Ένα εργαλείο για την πρόληψη της βίας στον αθλητισμό, με θύματα παιδιά (Video)

19:09 19/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα στα δέκα παιδιά που αθλούνται σε κάποιο σύλλογο έχει δεχθεί σωματική ή λεκτική βια, είτε από άλλα παιδιά, είτε από προπονητές είτε από γονείς.

«Πολλές φορές οι προπονητές καλούνται να λύσουν τις διαφορές. Επίσης, πολλές φορές τα περιστατικά αυτά δεν αναφέρονται» σημείωσε ο υπεύθυνος ψηφιακών μέσων του ΚΜΟΠ- Κέντρου Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, Γιώργος Κουλούρης, μιλώντας στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ3.

Εδώ

και μια εβδομάδα προπονητές και αθλητικοί σύλλογοι έχουν στη διάθεσή τους ένα διαδικτυακό εργαλείο ( για να αξιολογήσουν τις πολιτικές του αθλητικού οργανισμού σε σχέση με την αντιμετώπιση της βίας με θύματα παιδιά. Το διαδικτυακό εργαλείο σχεδιάστηκε στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής δράσης ACTIVE, η οποία συντονίζεται από το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας, μία από τις παλαιότερες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στην Ελλάδα.

Οι αθλητές, οι προπονητές και οι αθλητικοί παράγοντες μπορούν να κάνουν εγγραφή και να απαντήσουν για τις πολιτικές του αθλητικού οργανισμού τους, τους ανθρώπους, τις διαδικασίες και τα συστήματα λογοδοσίας.

Εκτός από την αξιολόγηση οι αθλητικοί οργανισμοί και προπονητές θα λάβουν και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των διαδικασιών λογοδοσίας, την κατάρτιση κώδικα δεοντολογίας, ώστε να συμμορφωθούν με τις αρχές της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επίσης για την αξιολόγηση των προπονητών και τη στήριξη και ενδυνάμωση παιδιών και γονέων ς για να αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας. Ο τελικός στόχος είναι να διαμορφώσουν ένα ασφαλές, αξιόπιστο και ευχάριστο περιβάλλον που θα εστιάζει στις ανάγκες των παιδιών.

Η ευρωπαϊκή δράση ACTIVE – χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στη διαμόρφωση ενός πιο ασφαλούς αθλητικού περιβάλλοντος για τα παιδιά μέσα από την ανάπτυξη ενός διαδικτυακού εργαλείου αξιολόγησης, που θα επιτρέπει στους αθλητικούς οργανισμούς να εντοπίσουν τα κενά στην εφαρμογή πολιτικών προστασίας των παιδιών. Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης θα υλοποιηθούν εκπαιδεύσεις σε προπονητές ώστε να μπορέσουν να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το συγκεκριμένο εργαλείο. Η δράση υλοποιείται στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία, την Πορτογαλία και τη Σκωτία.

Μάλιστα όπως ανέφερε ο κ. Κουλούρης το Αctive έγινε δεκτό από μεγάλους ποδοσφαιρικούς συλλόγους, όπως η Μπενφίκα, ενώ έχει προωθηθεί και από το Εuropean Football Developement Network. Στόχος είναι ο αντίκτυπος από το πρόγραμμα να είναι πολλαπλασιαστικός, και πέρα από τα όρια των χωρών στις οποίες υλοποιείται.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα