Ενισχύουν τα μπλόκα οι αγρότες - Δεμένα τα πλοία έως τα ξημερώματα της Τετάρτης

12:30 4/2/2013 - Πηγή: ΕΡΤ
Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προχωρούν οι αγρότες αλλά και οι ναυτεργάτες, οι οποίοι εξήγγειλαν νέα 48ωρη απεργία και έτσι τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια ως τις 6:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση, τα περιθώρια είναι περιορισμένα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Κώστας Μουσουρούλης. Την ίδια ώρα,
οι αγρότες, που έχουν ενισχύσει την παρουσία τους στα μπλόκα, πραγματοποίησαν νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής ολιγόωρη συμβολική κατάληψη σε διάφορα κομβικά σημεία εθνικών και επαρχιακών οδικών αξόνων. Στο μπλόκο της Νίκαιας βρέθηκε και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.Στον κόμβο της Νίκαιας ο Π. ΚαμμένοςΤα μπλόκα των αγροτών στον κόμβο της Νίκαιας Λάρισας επισκέφθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, όπου συναντήθηκε με τους αγρότες και συνομίλησε μαζί τους για τα προβλήματα τους και τις κινητοποιήσεις.

Όπως τόνισε ο κ. Καμμένος, οι αγρότες οδηγούνται σε πλήρη κατάρρευση από την «πολιτική της τρόικας και της εσωτερικής τρόικας της συγκυβέρνησης [...] Δεν μπορεί πλέον να παράγει η ελληνική γη εάν συνεχίσει η πολιτική αυτή. Η κυβέρνηση εκτελεί τις εντολές της κατάργησης της πρωτογενούς παραγωγής. Μπορεί να δώσει λύσεις τώρα, λύσεις που ζητούν οι αγρότες».

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων είπε: «Η πρώτη λύση είναι άμεσα αφορολόγητο πετρέλαιο στους αγρότες που έτσι κι αλλιώς δεν εισπράττεται ο φόρος που είχαν υπολογίσει από την βαριά φορολογία του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να μην καλλιεργείται η γη. »Το δεύτερο αφορά τη ΔΕΗ. Δεν μπορεί να απαλλάσσονται οι μεγάλες βίλες και οι συγκεκριμένες βιομηχανίες από την καταβολή του ρεύματος και εδώ, που βρισκόμαστε μέσα στον Θεσσαλικό κάμπο, να έρχονται οι αγρότες να αγοράζουν από μόνοι τους μετασχηματιστές για να δουλέψουν τα ποτιστικά και οι πομώνες και να μην έρχεται να κάνει την εγκατάσταση η ΔΕΗ, να μην έχουν ειδικό τιμολόγιο».

Ολιγόλεπτη συνάντηση είχε και με διαδηλωτές κατοίκους της Πιερίας, που αντιδρούν στη λειτουργία του νέου σταθμού διοδίων Αιγινίου, καθ' οδόν προς το προσυνέδριο του κόμματος στη Λάρισα.
Δηλώσεις και αντιδράσειςΤην κατανόηση της κυβέρνησης για τα προβλήματα των αγροτών, εκφράζει μιλώντας στον «Τύπο της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι παρά τη δύσκολη δημοσιονομική κατάσταση, ήδη έχουν γίνει ενέσεις ρευστότητας καίριας σημασίας, όπως η έγκαιρη προκαταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Ο κ. Χαρακόπουλος αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο παροχής νυχτερινού ρεύματος στους αγρότες, ενώ επισημαίνει την ανάγκη ενός οδικού χάρτη για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα εντός 4ετίας, με επενδύσεις στην καινοτομία μέσω ΕΕ.

Δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με κλειστές εθνικές οδούς, γραφεία και κτίρια υπό κατάληψη, τονίζει υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στη Realnews, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση είναι εδώ για να προασπίσει τα συμφέροντα των πολλών απέναντι στις συντεχνιακές αντιλήψεις των λίγων.

«Τα λαϊκά στρώματα των πόλεων πρέπει να σταθούν αποφασιστικά δίπλα στη φτωχή και μεσαία αγροτιά που αγωνίζεται για την επιβίωσή της κόντρα στην πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.
Επιμένουν οι ναυτεργάτες στην απόσυρση του ν/σ – Κ. Μουσουρούλης: Όσο υπάρχει διάλογος δεν θα γίνει επιστράτευσηΔεμένα στα λιμάνια θα παραμείνουν τα πλοία μέχρι τις 6:00 το πρωί της Τετάρτης, αφού η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση της απεργίας με νέα 48ωρη πανελλαδική κινητοποίηση από το πρωί της Δευτέρας.

Το μεσημέρι της Κυριακής, οι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας κάλεσε τα μέλη της ΠΝΟ σε νέα συνάντηση, τονίζοντας ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης.

Τη συμβολή των ακτοπλόων, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση από τη συνεχιζόμενη απεργία των ναυτεργατών, ζήτησε για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, ο υπουργός Ναυτιλίας ο οποίος το απόγευμα της Κυριακής συναντήθηκε με τα μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ακτοπλόοι είδαν θετικά την προτροπή του υπουργού για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους ναυτεργάτες για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
Σχετικές ειδήσεις:Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες ενισχύοντας τα μπλόκα Νέα 48ωρη εξήγγειλε η ΠΝΟ - Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια
Keywords
Τυχαία Θέματα