Εντείνονται οι ανησυχίες για την Deutsche Bank-Σε ιστορικό χαμηλό η μετοχή

14:01 26/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η μετοχή της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank (DB) υποχωρούσε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα την Δευτέρα εν μέσω ανησυχιών ότι οι αμερικανικές αρχές θα επιμείνουν στο πρόστιμο των 14 δισ. δολαρίων για την πώληση τοξικών χρηματοοικονομικών προϊόντων στο παρελθόν, καθιστώντας αναγκαία την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας

Deutsche Bank υποχωρούσε 5,87% στα 10,74 ευρώ στις 13:25 μ.μ. ώρα Ελλάδος, έχοντας υποχωρήσει σε ακόμη χαμηλότερα νωρίτερα.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε διαπραγματεύσεις νωρίτερα μέσα στο μήνα με την γερμανική τράπεζα, ζητώντας το ποσό των 14 δισ. δολαρίων για να έλθει σε συμβιβασμό και να κλείσει την έρευνα αναφορικά με τις πωλήσεις τοξικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων από την DB στο παρελθόν.

Η τράπεζα είχε προνοήσει να βάλει στην άκρη το ποσό των 6,2 δισ. δολαρίων τον περασμένο Ιούνιο για ενδεχόμενο πρόστιμο αλλά οι αμερικανικές αρχές ζητάνε τα υπερδιπλάσια.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ απέκλεισε το ενδεχόμενο κρατικής βοήθειας προς την DB πριν τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2017 σύμφωνα με ανώνυμη κυβερνητική πηγή που επικαλέσθηκε το περιοδικό Focus την προηγούμενη εβδομάδα, επιτείνοντας τις ανησυχίες των επενδυτών.

Ομως, ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τέτοιες εικασίες, σχολιάζοντας το δημοσίευμα του Focus.

Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα στην ΕΕ έχει κι άλλα προβλήματα καθώς βρίσκεται υπο έρευνα για αγοραπωλησίες σε πολύτιμα μέταλλα και την μεταφορά δισεκατομμυρίων δολαρίων εκτός Ρωσίας.

Η δύσκολη κατάσταση της Deutsche Bank έχει ενθαρρύνει πολλούς κερδοσκόπους να προβούν σε περισσότερες ανοικτές πωλήσεις της μετοχής (short selling), πιέζοντας την μετοχή της. Οι ανοικτές πωλήσεις συνίστανται στο δανεισμό των μετοχών και την εν συνεχεία πώλησή τους με σκοπό την αγορά τους σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών και την αποκόμιση κέρδους.

Keywords
Τυχαία Θέματα