Ενδείξεις για την ύπαρξη σωματιδίων που διαπερνούν την ύλη

18:17 5/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Τις ισχυρότερες ενδείξεις για την ύπαρξη των στείρων νετρίνων (sterile neutrinos), των σωματιδίων που διαπερνούν την ύλη χωρίς να αλληλεπιδρούν μαζί της ανέδειξαν δυο νέα πειράματα παρότι άλλα συνεχίζουν να δείχνουν ότι τέτοια νετρίνα δεν υπάρχουν.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο διακομιστή arXiv έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις. Η μελέτη βασίζεται στα αποτελέσματα του MiniBooNE, ενός πειράματος στο εργαστήριο Fermi National Accelerator Laboratory (Fermilab) που ανίχνευσε το άρωμα ενός άγονου σωματιδίου

το οποίο περνάει μέσα από την ύλη. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στα μέσα της δεκαετίας του 1990 σ΄ένα πείραμα στο Εθνικό εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό αλλά το ενδιαφέρον ατόνισε γιατί οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να αναπαράξουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Οι φυσικοί που συνεργάζονται στο πείραμα του Mini Booster Neutrino Experiment (MiniBooNE) αναφέρουν ενδείξεις ταλαντώσεων που είναι πιο σημαντικές στατιστικά. Κοινώς, περισσότερες ανιχνεύσεις νετρίνων από ότι το Καθιερωμενο Μοντέλο (Standard Model) μπορεί να εξηγήσει.

Τι είναι τα νετρίνα

Τα νετρίνα είναι υποατομικά σωματίδια που έχουν μηδενικό φορτίο (δεν επιδρούν ηλεκτρομαγνητικά), πολύ μικρή μάζα και αλληλεπιδρούν εξαιρετικά ασθενώς με την ύλη. Το νετρίνο ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά το 1956 και έχει τρείς γεύσεις. Ενα νετρίνο ενός τύπου μπορεί να μεταβεί σε κάποιο νετρίνο άλλης γεύσης μέσω ταλάντωσης νετρίνων.

Πηγές νετρίνων είναι οι εκρήξεις καινοφανών, οι αντιδραστήρες και οι επιταχυντές στη γη και απο την είσοδο της πρωτογενούς κοσμικής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα