Επαφές Τσίπρα με Ευρωπαίους ηγέτες για Κυπριακό-αξιολόγηση-προσφυγικό

17:36 12/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Μαραθώνιο» επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας για το Κυπριακό, την αξιολόγηση και το προσφυγικό. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Παρασκευή η συνάντησή του με την Καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. Οι επαφές του κ. Τσίπρα αποτέλεσε αντικείμενο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

που συνήλθε το απόγευμα.

Ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με τη συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών.

Την Πέμπτη θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και θα συμμετάσχει στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

Στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συνομιλίες με τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Μετά το τέλος της Συνόδου, ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Βερολίνο, όπου θα έχει διαδοχικές συνομιλίες με την Καγκελάριο Μέρκελ και τον Αντικαγκελάριο Γκάμπριελ, καθώς και τις ηγεσίες της γερμανικής Αριστεράς και των Πρασίνων.

Το Σάββατο θα απευθύνει χαιρετισμό στο Συνέδριο του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται στις επαφές του να τονίσει την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα η δεύτερη αξιολόγηση, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα τηρεί τα συμφωνηθέντα και δεν υποχωρεί στη θέση της ότι δεν γίνονται αποδεκτά πρόσθετα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Θα επιμείνει, επίσης, ότι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικός και ότι η ελληνική πλευρά, δεν κάνει πίσω στις θέσεις της για το ζήτημα των εργασιακών και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Στη Νίσυρο ο Πρωθυπουργός την Τρίτη

Πριν από το ευρωπαϊκα ταξίδια του ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει την Τρίτη στη Νίσυρο και αναμένεται να αναφερθεί εκτενώς στο μέτρο που ανακοίνωσε για αναστολή της εξίσωσης του Φ.Π.Α. στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου, ενώ αναμένεται να εξαγγείλει και την ενσωμάτωση ρήτρας νησιωτικότητας στο Σύνταγμα ενόψει της συνταγματικής αναθεώρηση, ένα πάγιο αίτημα για τα νησιά καθώς από αυτό απορρέουν υποχρεώσεις του κράτους προς εκείνα. Επιπλέον θα παραθέσει τη δέσμη μέτρων που η κυβέρνηση έχει ήδη λάβει για τους κατοίκους των νησιών.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ρεπορτάζ: Γιώργος Παντελάκης

Keywords
Τυχαία Θέματα