Ενδιαφέρον για το Μεταφορικό Ισοδύναμο από επιχειρήσεις των Σποράδων

15:09 27/2/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Την παρουσίαση του Μεταφορικού Ισοδύναμου στις Σποράδες αλλά και στο νησάκι της Αμουλιανής παρουσίασε σήμερα ο επικεφαλής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Απ. Παπαδούλης. Επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλο και εκτιμάται ότι μπορεί και να συμμετέχουν συνολικά 2600 επιχειρήσεις από τις Σποράδες ενώ τα χρήματα για τα επόμενα τρία χρόνια που θα ισχύσει το μέτρο να ανέλθουν στα έξι εκατομμύρια ευρώ.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδούλης, «πρόκειται για το μεταφορικό ισοδύναμο για τις επιχειρήσεις που ισχύει

πλέον για όλη τη νησιωτική Ελλάδα από τις αρχές του 2019. Το πρόγραμμα θα μειώσει το κόστος της κάθε επιχείρησης. Εκτιμούμε ότι δυνητικά ενδιαφερόμενες θα μπορούσαν να είναι 2.600 επιχειρήσεις στη νησιωτική Μαγνησία. Τα χρήματα για τρία χρόνια μπορεί να ανέλθουν σε 6 εκ. ευρώ». Ο τρόπος που γίνεται η διαδικασία είναι ηλεκτρονικός. Η ΑΕΔΕΠ έχει τη διοικητική παρακολούθηση του προγράμματος, «Παροτρύνουμε τους επιχειρηματίες να συμμετέχουν, γιατί με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν ένα κομμάτι του κόστους και τους ανακουφίζει περαιτέρω».

Ήδη από τα νησιά έχουν κατατεθεί 317 αιτήσεις (164 από Σκιάθο και 87 από Αλόννησο, ανέφερε ο κ. Παπαδούλης. Με το μεταφορικό ισοδύναμο, το κόστος των προϊόντων που πωλούνται ή αγοράζονται από τις νησιωτικές επιχειρήσεις θα είναι το ίδιο με την υπόλοιπη χερσαία Ελλάδα.

Η Μάρθα Γεράκη, διαχειρίστρια του προγράμματος, εξήγησε ότι ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμη δαπάνη.
H αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται από τους ενδιαφερόμενους στην ιστοσελίδα www.metaforikoisodynamo.gr.
Η αίτηση θα είναι ανοιχτή συνεχώς για τα έτη 2019,2020 και 2021. Την αίτηση υποβάλλει η κάθε επιχείρηση που επιθυμεί να συμμετάσχει για πρώτη φορά στη δράση και διατηρεί το ίδιο Μοναδικό Αριθμό Νησιωτικής επιχείρησης (Man) για τις επόμενες περιόδους υποβολής.
Οι δικαιούχοι στη συνέχεια θα πρέπει να προσκομίσουν ηλεκτρονικά
*το σύνολο των παραστατικών τιμολόγησης
*αντίγραφο έντυπο Ε3 της τελευταίας κλεισμένης διαχειριστικής χρήσης
*το σύνολο των σχετικών λογιστικών καταχωρήσεων

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα