Α.Παρίσης: Εγκληματική η χωροταξική αλλαγή στην αυτοδιοίκηση

15:49 10/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Εγκληματική», χαρακτήρισε με σημερινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ Ζακύνθου, οποιαδήποτε χωροταξική αλλαγή στον αυτόδιοικητικό χάρτη της χώρας, ο δήμαρχος Κεφαλονιάς και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων νήσων (ΠΕΔΙΝ), Αλέξανδρος Παρίσης, με αφορμή το ενδεχόμενο αλλαγών από την κυβέρνηση στον «Καλλικράτη», αλλά και την πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων των ΟΤΑ στην Κέρκυρα, έδρα της ΠΙΝ, με τον αρμόδιο

υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, ξεκαθαρίζοντας, πάντως, πως δεν έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο συγκεκριμένο θέμα, καθώς για αυτό θα αρχίσει διαβούλευση από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τον κ. Παρίση, (ο οποίος επρόκειτο σήμερα να συμμετέχει σε συνεδρίαση του δ.σ. της ΚΕΔΕ στην Αθήνα), από τη στιγμή που δεν υπάρχει προσωπικό και χρήμα, καμία αλλαγή στο χωροταξικό της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να γίνει, με τους δήμους, ειδικότερα, τους μικρούς και νησιωτικούς, να μην έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν, έστω και στοιχειωδώς, ενώ οι υπόλοιποι και μεγαλύτεροι ΟΤΑ, είτε στη νησιωτική είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα, παλεύουν και αυτοί υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα.

Μάλιστα, ο κ. Παρίσης, αναφερόμενος τόσο στη συνάντηση των αιρετών από τα Ιόνια νησιά με τον κ. Σκουρλέτη στο δημαρχείο Κέρκυρας, όσο και στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΠΕΔΙΝ στο νησί, επισήμανε πως τέθηκαν και στις δύο περιπτώσεις μια σειρά από θέματα που αφορούν τους ΟΤΑ, όπως οι περικοπές στους ΚΑΠ και τη ΣΑΤΑ, με τους δήμους, όπως χαρακτηριστικά, υποστήριξε, να λειτουργούν «με τα ψέματα», δεδομένου, ότι, έχουν χάσει τα τελευταία χρόνια, το 60% της κρατικής χρηματοδότησης.

Πρόσθεσε, ότι, πρέπει να συνυπολογιστεί, αφενός μεν, η έλλειψη του απαιτούμενου προσωπικού, αφετέρου, δε, των τεχνικών και άλλων μέσων που πρέπει να διαθέτουν οι δήμοι για να ανταποκριθούν στις αυξημένες αρμοδιότητές τους.

Επίσης, ανέφερε, ότι, τουλάχιστον, σε επίπεδο εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, υπάρχουν κάποιες θετικές εξελίξεις, κυρίως σε ότι αφορά τη δικαστική δικαίωση τους, μετά από ομαδική προσφυγή στη δικαιοσύνη, για χρήματα και δικαιώματα που έχουν χάσει λόγω μνημονίων, ενώ για το θέμα των αποσπάσεων και μετατάξεων υπαλλήλων των δήμων, δήλωσε πως αυτές οι διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν και σε κάθε περίπτωση να μην «αποψιλώνονται» νευραλγικές υπηρεσίες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων και να μην λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες κάθε ΟΤΑ σε κάθε περιοχή και «να αποφασίζουν άλλοι για άλλους, για το ποιοι θα πάνε που», γιατί έτσι, μεγαλώνουν τα προβλήματα αντί να λύνονται.

Σχετικά με την Κεφαλονιά, ο κ.Παρίσης, δήλωσε ότι ο υπουργός άκουσε με προσοχή τα αιτήματα για διευθέτηση εκκρεμών ζητημάτων από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων χρόνων στο νησί, (σεισμοί και πλημμύρες), ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες πληρωμών-και όχι μόνο-ενώ, ενημερώθηκε και για τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα υπόλοιπα Ιόνια νησιά.

Με την ευκαιρία, αφού, πρώτα ανέφερε, πως δεν είναι «εύκολο καρύδι», εννοώντας πως αυτά που κάθε φορά προγραμματίζει, τα υλοποιεί κιόλας, ανεξάρτητα από διάφορες δυσκολίες, ενίοτε και καταγγελίες, προέβη και σε ενημέρωση για την πορεία των έργων ανάπλασης της κεντρικής πλατείας και της παραλιακής περιοχής του Αργοστολίου, τονίζοντας, ότι, «σε πείσμα κάποιων», τα συγκεκριμένα έργα προχωρούν κανονικά και 10 Ιουνίου, αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί.

Απαντώντας, στο ερώτημα για τη δική του θέση στο θέμα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, ο κ.Παρίσης, υποστήριξε πως κανείς δεν λέει όχι σε αυτή την υπόθεση, αρκεί να τηρηθούν οι προβλεπόμενοι περιβαλλοντικοί όροι και να μην πάθουν καμιά ζημιά τα Ιόνια νησιά, που είναι από τις πιο τουριστικές περιοχές της χώρας, ενώ επικαλούμενος, όπως είπε, «τη γλώσσα της αλήθειας», υποστήριξε πως όποια απόφαση και να πάρουν οι αιρετοί, πρώτον, αυτή δεν είναι δεσμευτική, παρά μόνο γνωμοδοτική και δεύτερον, «για να μην κοροϊδευόμαστε», είναι προειλημμένες οι αποφάσεις των αρμοδίων, αφού, ήδη έχουν «πέσει» οι σχετικές υπογραφές των εμπλεκόμενων εταιριών.

Τέλος, ανέφερε, πως στην αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να υπάρχουν κόμματα, αλλά πρόσωπα, κάτι, που, όπως είπε, το εφαρμόζει πρώτος ο ίδιος στην πράξη και για το λόγο αυτό, έχει άψογη συνεργασία τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη Κεφαλονιάς Παναγή Δρακουλόγκωνα, όσο και με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο οποίος, αγωνίζεται με όλες τις δυνάμεις του, εν μέσω μεγάλων δυσκολιών, για όλα τα νησιά του Ιονίου, έχοντας και την απαιτούμενη εμπειρία και ικανότητα να προσφέρει το αναμενόμενο έργο.

Ρεπορτάζ: Σάκης Νέγκας

Keywords
Τυχαία Θέματα