ΕΕ: Απειλή ο ρωσικός νόμος περί καταχώρισης ΜΜΕ ως «πρακτόρων του εξωτερικού»

16:35 26/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Απειλή για τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης» αποτελεί ο ρωσικός νόμος για τα «μέσα ενημέρωσης-πράκτορες του εξωτερικού», σύμφωνα με υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η νομοθεσία για τους “πράκτορες του εξωτερικού” αντιβαίνει στις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της Ρωσίας όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η επέκταση της εμβέλειάς της σε ξένα μέσα ενημέρωσης […] είναι μια επιπλέον απειλή για τα ελεύθερα και ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και την πρόσβαση στην ενημέρωση», δηλώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκπρόσωπος των εξωτερικών υπηρεσιών της ΕΕ.

Πρόκειται

για «μια νέα απόπειρα να μειωθεί ο χώρος για τις ανεξάρτητες φωνές στη Ρωσία», προσθέτει η ίδια πηγή.

Το Σάββατο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε τον νόμο που επιτρέπει να καταχωρίζονται διεθνή μέσα ενημέρωσης ως «πράκτορες του εξωτερικού», αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στο γεγονός ότι το ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο RT υποχρεώθηκε να καταχωριστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό αυτή την ονομασία.

Ο νόμος, ο οποίος έχει επικριθεί έντονα από το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία, υποχρεώνει τις οντότητες στις οποίες αφορά να δίνουν πληροφορίες στις αρχές για την οικονομική κατάστασή τους και να διευκρινίζουν στα έγγραφα που εκδίδουν ότι είναι καταχωρισμένες ως «πράκτορες του εξωτερικού».

Το κείμενο αυτό επεκτείνει στα μέσα ενημέρωσης έναν νόμο που χρονολογείται από το 2012 και μέχρι τώρα αφορούσε μόνο τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Οι ραδιοσταθμοί Voice of America και Radio Free Europe/Radio Liberty, που χρηματοδοτούνται από το αμερικανικό Κογκρέσο, είναι τα πρώτα μέσα ενημέρωσης που ειδοποιήθηκαν από τη Μόσχα ότι ενδέχεται προσεχώς να πρέπει να καταχωριστούν υπό την παραπάνω αμφιλεγόμενη ονομασία.

Στην ανακοίνωσή τους, οι εξωτερικές υπηρεσίες της ΕΕ υπενθυμίζουν πως η θέση της ΕΕ για τον νόμο περί «πρακτόρων του εξωτερικού» είναι «ξεκάθαρη» εδώ και καιρό: «Ενισχύει τους περιορισμούς στην άσκηση θεμελιωδών ελευθεριών στη Ρωσία, αναλώνει τους ισχνούς πόρους των μη κυβερνητικών οργανώσεων και αποτελεί εμπόδιο για την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών στη χώρα».

Πηγές: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα