Έντονη αντιπαράθεση στο δημοτικό συμβούλιο Ορεστιάδας για το πρόγραμμα Σ.Β.Α.Α.

10:22 14/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Κλίμα έντονης αντιπαράθεσης επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, κατά τη διαδικασία του δημοτικού ελέγχου, στην οποία το ενδιαφέρον μονοπώλησε το θέμα της απόρριψης της πρότασης που κατέθεσε ο δήμος Ορεστιάδας στο πρόγραμμα “Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης” του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας ΑΜΘ.

Οι επικεφαλής των παρατάξεων μειοψηφίας καταλόγισαν σοβαρές ευθύνες στον δήμαρχο για την κατάληξη που είχε ο φάκελος που κατατέθηκε, ο οποίος δεν πέρασε στη δεύτερη φάση αξιολόγησης

λόγω ελλείψεων. Από όλους επισημάνθηκε η ετεροχρονισμένη έγκριση που πήρε από το δημοτικό συμβούλιο η πρόταση που κατατέθηκε, παρότι αυτή είχε επισημανθεί, η ανεπάρκεια ετοιμότητας και οι “τυπικές και ουσιαστικές ελλείψεις του φακέλου”. Ενστάσεις, όμως, εκφράστηκαν και για το “τέχνασμα”, όπως αναφέρθηκε, του δημάρχου, να αποφύγει να δώσει εξηγήσεις για το θέμα στην έναρξη του δημοτικού ελέγχου, στερώντας από τους συμβούλους της μειοψηφίας τη δυνατότητα να επανέλθουν και να τοποθετηθούν επί των απαντήσεών του, καθώς κάτι τέτοιο αντικρούει στον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου.

Β. Μαυρίδης: “Είχα πει ότι θα βγούμε έκτοι…”
“Σε τρεις συνεδριάσεις ανέφερα ότι δεν είχαμε καμία πιθανότητα για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπλαση. Σας το είχα πει ότι θα βγούμε έκτοι”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρίδης απαντώντας στην κριτική που του ασκήθηκε. “Γνωρίζοντας τις δυνατότητες και την κατάσταση αναφορικά με την ωρίμανση των μελετών, ξέρουμε πού επικεντρώνουμε τις δυνάμεις μας και πού καταθέτουμε προτάσεις”, πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι “οι άλλοι πέντε δήμοι που διεκδίκησαν τη χρηματοδότηση του προγράμματος, προετοιμάζονταν γι’ αυτό από το 2010”. Ο κ. Μαυρίδης παρείχε πλήρη κάλυψη στα υπηρεσικά στελέχη του δήμου, που όπως είπε “εργάζονται και πέραν ωραρίου ετοιμάζοντας φακέλους, για τους οποίους τα αποτελέσματα θα φανούν μόλις ξεκινήσουν οι αξιολογήσεις”, ενώ υποστήριξε ότι “η δημοτική αρχή δημιουργεί το υπόστρωμα για τις επόμενες δεκαετίες, με μελέτες που έχουν ξεκινήσει να εκπονούνται από πέρυσι”.

Σκληρή κριτική της μειοψηφίας για την απόρριψη της πρότασης του δήμου Ορεστιάδας
“Λάθη πρώτης δημοτικού” χρέωσε η παράταξη μείζονος μειοψηφίας στη δημοτική αρχή για τον τρόπο με τον οποίο ετοίμασε τον φάκελο που κατέθεσε, με τον επικεφαλής της, Βαγγέλη Μαρασλή να υπενθυμίζει στον κ. Μαυρίδη τις διαβεβαιώσεις του ότι η ετεροχρονισμένη έγκριση του δημοτικού συμβουλίου δεν θα αποτελούσε πρόβλημα. “Σας είχαμε επισημάνει από τις 13 Σεπτεμβρίου το ζήτημα του χρόνου και της ανετοιμότητας, δυστυχώς τα αποτελέσματα δεν μας διέψευσαν”, σχολίασε ο επικεφαλής της παράταξης “Είναι στο χέρι μας”, Βαλάντης Παντσίδης. “Αν δε θέλατε να χρηματοδοτηθείτε από αυτό το πρόγραμμα ή θεωρούσατε ότι θα ήταν αδύνατη η χρηματοδότηση, σίγουρα δε θα υποβάλατε τον φάκελο”, παρατήρησε η επικεφαλής της παράταξης “Δήμος Ορεστιάδας: Τόπος να Ζω”, Μαρία Γκουγκουσκίδου, χαρακτηρίζοντας “φιάσκο” την υπόθεση και καλώντας τη δημοτική αρχή “αντί να κομπάζει συνεχώς, να φροντίσει να μη χαθούν κι άλλες ευκαιρίες”. Τέλος, ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”, Σταμάτης Γκατζίδης, επανέλαβε την πολιτική θέση της παράταξής του αναφορκά με τους όρους ανταγωνισμού με τους οποίους γίνεται η επιλογή των δήμων που χρηματοδοτούνται, τονίζοντας πως “τα κριτήρια θα έπρεπε να είναι κυρίως πληθυσμιακά και τα χρήματα να μοιράζονται αναλογικά σε όλες τις πόλεις, ώστε μη μένει καμία απ’ έξω”, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Συντάκτης: Χρυσούλα Σαμουρίδου

Keywords
Τυχαία Θέματα