Στο Υπουργικό οι ζημιές των αγροτών από την κακοκαιρία

Για την έκταση αλλά και το εύρος των ζημιών που υπέστησαν οι γεωργοί από τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών αναμένεται ότι θα ενημερώσει σχετικά το Υπουργικό Συμβούλιο στην αυριανή του συνεδρία ο Υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Κύπρο τις τελευταίες μέρες και ειδικά τα τελευταία 24ωρα είχαν ως αποτέλεσμα να πληγούν πολλές ανοιχτές καλλιέργειες και φυλλοβόλα δέντρα, κυρίως στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές

του Τροόδους, με τα ποσοστά των ζημιών να πλησιάζουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 100%.

Στο παρόν στάδιο οι αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού Γεωργικής Ασφάλισης (ΟΓΑ) και του Τμήματος Γεωργίας συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς την καταγραφή των ζημιών σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Οι επηρεαζόμενοι γεωργοί καλούνται να προβούν άμεσα στις δηλώσεις ζημιών με βάση τα κατάλληλα έντυπα.

Μετά την καταγραφή των ζημιών, θα ακολουθήσει άμεσα η αξιολόγησή τους, ώστε να καταστεί δυνατή η παραχώρηση αποζημιώσεων στους αγρότες μας με βάση τα δύο διαθέσιμα εργαλεία αποζημίωσης: το Σχέδιο Γεωργικής Ασφάλισης του ΟΓΑ και το Εθνικό Πλαίσιο Αποζημιώσεων.

Εν τω μεταξύ ο Οικοαγροτικός τάσσεται με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη τάσσεται στο πλευρό των γεωργών που έχουν πληγεί από την πρόσφατη χαλαζοθύελλα, από την οποία οι ζημιές που προκλήθηκαν σε κάποιες περιπτώσεις, ήταν πολύ μεγάλες και σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτικές.

Κάποιοι επαγγελματίες γεωργοί μάλιστα, βρίσκονται σε απόγνωση σύμφωνα με μαρτυρίες, που μετά από κόπους μηνών, πήγαν χαμένοι, προστίθεται στην ανακοίνωση και αναφέρεται ότι το δυνατό χαλάζι που έπληξε τις ορεινές περιοχές, στέρησε από τους γεωργούς το εισόδημα, που με τόσο κόπο περίμεναν, αναφέρει.

Ο Οικοαγροτικός τονίζει πως αυτό που πρέπει να γίνει πρωτίστως, είναι να καταγραφούν οι ζημιές, ούτως ώστε να προχωρήσει ο ΟΓΑ σε άμεση καταβολή αποζημιώσεων προς τους γεωργούς, εν όψει και των δύσκολων μηνών που τους περιμένουν.

Αναφέρεται ότι κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, τέθηκε η αναγκαιότητα για πρόσκληση του Υπουργού και των αρμόδιων υπηρεσιών, στη συνεδρία της Επιτροπής, την ερχόμενη Τρίτη για το θέμα της καταβολής αποζημίωσης και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΓΑ τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα