Επιδίωξη για τεχνική συμφωνία χωρίς νέα μέτρα – Εργασιακά: Αναζήτηση κοινού τόπου (video)

21:43 29/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας-δανειστών. Αναζητούν το κλειδί για μια καταρχήν τεχνική συμφωνία στη διαπραγμάτευση, ώστε να βγει λευκός καπνός από το Γιούρογκρουπ της Δευτέρας. Σε δύο άξονες κινείται η ελληνική πλευρά. Όχι άλλα μέτρα πριν από το 2018 και μικρότερα πλεονάσματα από το 2019, ώστε να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα και να στηριχθεί η πραγματική οικονομία. Εντωμεταξύ όσο παραμένουν ανοικτά τα εργασιακά, τόσο δυσκολεύει το κλείσιμο της αξιολόγησης. Στόχος της Αθήνας

παραμένει η συμφωνία εντός του πλαισίου που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

Στη διαμόρφωση ενός κοινού τόπου συνεννόησης με τους δανειστές, μέχρι το Γιούρογκρουπ της 5ης Δεκεμβρίου, στοχεύει το υπουργείο εργασίας όσον αφορά στα ανοικτά θέματα της διαπραγμάτευσης για τα εργασιακά, μετά τη συνάντηση της Έφης Αχτσιόγλου με τον ευρωπαίο επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, σήμερα, υπήρξε σαφέστατη πρόοδος και διεφάνη η δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά.

Η ελληνική πλευρά επισημαίνει τη δέσμευσή της να κινηθεί εντός του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου, με βασική προτεραιότητα την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στην επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων και στην εφαρμογή της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συμβάσεων, έτσι ώστε να αποδυναμωθούν οι επιχειρησιακές και οι ατομικές συμβάσεις εργασίας που επικρατούν σήμερα.

Την ανάγκη να ενισχυθεί ο κοινωνικός διάλογος στην Ελλάδα συμμερίστηκε και ο ευρωπαίος επίτροπος, σε ερώτηση σχετική με τις επικείμενες μεταρρυθμίσεις στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ο Πιερ Μοσκοβισί τονίζει ότι «πρέπει να υπάρχει ευελιξία στην αγορά εργασίας, έτσι ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να προχωρούν σε προσλήψεις ευκολότερα. Πρέπει, όμως, να υπάρχει και διαπραγματευτική ισχύς στην κοινωνία. Εάν θέλετε ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, πρέπει να έχετε ισχυρό κοινωνικό διάλογο και ο ισχυρός κοινωνικός διάλογος συνοδεύεται από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις».

Στόχος της Αθήνας είναι το θέμα των εργασιακών να κλείσει, στο σύνολό του, τις επόμενες ημέρες, χωρίς να σπάσουν οι κόκκινες γραμμές που έχει θέσει η ελληνική πλευρά.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος λέει ότι «δεν υπάρχει πιθανότητα από τη δική μας μεριά να αποδεχθούμε να πάρουμε δυσμενή μέτρα τώρα και να μεταθέσουμε αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο μέλλον».

Οι ομαδικές απολύσεις παραμένουν, πάντως, το μεγάλο αγκάθι των εργασιακών, με την Αθήνα να δέχεται ισχυρές πιέσεις για διπλασιασμό του ορίου που ισχύει σήμερα από 5% στο 10% και για κατάργηση της διοικητικής προέγκρισης των απολύσεων, που διατηρεί ο υπουργός εργασίας.

Όπως όλα δείχνουν, το θέμα των ομαδικών απολύσεων θα κλείσει χωρίς να έχει προηγηθεί η έκδοση της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής, η οποία τελικά αναμένεται στις 21 Δεκεμβρίου.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος, Μαρίνα Παπαδάκη

Σχετική είδηση: Αισιοδοξία Μοσκοβισί για κλείσιμο της αξιολόγησης και χρέος (video)

Keywords
Τυχαία Θέματα