Έντονες αντιδράσεις της Αθήνας για τις δηλώσεις του Γερμανού υφ. Εξωτερικών

22:52 11/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Αυστηρή απάντηση στον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών Μάικλ Ροτ έδωσε το υπουργείο Εξωτερικών εξαιτίας των ανάρμοστων δηλώσεων που έκανε ευρισκόμενος στα Σκόπια μετά από τη συνάντησή του με τον Σκοπιανό ΥΠΕΞ Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του κάλεσε τον κ. Ροτ «να είναι πιο προσεκτικός όταν επισκέπτεται χώρες των Βαλκανίων, να αποφεύγει να προσπαθεί να παραδίδει μαθήματα ιστορίας

και να δείχνει τον απαιτούμενο σεβασμό στις ευαισθησίες των Ευρωπαίων εταίρων του».

Ο κ. Ροτ είπε ότι «κανείς εκτός από τη Μακεδονία και την Ελλάδα δεν καταλαβαίνει την μεταξύ τους διαφορά που είναι εντελώς παράλογη» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφήσουμε την ιστορία στην ιστορία και να προχωρήσουμε σε κοινό μέλλον«.

Σε αυστηρό τόνο και η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, για τις δηλώσεις του Γερμανού Υφυπουργού Εξωτερικών Μάικλ Ροτ.
Ο τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, έκανε λόγο για «επιπόλαιες δηλώσεις» που υποτιμούν το κρίσιμο παρόν και αμφισβητούν το γνωστό σε όλους ιστορικό παρελθόν.

«Το ζήτημα της ονομασίας αποτελεί αντικείμενο πολυετών διεθνών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Ο.Η.Ε., ακριβώς γιατί είναι ένα σοβαρό θέμα και όχι μια «παράλογη» ιδιοτροπία. Αφορά στις σχέσεις καλής γειτονίας και, τελικά, στην σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια. Για αυτό δεν επιτρέπονται επιπόλαιες δηλώσεις που φαίνονται να αγνοούν την βαρύτητα και το βάθος ενός πραγματικά σημαντικού ζητήματος, να υποτιμούν το κρίσιμο παρόν και να αμφισβητούν το γνωστό σε όλους ιστορικό παρελθόν», αναφέρει ο κ. Κουμουτσάκος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έντονες, Αθήνας, Γερμανού, Εξωτερικών,entones, athinas, germanou, exoterikon