Η πορεία θανάτου ενός Ελληνοεβραίου στο Άουσβιτς

Σε μια άκρως συγκλονιστική μαρτυρία προέβη ο Ελληνοεβραίος Μοσιέ Αελιών, ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Άουσβιτς, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με την Πρεσβεία του Ισραήλ, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου αναφέρει ότι στην ομιλία του με τίτλο “Η ελπίδα δεν πεθαίνει ούτε στο Άουσβιτς” ο κ. Αελιών έδωσε τη

δική του κατάθεση ψυχής, για τη φρίκη που βίωσε κατά την σκοτεινή εκείνη περίοδο.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Φεβρουάριο του 1926.Όπως είπε ο ίδιος, τον Απρίλιο του 1943 μεταφέρθηκε με την οικογένειά του από τη Θεσσαλονίκη, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς στην Πολωνία. Επιβίωσε στο στρατόπεδο αυτό, χάρη στην επιδεξιότητά του να διεκπεραιώνει διάφορες εργασίες.

Τον Ιανουάριο του 1945, λίγες μέρες πριν ο Σοβιετικός Στρατός φτάσει στο Άουσβιτς, οι Γερμανοί διέταξαν εκκένωση του στρατοπέδου και περίπου 60 χιλιάδες κρατούμενοι, ανάμεσά τους και ο Μοσέ, οδηγήθηκαν σε μια πορεία θανάτου σε άλλα στρατόπεδα στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Ο Μοσιέ Αελιών έλαβε μέρος σε ακόμη μια πορεία θανάτου, στο στρατόπεδο Μαουτχάουζεν της Αυστρίας και το παράρτημα του Έμπενζεε, μέχρι την απελευθέρωσή τους από τους Συμμάχους το Μάιο του 1945.

Σήμερα ζει στο Ισραήλ. Έχει δύο παιδιά, έξι εγγόνια και πέντε δισέγγονα.

Μετά την ομιλία του Μοσιέ Αελιών, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, την οποία συντόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, Γιώργος Καζαμίας.

Οι παρευρισκόμενοι απηύθυναν ερωτήματα ως προς το πώς νοιώθει μετά από τόσα χρόνια, πώς αντιμετωπίζει τους Γερμανούς, αν υπάρχουν στιγμές της περιόδου εκείνης που δεν θέλει να θυμάται, ή ακόμα κι αν υπήρχαν έστω μερικές στιγμές που ένοιωσε κάποια ευχαρίστηση ή χαρά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Αλλα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν επίσης αν υπήρξαν Γερμανοί στρατιώτες ή αξιωματικοί που δεν είχαν αισθήματα μίσους, καταπίεσης και δουλείας απέναντι στους εργάτες.

Απαντώντας, ο κ. Αελιών ανέφερε ότι δεν μπορεί να ξεγράψει το παρελθόν όποιο κι αν ήταν και ότι κανείς Γερμανός δεν έδειχνε συμπόνοια προς τους κρατούμενους καθώς ποτέ δεν υπήρχαν στενές σχέσεις μεταξύ Γερμανών και Εβραίων εργατών.

Είπε πως κουβαλά μαζί του πάντα ό,τι ένοιωσε κι ό,τι βίωσε την τότε περίοδο.

Σημείωσε, τέλος, πως αυτό που τον κράτησε στη ζωή ήταν ότι πίστεψε μέσα του ότι θα βγει ζωντανός και διατηρούσε αυτή την ελπίδα μέχρι τέλους.

Τόσο ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Καθηγητής, Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, όσο και η Πρέσβειρα του Ισραήλ στην Κύπρο, Γιαέλ Ραβία Τζατόκ, χαιρέτησαν την εκδήλωση, ευχαριστώντας τον κ. Αελιών για την παρουσία και την συγκλονιστική του μαρτυρία.

Η Πρέσβειρα του Ισραήλ αναφέρθηκε στην παγκόσμια ημέρα μνήμης του Ολοκαυτώματος, 73 χρόνια μετά και είπε ότι σκοπός αυτής της μέρας, είναι να διατηρηθεί στη μνήμη των ανθρώπων τι συνέβη τότε και μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοια περίοδος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα