Ενεργειακά και θέματα Αν. Μεσογείου στο επίκεντρο της συνάντησης Δένδια με τον Ούγγρο ΥΠΕΞ

21:00 2/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ουγγαρίας είναι σε εξαιρετικό επίπεδο τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Ουγγαρία όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Peter Szijjarto.

Ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι συζήτησαν για το ζήτημα των μεγάλων ενεργειακών έργων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, για το μεταναστευτικό αλλά και τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Στις διευρυμένες

συνομιλίες των αντιπροσωπειών . Η συνεργασία των δύο χωρών σε διμερή, ευρωπαϊκά και ενεργειακά θέματα, η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το μεταναστευτικό στα θέματα της συζήτησης. pic.twitter.com/ts9zTOdcd4

Nikos Dendias (@NikosDendias) October 2, 2020


«Μου δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσω τον Ούγγρο συνάδελφο μου για το τι συμβαίνει στο Αιγαίο, τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, ποιες είναι οι ελληνικές απόψεις, πώς υφίσταται η τουρκική παραβατικότητα και πώς η παραβατικότητα αυτή δεν βοηθά στην επίλυση των διαφορών και δεν μπορεί να γίνει ανεκτή» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Πρόσθεσε ότι ζήτησε τη στήριξη της Ουγγαρίας καθώς όπως ανέφερε «οι παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές από την Ευρωπαϊκή οικογένεια».

«Ζήτησα να γίνει σαφές ότι η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί πλήρως ότι τέτοιες συμπεριφορές πρέπει να έχουν επιπτώσεις και γι’ αυτό είχαμε ζητήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως υπάρξουν μέτρα έτοιμα για εφαρμογή, στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει το δρόμο της έντασης. Και με χαρά πρέπει να σας πω ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στην ουσία, υιοθέτησε αυτή τη θέση. Επαναλαμβάνω, ευχόμαστε να μην χρειαστεί να εφαρμόσουμε αυτά τα μέτρα. Όμως αυτό εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Τουρκίας. Πάντως, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Orban στις Βρυξέλλες -και από ότι ξέρω η συνάντηση πήγε πολύ καλά- η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναλυτικά ολόκληρη η δήλωση του κ. Δένδια

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα