Ενημερώσεις χωρίς… τύπο από τον Λευκό Οίκο

12:05 26/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Διάφοροι περιορισμοί έχουν επηρεάσει προσφάτως την ενημέρωση των δημοσιογράφων από τον Λευκό Οίκο. Οι ειδικοί σχολιάζουν πως ο εκπρόσωπος Τύπου δεν συμμετέχει όσο στο παρελθόν, οι ίδιες οι ενημερώσεις έχουν γίνει σπανιότερες, και πως η απουσία μέσων καταγραφής θίγει ακόμα και αυτό το αντικείμενο της ενημέρωσης. Οι New York Times, η Washington Post, το CNN, το

ABC, ακόμα και το -συντηρητικότερο πολλών- FOX έχουν εκφράσει την αγανάκτησή τους με τις παρατεταμένες περιόδους απουσίας του Σον Σπάισερ και τον αποκλεισμό κάθε είδους κάμερας ή μέσων ηχητικής καταγραφής.

Χθες, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου εμφανίστηκε και πάλι μπροστά από τον τηλεοπτικό φακό και αρνήθηκε κάθε σχετική κατηγορία, ρίχνοντας, μάλιστα, την ευθύνη στους δημοσιογράφους. Μιλώντας αποκλειστικά σε δημοσιογράφο του FOX News, ο Σον Σπάισερ υποστήριξε πως οι ενημερώσεις δεν έχουν μειωθεί, και πως η απαγόρευση μέσων οπτικοακουστικής καταγραφής οφείλεται σε παράβαση των κανόνων από το CNN, το οποίο μετέδωσε ακουστική καταγραφή που δεν έπρεπε να μεταδώσει. Ο κύριος Σπάισερ εκτίμησε πως οι ενημερώσεις που γίνονται χωρίς κάμερες και κασετόφωνα έχουν ωφελήσει την πληροφόρηση, πως είναι «πολύ ουσιώδεις», επειδή, όταν αυτά τα μέσα είναι παρόντα, πολλές ερωτήσεις επαναλαμβάνονται «μόνο και μόνο για να μπορέσει ένας δημοσιογράφος να έχει ένα απόσπασμα στο οποίο ο ίδιος λέει κάτι, ή φωνάζει σε κάποιον».

Λίγες ημέρες πριν, το ABC είχε κατηγορήσει εμμέσως τον Σον Σπάισερ για την ακριβώς αντίθετη έλλειψη περιεχομένου, συγκεντρώνοντας 26 ερωτήσεις που δέχθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου από τον Μάιο και μετά, και τις οποίες άφησε αναπάντητες παρά την υπόσχεσή του πως θα ερευνήσει το αντικείμενό τους και θα απαντήσει. Αυτές περιλαμβάνουν ερωτήσεις εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, ενώ ορισμένες σχετίζονται και με σημαντικά ζητήματα, για τα οποία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ή η προεκλογική του εκστρατεία και η κυβέρνησή του ελέγχονται από τις αρμόδιες Αρχές. Για παράδειγμα, στις αναπάντητες ερωτήσεις συμπεριλαμβάνεται ερώτηση για τη στάση της κυβέρνησης Τραμπ ως προς την πολιτική του Δ.Ν.Τ., το πλήθος των προσκλήσεων του Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρώην επικεφαλής του F.B.I., Τζέιμς Κόουμι, το αν ο Αμερικανός πρόεδρος πιστεύει ότι η περιβαλλοντική κρίση είναι υπαρκτή και οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα, ακόμα και το αν ο πρόεδρος Τραμπ πιστεύει ότι υπήρξε ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές που τον ανέδειξαν στην προεδρία της χώρας του.

Keywords
Τυχαία Θέματα