Επέτειος 25ης Μαρτίου: Εορτασμοί και μηνύματα συμπαράστασης στην Κύπρο

07:03 26/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Με λαμπρότητα εορτάστηκε χθες η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου σε όλη την Ελλάδα, εν μέσω συνθημάτων στήριξης της Κύπρου και κατά των μνημονίων, σε αρκετές περιοχές, και με αισθητή την ισχυρή παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων. Οι πανηγυρικές εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την καθιερωμένη παρέλαση στο Σύνταγμα,
ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, ο οποίος ευχήθηκε «το μήνυμα της ημέρας να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο». Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο δικό του μήνυμα χαρακτήρισε την επέτειο «μέρα Ιστορικής Μνήμης, μέσα σε μέρες εθνικής δοκιμασίας» και επανέλαβε ότι οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα αν μείνουν ενωμένοι.Α. Σαμαράς: Ελευθερία σημαίνει να πολεμάμε ενωμένοι τους εχθρούς και τον κακό μας εαυτό
Στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «ελευθερία σημαίνει να πολεμάμε ενωμένοι, τα δεινά που μας βρίσκουν, τους εχθρούς που μας επιβουλεύονται και τον κακό τον εαυτό μας. Μακριά από διχαστικά συνθήματα, από την μοιρολατρία της υποταγής κι από πλέγματα Εθνικής μειονεξίας».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε την επέτειο «μέρα Ιστορικής Μνήμης, μέσα σε μέρες εθνικής δοκιμασίας. Για όλο τον Ελληνισμό. Και ιδιαίτερα, σήμερα, για την Κύπρο...» και πρόσθεσε:

«Αλλά αρκεί να κοιτάξουμε πίσω, σε ολόκληρη την πρόσφατη Ιστορία μας, για να καταλάβουμε πόσες δοκιμασίες περάσαμε, πάντα με οδυνηρό τρόπο, αλλά πάντα με επιτυχία. Και βγήκαμε πάντα ισχυρότεροι ως Έθνος, καλύτεροι ως κοινωνία, πιο υπερήφανοι γι' αυτό που είμαστε, πιο σίγουροι γι' αυτά που μπορούμε να επιτύχουμε. Φτάνει να παραμείνουμε ενωμένοι και όρθιοι... Οι Έλληνες μπορούν να καταφέρουν τα πάντα, αν μείνουν ενωμένοι και όρθιοι!»
Κ. Παπούλιας: Η σκέψη μας στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Μη ανεκτή η απόφαση της ΕΕ
«Είναι μια μεγάλη μέρα σήμερα, είναι μια μέρα μνήμης και τιμής, τιμής σε εκείνους που ξεσηκώθηκαν με μόνο όπλο το πάθος της ψυχής και το πάθος για τη λευτεριά και μας έδωσαν ένα λεύτερο κράτος και αντιμετώπισαν μια οθωμανική αυτοκρατορία. Το παράδειγμά τους είναι παράδειγμα επίκαιρο και για τις σημερινές δύσκολες στιγμές» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης και ευχήθηκε «αυτό το μήνυμα της ημέρας να περάσει σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες και ιδιαίτερα στο Βερολίνο».

Ακόμη, ο κ. Παπούλιας χαρακτήρισε την απόφαση της ΕΕ για την Κύπρο «μη ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική», τονίζοντας: «η σκέψη μας αυτή τη στιγμή τρέχει στη δοκιμαζόμενη Κύπρο. Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην επιλέγει τα θύματά της, όπως αυτή νομίζει ότι πρέπει να επιλέξει, γιατί έτσι δημιουργεί ένα χάσμα μεταξύ των ονείρων των ευρωπαϊκών λαών ότι μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι μια στέγη για όλους τους αδύναμους».

«Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, ημέρα περισυλλογής, σκέψης για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον. Δείξαμε ότι είμαστε έτοιμοι, κι αν χρειαστεί μπορούμε να ανταποκριθούμε με τον ίδιο πατριωτισμό, με το ίδιο σθένος. Η σκέψη μας είναι στην Κύπρο, στους Έλληνες ομογενείς παντού στον κόσμο. Τους στέλνουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα προσπαθήσει, θα τα καταφέρει, θα ξανασταθεί όρθια, θα ξαναζήσει στιγμές δόξας», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Ευάγγελος Μειμαράκης, από την πλευρά του, και συνεχάρη τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας για την άψογη παρέλαση.

Εξαιρετικά επίκαιρο χαρακτήρισε το μήνυμα της ημέρας ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σημείωσε ότι «τα διδάγματα της ιστορίας αλλά και η μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Ελληνισμός τώρα δείχνουν ότι και πάλι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και θα τα βγάλουμε πέρα, υπό την προϋπόθεση ότι θα μείνουμε ενωμένοι, θα κρατήσουμε την εθνική και την κοινωνική μας συνοχή και θα συνδυάσουμε την τόλμη με τη σύνεση, το υψηλό και δυνατό φρόνημα με τη φρόνηση».

Στην στρατιωτική παρέλαση, έλαβαν μέρος ανάπηροι πολέμου, τμήμα του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, τμήμα Ευζώνων, πεζοφόρα τμήματα του Στρατού Ξηράς, των Ειδικών Δυνάμεων, του Πολεμικού Ναυτικού και της Αεροπορίας.

Επίσης, συμμετείχαν τμήματα της Αστυνομίας, της Σχολής Αξιωματικών και της Σχολής Αστυφυλακών, του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής, Λιμενοφυλάκων, τμήματος Υποβρυχίων Αποστολών, διασώστες ελικοπτέρων.

Η παρέλαση έκλεισε με πεζοπόρα τμήματα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τα μέτρα της αστυνομίας ήταν δρακόντεια. Ωστόσο, επί της οδού Φιλελλήνων είχαν συγκεντρωθεί περίπου 40 άτομα της οργάνωσης «Σπίθα», ο οποίοι διαμαρτύρονταν για τις εξελίξεις στην Κύπρο.ΘεσσαλονίκηΟμαλά εξελίχθηκε η παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη και η διαμαρτυρία βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την Κύπρο έγινε χωρίς επεισόδια.

Η Αστυνομία είχε λάβει αυστηρά μέτρα ασφάλειας και δεν επέτρεψε σε πολίτες να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων, που ήταν δίπλα στο κτίριο το οποίο στεγάζει το προξενείο της Γερμανίας, ούτε σε απόσταση 150 μέτρων αριστερά και δεξιά της εξέδρας και απέναντι από αυτή, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ανάμεσα τους οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Γιάννης Αμανατίδης, παρατάχθηκαν στην άκρη του δρόμου, απέναντι περίπου από το ξενοδοχείο Μακεδονίας-Παλάς, κρατώντας σημαίες της Κύπρου και πανό που έγραφε "είμαστε όλοι Κύπριοι μαζί θα διώξουμε τρόικα -Μνημόνια". Φώναζαν συνθήματα συμπαράστασης στον κυπριακό λαό και εναντίον της τρόικας σε όλη τη διάρκεια της παρέλασης, και μόλις ολοκληρώθηκε βγήκαν στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου κι έκαναν πορεία με κατεύθυνση προς το κέντρο της πόλης. Εκεί προσπάθησαν να τους εμποδίσουν κάποιοι νεαροί, χωρίς αποτέλεσμα.

Όσο ήταν σε εξέλιξη η παρέλαση, στην πλατεία του Λευκού Πύργου υπήρχε συγκέντρωση συμπαράστασης στην Κύπρο, με πρωτοβουλία κινήσεων πολιτών. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης οι συγκεντρωμένοι στον Λευκό Πύργο έκαναν πορεία μέχρι το προξενείο της Γερμανίας. Ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Αντώνης Γρέγος, έδωσε το "παρών" στην παρέλαση, αλλά δεν κάθισε στην εξέδρα των επισήμων, παρά λίγα μέτρα πιο μακριά, μόνος του, και όπως είπε η στάση αυτή ήταν δική του επιλογή. Ο κόσμος που παρακολούθησε την παρέλαση ήταν λιγότερος από άλλες φορές.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα