Εν πλω καταδίωξη εμπόρων ναρκωτικών από το Ιόνιο μέχρι το Αιγαίο

18:13 26/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ευρύτατης κλίμακας επιχείρηση του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής για την εξάρθρωση διεθνούς κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών ουσιών πραγματοποιήθηκε τα τελευταία δύο εικοσιτετράωρα στη θαλάσσια περιοχή Ιονίου και Αιγαίου Πελάγους. Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί δέκα άτομα και έχουν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών. Προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Συνεχίζονται οι έρευνες σε περιοχές της Αττικής

Μέχρι στιγμής έχουν κατασχεθεί ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης βάρους περίπου

1,6 τόνων, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας, το οργανωμένο κύκλωμα προωθούσε φορτία ακατέργαστης ινδικής κάνναβης σε Ελλάδα, ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες.

Ενεργοποιήθηκε υφιστάμενος επιχειρησιακός σχεδιασμός που περιελάμβανε μεταξύ άλλων πλήρες πληροφοριακό πακέτο (target package) για το ταχύπλοο σκάφος, αξιοποίηση διαφόρων μέσων και αντίστοιχων μονάδων (περιπολικά σκάφη και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφη της δύναμης FRONTEX, ομάδα και στοιχείο ελεύθερων σκοπευτών της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ) σε κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του παράνομου δρομολογίου μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών θέσεων. Οι θέσεις αυτές είχαν προεπιλεγεί κατόπιν σχετικής χαρτογράφησης του τρόπου δράσης της εγκληματικής οργάνωσης και ειδικότερα των εξαιρετικών δεξιοτήτων και των αντιδράσεων των χειριστών του ταχύπλοου σκάφους.

EUROKINISSI/Λ.Σ.

Το ταχύπλοο προσέγγισε τις αλβανικές ακτές από όπου παρέλαβε το φορτίο της ακατέργαστης κάνναβης και ακολούθησε η καταδίωξή του στα ελληνικά χωρικά ύδατα, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε εμπλοκή μεταξύ του ταχυπλόου με ταχύπλοο φουσκωτό σκάφος του Λ.Σ. το οποίο δέχθηκε πυρά ανταποδίδοντάς τα. Στην προσπάθεια αποφυγής των πυρών και των επικίνδυνων ελιγμών του ταχυπλόου σκάφους, στελέχη Λ.Σ. έπεσαν στη θάλασσα, με συνέπεια τον ελαφρύ τραυματισμό τους.

Το βράδυ του Σαββάτου, το ταχύπλοο ακινητοποιήθηκε στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Μακρονήσου και Κέας, έπειτα από ρίψη στοχευμένων βολών από ελεύθερους σκοπευτές της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών που επέβαιναν στο ελικόπτερο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες λόγω της μεγάλης ταχύτητας του ταχυπλόου σκάφους, των συνεχών ελιγμών και του σκότους που επικρατούσε.

Στο ταχύπλοο επέβαιναν δύο υπήκοοι Αλβανίας και ένας Ιταλίας, οι οποίοι και συνελήφθησαν, ενώ στο εσωτερικό του εντοπίστηκαν δέματα διαφόρων μεγεθών τα οποία περιείχαν ποσότητα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης που υπερβαίνει τον ενάμισι τόνο.

Στη συνέχεια, το ταχύπλοο μαζί με τους συλληφθέντες και τις κατασχεθείσες ναρκωτικές ουσίες παραδόθηκαν στην οικεία Λιμενική Αρχή για τα περαιτέρω, ενώ ένας εκ των τριών συλληφθέντων διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στον «Ευαγγελισμό» για προληπτικούς λόγους.

Στις επιχειρήσεις που εξελίχθηκαν παράλληλα συνελήφθησαν και άλλα μέλη με διακριτούς ρόλους στη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των συλληφθέντων μέχρι στιγμής σε δέκα άτομα, μεταξύ των οποίων έξι υπήκοοι Αλβανίας, δύο Ιταλοί, ένας υπήκοος Βουλγαρίας και ένας ημεδαπός, ενώ αναζητούνται και άλλοι.

Πέραν από τις ναρκωτικές ουσίες, κατασχέθηκαν ένα ταχύπλοο σκάφος με τρεις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, ένα ταχύπλοο σκάφος με τέσσερις εξωλέμβιους κινητήρες των 350 ίππων έκαστος, όπλα και άλλα.

Οι έρευνες για την υπόθεση συνεχίζονται, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου με εταίρους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διερευνώνται οι διασυνδέσεις των ηγετικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να εξακριβωθεί όλο το φάσμα της παράνομης δραστηριότητάς τους ως προς την εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στην Ευρώπη.

Προανάκριση κατά την αυτόφωρη διαδικασία διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής και ο υφυπ. Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους και συνεχάρησαν τον Αρχηγό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Σταμάτιο Ράπτη και τα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Γιγαντιαία επιχείρηση του Λιμενικού για σύλληψη έμπορων ναρκωτικών

Keywords
Τυχαία Θέματα