Έγγραφα του Παναμά: «Διευθύντρια offshore» πρώην Επίτροπος της ΕΕ

11:13 22/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκατό Γερμανοί πολιτικοί και μια Ολλανδέζα, πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατονομάζονται σε νέα λίστα που φέρεται να διέρρευσε από τα λεγόμενα «έγγραφα του Παναμά».

Η διακοπή της σύνταξης της και άλλων επιδομάτων από την Κομισιόν, θα είναι η τιμωρία για τη Neelie Kroes, που παραβίασε τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού υπήρξε διευθύντρια της «ύποπτης για φοροδιαφυγή»

εταιρείας Mint Holdings Limited, ενόσω ήταν Επίτροπος (2004-2010), χωρίς να το κοινοποιήσει.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung (SZ),το οποίο αποτελεί συνέχεια των αποκαλύψεων για το λεγόμενα «έγγραφα του Παναμά», μεταξύ 1990 και 2016, ιδρύθηκαν 175.888 εξωχώριες (offshore) εταιρείες και ιδρύματα στις Μπαχάμες.

Η ύπαρξη τέτοιων εταιρειών δεν απαγορεύεται, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται όμως για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή δεν παραβιάζεται το καθήκον γνωστοποίησης, όπως στην περίπτωση της Ολλανδής Επιτρόπου.

Η Κroes δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι πρόκειται για «αβλεψία». Σύμφωνα με τον δικηγόρο της αναλαμβάνει «πλήρως την ευθύνη» και προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στα νέα έγγραφα συμπεριλαμβάνεται επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις ITF, καθώς επίσης και 100 Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φράιχερ φον Βάλντενφελς.

Μεταξύ των πολιτικών, οι οποίοι ενέχονται στο παγκόσμιο σκάνδαλο των «εγγράφων του Παναμά, είναι ο πρώην Κολομβιανός υπουργός ορυκτού πλούτου Carlos Caballero Argez, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών William Francis Morneau και ο αντιπρόεδρος της Ανγκόλας Manuel Domingos Vicente.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟ:EPA/MARCEL VAN HOORN

Keywords
Τυχαία Θέματα