Έντονες διαμαρτυρίες πολιτών- Στο “κόκκινο” τα μικροσωματίδια pm2,5

12:06 17/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολλοί είναι οι πολίτες του Βόλου που επικοινώνησαν  με την ΕΡΤ Βόλου, διαμαρτυρόμενοι για την ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία τις τελευταίες ημέρες, όπως καταγγέλλουν, έχει επιδεινωθεί η ένταση των φαινομένων. Μάλιστα κατά το χθεσινό απόγευμα ήταν αποπνικτική η ατμόσφαιρα με συνέπεια να τσούζουν τα μάτια τους και να έχουν δυσάρεστο αίσθημα κατά την κατάποση. Προς επίρρωση αυτή της κατάστασης και η προσωπική

μαρτυρία σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμιου Τσάμη, ο οποίος χθες βράδυ βγήκε για το βραδινό του περπάτημα στην πόλη και γράφει:

“Κανένας δεν μπορεί πλέον να κρύψει το πρόβλημα κάτω από το χαλί ισχυριζόμενος ότι ο Βόλος δεν έχει αέρια ρύπανση”,  περιγράφοντας την προσωπική του εμπειρία από το βραδινό του βάδισμα στην πόλη. Ζούμε σε μια πόλη που θεωρείται όμορφη για αυτούς που την βλέπουν από τις οθόνες και τις φωτογραφίες. Πράγματι θα μπορούσε να είναι όμορφη και σίγουρα ήταν.
Δυστυχώς δεν είναι πλέον εφόσον περπατώντας μέσα σε αυτό το «όμορφο» σκηνικό που έχει στηθεί δεν μπορείς να αναπνεύσεις και υποφέρεις από την δυσοσμία.  Συγχρόνως κινδυνεύεις από την αέρια ρύπανση που κάθε βράδυ «χτυπάει» κόκκινο και απογειώνεται σε τρομακτικά ύψη. Σύμφωνα με τον μέσο όρο καταγραφής του δικτύου των 12 μετρητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, την ώρα που βάδιζα, τα φονικά μικροσωματίδια pm 2,5 ήταν επάνω από 100 μgr/m3 (το όριο για την Ελλάδα είναι τα 25 μgr/m3, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας το ορίζει στα 10 μgr/m3).  Συγχρόνως μέχρι σήμερα ο ημερήσιος μέσος όρος για τον Δεκέμβριο, εκτός από 2 ημέρες, κυμάνθηκε επάνω από τον προβλεπόμενο μέσο όρο των 25 μ gr/m3, ενώ τον Νοέμβριο 2020 εκτός από από 6 ημέρες, οι υπόλοιπες ήταν εκτός των προβλεπόμενων Ορίων. “.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και η επίσημη ενημέρωση  της Περιφέρειας Θεσσαλίας για αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφει υπερβάσεις στα pm 2,5, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Σταθμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος

 

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα