μαραθώνα, εστάλη απ’ τους Αθηναίους στρατηγούς στη Σπάρτη, να ζητήσει βοήθεια προκειμένου να ενισχυθούν οι ολιγάριθμες δυνάμεις των Αθηναίων, απέναντι στην επερχόμενη ασιατική πλημμυρίδα στο Μαραθώνα.

Οι περίπου 400 αθλητές και αθλήτριες, ξεκίνησαν την προσπάθεια, κάτω απ’ τον Ιερό Βράχο της Ακροπόλεως, το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Προορισμός,

το άγαλμα του Βασιλιά Λεωνίδια, στη Σπάρτη.
Πρώτος προσκύνησε τη βάση του αγάλματος ο Πολωνός Αντρέι Ρατζικόφσκι, μέσα σε γενική συγκίνηση. Ακολούθησε ο Ιταλός Μάρκο Μπονφίλιο. Τρίτος κατέφθασε ο Τσέχος Μπρουνέρ Ράντεκ.
CAMERA Κορυφαίος Έλληνας και 6ος της γενικής κατάταξης ο Νίκος Σιδερίδης απ’ την Ελευθερούπολη Καβάλας που πέρσι λίγο πριν το τέλος του αγώνα είχε εγκαταλείψει. Δεύτερος τερμάτισε ο Γιάννης Κουρκουρίκης, γνωστός κωπηλάτης και τρίτος ο Γιώργος Τάσσιος. Ταχύτερη γυναίκα και 4η της γενικής η Αμερικανίδα Κάταλιν Νάγκι.
Όλοι οι τερματίσαντες στεφανώθηκαν με ένα στεφάνι ελιάς, ενώ τους προσφέρθηκε ένα κύπελλο με νερό απ’ τον Ευρώτα ποταμό.

Το βράδυ του Σαββάτου, ακολούθησε μεγάλη εορταστική τελετή του Δήμου Σπάρτης, στην κεντρική πλατεία με διάφορα καλλιτεχνικά δρώμενα και αρκετές τιμητικές βραβεύσεις. Κεντρική παρουσιάστρια ήταν η δημοσιογράφος-παρουσιάστρια της ΕΡΤ, κ. Σταυρούλα Χριστοφιλέα
. Την εκδήλωση στήριξε το Υπουργείο Οικονομίας, το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, αρκετοί υποστηρικτές και η ΕΡΤ που ήταν χορηγός επικοινωνίας.

φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

Keywords
Τυχαία Θέματα