Ένας αιώνας από το πολυσήμαντο 1917. Ετοιμάζονται εκδηλώσεις στη Θεσσαλία

11:45 25/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εφέτος συμπληρώνεται ένας ακριβώς αιώνας από το πολυσήμαντο έτος 1917. Σημαντικό για τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα καθώς διαρκεί ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος, η χώρα διακατέχεται από τις συνέπειες του Εθνικού διχασμού διαιρεμένη στα δύο. Τα φαινόμενά αυτά εντοπίζονται στο θεσσαλικό χώρο, όπου προκαλείται εισβολή των συμμαχικών στρατευμάτων και κατοχή της Θεσσαλίας από τους Γάλλους.
Τα γεγονότα, τα πρόσωπα και τις συνθήκες που επικρατούσαν στη Θεσσαλία

το 1917, πέντε πολιτιστικά θεσσαλικά σωματεία επιθυμούν να τιμήσουν με διοργάνωση των «Διαθεσσαλικών εκδηλώσεων» στις τέσσερις θεσσαλικές πρωτεύουσες. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν Ημερίδες και εκδόσεις. Στις Ημερίδες θα ανακοινωθούν από ειδικούς επιστήμονες θέματα που αναφέρονται στη θεσσαλογνωσία που συνέβησαν ή κορυφώθηκαν το 1917, ξεναγήσεις, προβολές και εκθέσεις αρχειακού υλικού. Οι εκδόσεις προβλέπεται να περιέχουν κείμενα, λευκώματα και αφιερωματικού τόμου με τα πρακτικά των Ημερίδων και άλλα σχετικά κείμενα συνεργατών. Οι Τοπικές οργανωτικές επιτροπές καταρτίζουν ήδη το πρόγραμμα των εκδηλώσεων σε ημερομηνίες που θα καθοριστούν ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες.
Στις «Διαθεσσαλικές εκδηλώσεις» συμμετέχουν εκπρόσωποι της Φιλολογικής Ιστορικής Αρχαιολογικής Λαογραφικής Εταιρείας Θεσσαλίας, της Εταιρίας Θεσσαλικών Ερευνών (Βόλος), του Συνδέσμου Φιλολόγων Λάρισας, του Φιλολογικού Ιστορικού Λογοτεχνικού Συνδέσμου (Τρίκαλα) και των Φίλων Μουσείου Πόλης (Καρδίτσα).
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στη διεύθυνση[email protected] και να ενημερώνονται στοsite
Keywords
Τυχαία Θέματα