Ένα event για τον συμμετοχικό σχεδιασμό μιας γειτονιάς της Ομόνοιας

14:53 30/7/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μπορεί ένας κενός και μη αξιοποιήσιμος δημόσιος χώρος να γίνει πηγή έμπνευσης για καλλιτεχνικές δράσεις; Οι Alternative Tours of Athens (ΑΤΑ) σας προσκαλούν την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 σε μία καλοκαιρινή γιορτή ανάγνωσης και ανάκτησης του οικοπέδου του ΝΑΤ, στον πεζόδρομο της Ξούθου (Μενάνδρου, Βεραντζέρου και Ξούθου).

Την Κυριακή, 31 Ιουλίου 2016, από τις 11:00, η ομάδα ΑΤΑ περιμένει μικρούς και μεγάλους να

συμμετάσχουν σε ένα διαφορετικό event, που θα πραγματοποιηθεί στις οδούς Μενάνδρου, Βεραντζέρου και Ξούθου. Με την ομάδα Urban Dig διοργανώνουν ένα θεατρικό παιχνίδι φαντασίας βασισμένο στην έρευνα που έγινε από την ομάδα συμμετοχικού σχεδιασμού για το οικόπεδο αυτό. Το θεατρικό παιχνίδι θα είναι εφαλτήριο για μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με το πώς το οικόπεδο αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναζωογόνηση της γειτονιάς.

Με μουσική, λεμονάδα και παιχνίδια, θα στηθεί ένα παζάρι όπου θα δίνονται ή θα ανταλλάσσονται ρούχα.

Όσοι θα πάνε στο event μπορούν να φέρουν τα δικά τους τρόφιμα και ενδύματα για το συλλογικό τραπέζι και το χαριστικό παζάρι.

Πρόγραμμα

11:00 – 14:00: Παράλληλες δραστηριότητες Εργαστήρι σχεδιασμού και συζήτηση πάνω σε μακέτα + Χαριστικό παζάρι

14:00 – 15:00: Φαγητό

15:00 – 17:00: Χαλάρωση

17:30 – 19:30: Θεατρικό παιχνίδι με urban Dig

19:45 – 21:00: Συζήτηση με το φαγητό

«Ο χώρος που περιβάλει και οριοθετεί την Ομόνοια χαρακτηρίζεται από πολύπλευρες χρήσεις όπως μικροβιοτεχνίες, κατοικίες, κενά κτήρια, εμπόριο, θέατρα, καφενεία. Η πλατεία Ομόνοιας αποτελεί τόπο διέλευσης και στάσης των κατοίκων αλλά και των διερχόμενων από την πόλη. Εδώ βρίσκονται σημαντικά ξενοδοχεία της Αθήνας εγκαταλελειμμένα. Υπάρχει μία κατάσταση ερήμωσης, ένα αστικό κενό, μία περιοχή no man’s land. Είναι μία περιοχή η οποία έρχεται να καλύψει ανάγκες πληθυσμών σε διέλευση, που όμως δεν παύει να αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία του κέντρου της πόλης με ιδιαίτερη σημασία για τη συλλογική μνήμη των κατοίκων της. Θέλουμε να προτείνουμε χρήσεις και δράσεις που θα προκύψουν από την συζήτηση και την συνεργασία με τους τοπικούς οργανισμούς/κοινότητες ώστε να συμπεριληφθούν στην μελέτη του χώρου και να εδραιώσουν την χρήση της πλατείας, έτσι ώστε να συμμετέχουν ενεργά στον σχεδιασμό της και στην συνέχειά της», τονίζει η ομάδα Alternative Tours of Athens.

Τα πεδία δράσης της Alternative Tours of Athens αφορούν σε θεματικές εναλλακτικών περιηγήσεων: αρχιτεκτονική, νυχτερινή ζωή, street art, φωτογραφία, δημιουργικά εργαστήρια, λογοτεχνία, κινήματα, ποδηλασία…Alternative Tours of Athens

Η Alternative Tours of Athens είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία. Αντικείμενό της είναι η οργάνωση και υλοποίηση ανοιχτών, επιμορφωτικού, ενημερωτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα περιηγήσεων στην Αθήνα.

Στόχος της Alternative Tours of Athens (ATA) είναι να αναδείξει την τοπική κοινωνία και να προάγει τον πολιτισμό και τον τουρισμό μέσω εναλλακτικών σημείων αναφοράς και με έμφαση στη σύγχρονη ζωή της πόλης. Μέσω της δράσης της επιθυμεί να συμβάλλει τόσο στην ανάπτυξη των σχέσεων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ επισκεπτών (ξένων ή Ελλήνων), μόνιμων κατοίκων και φυσικού χώρου, όσο και στην προώθηση νέων ταλαντούχων ανθρώπων, ιδεών και προτάσεων.

Τα πεδία δράσης της Alternative Tours of Athens αφορούν σε θεματικές εναλλακτικών περιηγήσεων: αρχιτεκτονική, νυχτερινή ζωή, street art, φωτογραφία, δημιουργικά εργαστήρια, λογοτεχνία, κινήματα, ποδηλασία. Η δραστηριότητα της επεκτείνεται στην οργάνωση και παραγωγή έντυπων και ηλεκτρονικών οδηγών της Αθήνας, την επιμέλεια και συνδιοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και την προώθηση τρεχόντων σεμιναρίων επιμορφωτικού χαρακτήρα.

Τα πεδία δράσης της Alternative Tours of Athens αφορούν σε θεματικές εναλλακτικών περιηγήσεων: αρχιτεκτονική, νυχτερινή ζωή, street art, φωτογραφία, δημιουργικά εργαστήρια, λογοτεχνία, κινήματα, ποδηλασία…
Keywords
Τυχαία Θέματα