Επέλαση ιρακινού στρατού από το Κιρκούκ ως τη Μοσούλη-Εγκαταλείπουν οι πεσμεργκά

10:58 18/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Ιρακινός υπουργός Πετρελαίου Τζάμπαρ αλ Λουάιμπι ζήτησε σήμερα από την πετρελαϊκή εταιρεία BP «να καταρτίσει γρήγορα σχέδια για την ανάπτυξη των πετρελαιοπηγών του Κιρκούκ», την οποία ανακατέλαβε τη Δευτέρα από τους Κούρδους πεσμεργκά ο ιρακινός στρατός. Εκτός από το Κιρκούκ, όπου στο υπέδαφος του κρύβονται 9 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου,

οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ανέκτησαν εδάφη που είχαν χάσει από τους Κούρδους, σε τρεις επαρχίες, με στρατηγικούς στόχους την κοιλάδα της Νινευή και το Φράγμα της Μοσούλης.

Baghdad asks BP to develop Kirkuk oil fields: Oil Ministry

— The Daily Star (@DailyStarLeb) October 18, 2017

Κατά τη νέα «επέλαση 48 ωρών», σύμφωνα με στρατιωτικό ανακοινωθέν, η ημιαυτόνομη περιφερειακή κυβέρνηση του Κουρδιστάν υπέστη νέο πλήγμα και στα διαφιλονικούμενα εδάφη της Μοσούλης. Οι πεσμεργκά φέρεται να εγκατέλειψαν όλες τις θέσεις στα βόρεια, μέχρι και στο το Φράγμα της Μοσούλης, όπου είχαν επικρατήσει οι κουρδικές δυνάμεις, μετά την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους.

Πολλά διεθνή πρακτορεία υπενθυμίζουν πάντως ότι από τη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, 900.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν κατά την εννιάμηνη μάχη ανακατάληψης της πόλης από το ισλαμικό κράτος , που κατά ορισμένους αναλυτές ήταν οι φονικότερες μάχες από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

ISIS gone, but 'Mosul can never be the same again'

— Rob Heilbron (@RobHeilbron) October 17, 2017

Ο ιρακινός στρατός επιβεβαίωσε ότι στις επιχειρήσεις ανακατάληψης εδαφών έχει τη στήριξη σιιτικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που εκπαιδεύτηκαν στο Ιράν, για να ανακτηθούν εδάφη που έπεσαν στα χέρια των πεσμεργκά το 2014, κατά τις επιχειρήσεις κατά του Ισλαμικού Κράτους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα