Ένταση στο Εφετείο Λαμίας στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

22:41 12/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένταση προκλήθηκε σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας, στη δίκη για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, όταν η συνήγορος πολιτικής αγωγής στο πλαίσιο της αγόρευσής της επιχείρησε τη χρήση οπτικού υλικού. Η έδρα θεώρησε ότι η πολιτική αγωγή έθεσε σχετικό αίτημα και παρότι η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου επεσήμανε ότι έχει σχετικό δικαίωμα στο πλαίσιο της αγόρευσής της, η πρόεδρος του Δικαστηρίου έδωσε τον λόγο στον κ.

Εισαγγελέα, ο οποίος εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον τόνο που χρησιμοποιεί η πολιτική αγωγή σχετικά με την πρόταση που είχε καταθέσει για ελάφρυνση της κατηγορίας του Κορκονέα και αθώωση του Σαραλιώτη. «Με ενόχλησε ο τόνος της πολιτικής αγωγής στο πρόσωπό μου», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι ασφαλώς και μπορεί η πολιτική αγωγή να κάνει χρήση οπτικού υλικού, όμως ξεπερνά τους δικονομικούς κανόνες.

Η Πρόεδρος του Δικαστηρίου επέμεινε μέχρι τέλους στην εξέταση του αιτήματος, παρότι η συνήγορος πολιτικής αγωγής πολλάκις τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα αιτήματος, οπότε η έδρα θα απαντήσει τη Δευτέρα, στις 15 Απριλίου (στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματισμένης δικασίμου) για το αν θα επιτρέψει ή όχι την χρήση του οπτικού υλικού στο πλαίσιο της αγόρευσης της κ. Κωνσταντοπούλου. Επιπροσθέτως, η έδρα επέμεινε και στην άποψη περί της υποβολής ένστασης για το ίδιο θέμα (τη χρήση οπτικού υλικού) από την πλευρά των συνηγόρων υπεράσπισης. Ο κ. Ανδρούλας (συνήγορος υπεράσπισης του Κορκονέα) για την ακρίβεια εξέφρασε αντιρρήσεις στην χρήση οπτικού υλικού και εγγράφων που παρουσιάστηκαν και πρωτόδικα, χωρίς να χρησιμοποιήσει τη λέξη «ένσταση», η οποία σύμφωνα με νομικούς πρέπει να εδράζεται σε συγκεκριμένους νόμους και διατάξεις.

Στο τέλος η κ. Κωνσταντοπούλου μίλησε για μία πρωτοφανή δικονομικά διαδικασία από την πλευρά της έδρας και απέδωσε το επεισόδιο σε μεθόδευση του Δικαστηρίου, προκειμένου να δοθεί ο λόγος στον Εισαγγελέα, χωρίς να προβλέπεται αυτό στην διαδικασία των αγορεύσεων.

Στη σημερινή διαδικασία ήταν παρόντες μέλη της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, αλληλέγγυοι και ο διευθυντής του σχολείου στο οποίο φοιτούσε ο Αλέξανδρος. Συγκίνησε η παρουσία μία ασκούμενης δικηγόρου από τη Θεσσαλονίκη, της Μαρίας Στεργίου, η οποία σε δηλώσεις της τόνισε ότι το Εφετείο βρίσκεται ενώπιον μίας ιστορικής απόφασης και πρόσθεσε ότι η ίδια παραβρίσκεται ως ελάχιστο χρέος τιμής στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Αν τον είχαν αφήσει να ζήσει – είπε χαρακτηριστικά – σήμερα θα ήταν στην ηλικία μου». Ως καθήκον χαρακτήρισε και την παρουσία αλληλέγγυων στο δικαστήριο η κ. Βάσω Καψάλη, από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Λαμίας επισημαίνοντας την ιστορικότητα της απόφασης του δικαστηρίου, από την οποία θα εξαρτηθεί εάν θα ενταθεί ή όχι η καταστολή.

Νωρίτερα, στην αγόρευσή της η συνήγορος πολιτικής αγωγής κ. Κωνσταντοπούλου επιχείρησε να δείξει στους ενόρκους πτυχές και λεπτομέρειες της όλης υπόθεσης, που κατά την άποψή της αγνόησε ο Εισαγγελέας στην πρότασή του για ελάφρυνση της ποινής.

Η αγόρευση της κ. Κωνσταντοπούλου θα ολοκληρωθεί την προσεχή Δευτέρα, οπότε η έδρα θα καθορίσει τις επόμενες δικασίμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έναρξη της αγόρευσης, η υπεράσπιση αιτήθηκε την αναβολή της συνεδρίασης της 15ης Απριλίου, διότι το Σαββατοκύριακο που μεσολαβεί είναι λίγος χρόνος για να προετοιμαστούν οι συνήγοροι. Λύθηκε από την συνέχιση της αγόρευσης της πολιτικής αγωγής, ενώ και οι δύο συνήγοροι υπεράσπισης δεσμεύτηκαν να ολοκληρώσουν τις αγορεύσεις τους σε μία συνεδρίαση. Τέλος, να σημειωθεί ότι παρίστατο δικηγόρος του γραφείου του συνηγόρου του Βασίλη Σαραλιώτη, ενώ απουσίαζε ο ίδιος ο κατηγορούμενος.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα