Ενίσχυση του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ε.Ε.

14:07 11/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανταπόκριση από το Στρασβούργο για την ΕΡΤ: Κώστας Δαβάνης

Ενισχύεται εκ νέου το νομικό πλαίσιο αλλά και η χρηματοδότηση της πολιτικής προστασίας της ΕΕ, ως απάντηση στην πρωτοφανή κρίση της πανδημίας της COVID-19 έπειτα από την συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι νέες διατάξεις αποσκοπούν στο να διασφαλίσουν ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη θα είναι καλύτερα προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μεγάλης κλίμακας, ειδικά όταν αυτές επηρεάζουν ταυτόχρονα πολλές

χώρες.

Προκειμένου να αναπτυχθεί ταχύτερα η ανάκαμψη από την κρίση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι σε θέση να διαθέσει άμεσα, υπό συγκεκριμένους όρους, τους αναγκαίους πόρους στο πλαίσιο του προγράμματος ResdEU. Συγκεκριμένα στον προϋπολογισμό του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ ύψους 1.2 δις ευρώ κατά την περίοδο 2021-2027, θα προστεθούν επιπλέον 2 δις ευρώ από το Ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ, διαμορφώνοντας έναν συνολικό προϋπολογισμό που θα είναι πενταπλάσιος από εκείνον που ήταν διαθέσιμος τα προηγούμενα επτά χρόνια. Οι χρηματοδοτήσεις θα αφορούν την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση των καταστροφών.

Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη που ήταν εισηγητής της ενίσχυσης του μηχανισμού η συμφωνία διασφαλίζει ότι δεν θα παραμείνει αναπάντητη καμία έκκληση βοήθειας από χώρα της ΕΕ προς την Ένωση, ενώ κλειδί θα αποτελέσει η γρήγορη εφαρμογή της.

Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ καθιερώθηκε το 2013 ως εθελοντικός μηχανισμός με στόχο να βοηθήσει τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές. Από το 2019, όταν δημιουργήθηκε το RescEU, η ΕΕ μπορεί από κοινού να προμηθεύσει πόρους για να βοηθήσει τις χώρες που επλήγησαν από καταστροφές.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας κρίσης COVID-19, ο μηχανισμός διευκόλυνε τον επαναπατρισμό περισσότερων από 90.000 πολιτών της ΕΕ από όλο τον κόσμο. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες, μαζί με αναπνευστήρες, ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, θεραπευτικά μέσα και άλλα αναλώσιμα έχουν διατεθεί μέσω του RescEU για την υποστήριξη εθνικών υπηρεσιών υγείας. Ένα νέο στρατηγικό ιατρικό αποθεματικό της RESEU, το οποίο φιλοξενείται σήμερα από εννέα χώρες της ΕΕ, επιτρέπει στην ΕΕ να αντιδρά πιο γρήγορα σε κρίσεις.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα