Ένας δικαστής για τον Τραμπ

12:03 10/7/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του υποψήφιου δικαστή για το ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών ξεκίνησε ο Ντόναλντ Τραμπ την εβδομάδα του, η οποία κατά τα άλλα κυριαρχείται από την επίσκεψή του στην Ευρώπη για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, και την συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Μαζί με την εβδομάδα του, ο πρόεδρος Τραμπ ξεκίνησε και μια μάχη που αναμένεται να είναι εξαιρετικά σκληρή, τόσο για την υπερψήφιση της υποψηφιότητας του Μπρετ Κάβανο, όσο και την πρώιμη προεκλογική περίοδο, στην οποία

η υποψηφιότητα του 53χρονου δικαστή αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.

Η σημασία της παραίτησης του δικαστή Κένεντι και της πιθανότητας μιας συντηρητικής πλειοψηφίας στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι προφανής, όμως ο άνθρωπος που επέλεξε ο Αμερικανός πρόεδρος, εκτός από τις αναμενόμενες αντιρρήσεις των Δημοκρατικών, προσφέρει επιχειρήματα εναντίον του και σε αρκετούς από τους Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς. Ο πρόεδρος Τραμπ αποφάσισε να προτείνει τον Κάβανο για το σημαντικό αυτό αξίωμα έπειτα από ένα σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα, το οποίο, όμως, δεν στερήθηκε δράματος στο ελάχιστο. Οι επιλογές του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν δεδομένες, καθώς ο ίδιος είχε δεσμευτεί πως οι προτάσεις του για σχετικά ανοίγματα στην κορυφή της δικαστικής εξουσίας της χώρας θα προέρχονταν από τη λίστα (συντηρητικών) υποψηφίων που είχε ανακοινώσει κατά την προεκλογική του εκστρατεία. Ακόμα και έτσι, όπως σχολιάζουν οι New York Times και άλλα Μέσα, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν μπορούσε να πάρει απόφαση μέχρι και το μεσημέρι της Δευτέρας, ακούγοντας τις προτάσεις των συμβούλων του, δημοσιογράφων, και… συγγενών του μέχρι την τελευταία στιγμή. Από τα περίπου 20 ονόματα της λίστας του, τρία με τέσσερα είχαν φτάσει μέχρι το νήμα, με τον Μπρετ Κάβανο να κερδίζει χάρη και στην εξαιρετική εντύπωση που έκανε στον πρόεδρο Τραμπ κατά τη συνάντησή τους.

Οι αμφιβολίες του Ντόναλντ Τραμπ για τον δικαστή Κάβανο έχουν να κάνουν με τη θητεία του δίπλα στον νεότερο πρόεδρο Μπους, αλλά και την φιλική του σχέση με την οικογένεια Μπους γενικότερα. Το 2000 ο Κάβανο ήταν μέλος της ομάδας που διαχειρίστηκε για λογαριασμό του Τζορτζ Μπους την επαναμέτρηση των ψήφων στην Φλόριντα, η οποία και καθόρισε τον νικητή των προεδρικών εκλογών με μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, στο οποίο καλείται τώρα να βρεθεί ο Κάβανο. Αργότερα, ο δικαστής εργάστηκε ως βοηθός του προέδρου, πλέον, Μπους, ο οποίος και τον πρότεινε για το εφετείο της Ουάσινγκτον, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα, απολαμβάνοντας μια σημαντική θέση για την εδραίωση πολιτικού δικτύου. Την ίδια ώρα, η σύζυγός του ήταν προσωπική γραμματέας του προέδρου Μπους, με τον οποίο συνδέεται φιλικά. Τόσο η Washington Post, όσο και άλλες αναλύσεις, τονίζουν πως η δυσπιστία του προέδρου Τραμπ απέναντι στην οικογένεια των Αμερικανών προέδρων και κυβερνητών που καθόρισαν για δεκαετίες την πολιτική ζωή της χώρας, αλλά δεν ψήφισαν καν τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του 2016, δεν ήταν ένα μικρό εμπόδιο για τον Κάβανο.

Από την εκδήλωση ανακοίνωσης της υποψηφιότητας Κάβανο στον Λευκό Οίκο (AP/ Evan Vucci)

Συγχρόνως, ο υποψήφιος ανώτατος δικαστής χρειάστηκε να ξεπεράσει τις ενστάσεις υψηλόβαθμων ρεπουμπλικανών στελεχών, όπως ακόμα και του ίδιου του επικεφαλής του κόμματος στη Γερουσία, όπου θα κριθεί η επιτυχία της υποψηφιότητάς του. Ο Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος από την ημέρα της ανακοίνωσης της παραίτησης του δικαστή Κένεντι συνομιλούσε καθημερινά με τον πρόεδρο Τραμπ και το στενό του επιτελείο, είχε εκφράσει πολλές φορές την προτίμησή του για άλλες υποψηφιότητες, τονίζοντας πως ο Κάβανο θα προσέφερε πολλά επιχειρήματα στους Δημοκρατικούς γερουσιαστές, ενώ θα αποξένωνε με τις απόψεις του εναντίον της συνταγματικότητας του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση και τουλάχιστον δύο γυναίκες που συγκαταλέγονται στους γερουσιαστές του κόμματος. Για τον επικεφαλής της συντηρητικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, το πρόβλημα έγκειται στο τεράστιο δικαστικό έργο του Κάβανο, το οποίο έπειτα από 15 χρόνια στο ομοσπονδιακό εφετείο αναμένεται να δώσει ικανό και αρκετό υλικό στους Δημοκρατικούς για να παρατείνουν τις ακροάσεις μέχρι, αν όχι και μετά, τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αν και οι πιθανότητες οποιασδήποτε επιρροής των Δημοκρατικών εναντίον της υπερψήφισης της υποψηφιότητας Κάβανο είναι ελάχιστες, το πραγματικό διακύβευμα σε αυτή την περίπτωση θα είναι οι συσπειρώσεις των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων. Σε αυτό το επίπεδο είναι χρήσιμη η υπενθύμιση πως η πρώτη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά την παραίτηση Κένεντι έδινε στουςΔημοκρατικούς προβάδισμα 9 ποσοστιαίων μονάδων. Επιπλέον, ακόμη και αν ο υποψήφιος επιμείνει στην απόφασή του να μην σχολιάσει συγκεκριμένες υποθετικές ή πραγματικές υποθέσεις που μπορεί να βρεθούν στο δικαστήριο, η πληθώρα κειμένων που έχει συντάξει μπορεί να προσφέρει επικίνδυνα στοιχεία στη διαδικασία.

Όμως το ακόμα πιο επικίνδυνο κομμάτι του βιογραφικού του Μπρετ Κάβανο είναι η συμμετοχή του στην ομάδα του ειδικού ανακριτή Κένεθ Σταρ, ο οποίος διαχειρίστηκε την έρευνα σε βάρος του προέδρου Κλίντον τη δεκαετία του 1990. Η έκθεσή του, στην συντακτική ομάδα της οποίας συμμετείχε ο Κάβανο, περιέγραφε ευρύτατα κριτήρια για την παραπομπή ενός εν ενεργεία προέδρου, τονίζοντας τις ψευδές δηλώσεις του ιδίου, αλλά και εκείνες με τις οποίες τροφοδοτούσε τους συνεργάτες του, γνωρίζοντας ότι, σε ενδεχόμενη κλήτευσή τους, θα επαναλάμβαναν τους ισχυρισμούς του ως αληθείς. Για τον πρόεδρο Τραμπ και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει με την δικαιοσύνη, αν ο υποψήφιός του υποστηρίζει ακόμα τις απόψεις εκείνης της έκθεσης, η διαδικασία της υπερψήφισής του θα μπορούσε να ορίσει ένα επικίνδυνο νομικό πλαίσιο για την παραπομπή και του ιδίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα