Ένταση σε Λουτράκι, Περαχώρα και Κοζάνη για καταθέσεις στεφάνων από τη Χρυσή Αυγή

06:54 26/3/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Διαμαρτυρίες και επεισόδια σημειώθηκαν στο Λουτράκι και στην Περαχώρα Κορινθίας, όπως και στην Κοζάνη όταν μέλη της Χρυσής Αυγής προσπάθησαν να καταθέσουν στεφάνια σε μνημεία ηρώων στο πλαίσιο των εορτασμών για την 25η Μαρτίου. Ειδικά, στο Λουτράκι έγινε χρήση χημικών και σημειώθηκαν μέχρι και συλλήψεις.
Μάλιστα, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής τέθηκε σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκε και ένορκη διοικητική εξέταση με αφορμή τη στάση που τήρησε κατά τις εκδηλώσεις.Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής στην Κορινθία Ευστάθιος Μπούκουρας πήγε να καταθέσει, εν μέσω έντονων αποδοκιμασιών, στεφάνι στο μνημείο Πεσόντων, στο Λουτράκι.

Νωρίτερα, ο ίδιος βουλευτής είχε δεχθεί άλλες αποδοκιμασίες στην Περαχώρα όμως το μικροεπεισόδιο έληξε με την παρέμβαση των αστυνομικών.

Στο Λουτράκι, όμως, την ώρα που πήγε να καταθέσει το στεφάνι, ένας νεαρός έτρεξε πίσω του πήρε το στεφάνι πριν προλάβει να το αγγίξει και μέσα σε δευτερόλεπτα άρχισε μια άνευ προηγουμένου συμπλοκή σώμα με σώμα, μεταξύ του βουλευτή, του νεαρού και διαφόρων ατόμων που πετάχτηκαν από το πλήθος και άρχισαν να ξυλοκοπούν το νεαρό και με τους αστυνομικούς στη μέση να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη και τον κόσμο να αποδοκιμάζει.

Στο τέλος, η αστυνομία προχώρησε σε περιορισμένη χρήση χημικών για να ελέγξει την κατάσταση κι ακολούθησαν συλλήψεις.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με νέο επεισόδιο, όταν ήρθε η ώρα να καταθέσει στεφάνι ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Λουτρακίου.
Αρχικά καθυστέρησε κι όταν έφτασε, χωρίς να φορά τη στολή και το καπέλο του και λέγοντας συνεχώς τη λέξη «ντροπή σας», πήρε το στεφάνι και το πέταξε στο μνημείο πεσόντων με τους πολίτες, άλλοι να τον χειροκροτούν κι άλλοι να τον αποδοκιμάζουν.

Με αφορμή το περιστατικό διατάχθηκε ΕΔΕ και ο διοικητής τέθηκε σε διαθεσιμότητα.

Η Χρυσή Αυγή εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «ομάδα θρασύδειλων αριστεριστών, που με την πλήρη ανοχή της αστυνομίας, προκάλεσε επεισόδια στο Λουτράκι».

«Με απλά λόγια: είσαι βουλευτής και προσκεκλημένος σε δημόσια εκδήλωση, σου επιτίθεται ένας αλήτης, τον ρίχνεις κάτω αμυνόμενος και η αστυνομία σου ρίχνει χημικά για να τον σώσει αντί να τον συλλάβει! Και στη συνέχεια συλλαμβάνει πολίτες που δεν είχαν προκαλέσει το παραμικρό και βρέθηκαν αναγκαστικά σε θέση άμυνας. Αυτά τα φαινόμενα συμβαίνουν μόνο στο ελλαδιστάν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Επεισόδια και στην Κοζάνη
Επεισόδια δημιουργήθηκαν στην Κοζάνη, με αφορμή την κατάθεση στεφανιού από αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, στο μνημείο των ηρώων, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Μέλη του ΚΚΕ και αντιεξουσιαστές έκαναν παρέμβαση, λίγο πριν αρχίσει η τελετή της κατάθεσης στεφανιών, και απαίτησαν να μην καταθέσει η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής, φωνάζοντας «έξω οι ναζιστές».

Ισχυρή αστυνομική δύναμη τους εμπόδισε να φτάσουν στο χώρο και ακολούθησαν συγκρούσεις αστυνομικών με διαδηλωτές, στη διάρκεια των οποίων έγινε και μια προσαγωγή. Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για την παρουσία της Χρυσής Αυγής, οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης αποχώρησαν χωρίς να καταθέσουν στεφάνι.

Η αντιπροσωπεία της Χρυσής Αυγής κατέθεσε στεφάνι. Οπως έγινε γνωστό, είχε δημοσιοποιήσει από μέρες την πρόθεσή της να καταθέσει στεφάνι και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αποφάνθηκε ότι με βάση το πρωτόκολλο μπορεί να καταθέσει. Παρόντες στην τελετή ήταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Κασαπίδης και ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας.
Keywords
Τυχαία Θέματα