Εμβολιασμός κατά της λύσσας των κόκκινων αλεπούδων

12:24 17/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο δήμος Βέροιας ενημερώνει τοπικό πληθυσμό για τις γενικές οδηγίες προφύλαξης σχετικά με τα αντιλυσσικά εμβόλια – δολώματα για τα άγρια ζώα.

Ο εμβολιασμός πραγματοποιείται από αέρος με τη ρίψη εμβολίων δολωμάτων που περιέχουν ζωντανό ιό κατά της λύσσας. Το πρόγραμμα εμβολιασμού εφαρμόζεται στη χώρα μας τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2016 και θα επαναλαμβάνεται κάθε φθινόπωρο και άνοιξη.

Στα όρια του Δήμου Βέροιας κατά τις ημερομηνίες 13-23/05/2017, θα διενεργηθούν ρίψεις στις παρακάτω Τοπικές Κοινότητες.

Δάσκιο , Ριζώματα, Σφηκιά, Μικρά Σάντα , Καστανιά, Λευκόπετρα

, Πολύδενδρο, Γεωργιανοί, Χαράδρα , Τριπόταμος , Ράχη , Προφήτης Ηλίας , Ασώματα , Αγ. Βαρβάρα , Μετόχι , Κουμαριά , Κομνηνείο , Πανόραμα , Βέροια , Κουτσοχώρι , Εργοχώρι, Πατρίδα, Καλή Παναγιά , Φυτεία , Τρίλοφος , Αγ. Γεώργιος , Αγ. μαρίνα , Λαζοχώρι , Ταγαροχώρι , Νεα Λυκόγιαννη , Παλαιά Λυκόγιαννη , Νέα Νικομήδεια , Κυδονοχώρι , Διαβατός , Μέση , Κουλούρα , Άμμος , Μετόχι Προδρόμου , Βεργίνα , Παλατίτσια , Ελαφίνα , Συκιά.

Εμβόλιο δόλωμα για αλεπούδες(εξησθενημένος ιός λύσσας) SAG2

Γενικές οδηγίες προφύλαξης

Οι ρίψεις των εμβολίων δολωμάτων εστιάζονται σε μη κατοικημένες περιοχές. Παρόλα αυτά άτομα ή κατοικίδια ζώα μπορεί να έρθουν σε επαφή με τα δολώματα αυτά στη διάρκεια περιπάτων ή άλλων δραστηριοτήτων στη φύση. Επίσης υπάρχει περίπτωση εμβόλια να πέσουν, να παρασυρθούν ή να μεταφερθούν από ζώα στα όρια της κατοικημένης περιοχής.

Αν βρείτε εμβόλιο-δόλωμα κατά της λύσσας να αποφύγετε την επαφή με αυτό.

Αν χρειαστεί να το απομακρύνεται:

• Μην το πιάσετε με γυμνά χέρια. Χρησιμοποιήστε πλαστικά γάντια ή μία πλαστική σακούλα και τοποθετείστε το σε κοντινή μη πολυσύχναστη περιοχή με σχετική βλάστηση (π.χ. εντός θάμνων) έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή με άνθρωπο.

• Εναλλακτικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοπική Κτηνιατρική Υπηρεσία για περαιτέρω οδηγίες.

Μετά από άμεση επαφή με εμβόλιο-δόλωμα:

• Κίνδυνος έκθεσης στον ιό του εμβολίου υπάρχει για τον άνθρωπο μόνο όταν το υγρό περιεχόμενο της κάψουλας, που υπάρχει στο εσωτερικό του δολώματος, έρθει σε επαφή με ανοιχτές πληγές, μη επουλωμένα τραύματα ή βλεννογόνο (μάτια, στόμα).

• Πλύνετε με άφθονο νερό και σαπούνι την περιοχή του δέρματος που ήρθε σε επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα. Εναλλακτικά ή συμπληρωματικά, μπορείτε να εφαρμόσετε αλκοολούχο (οινόπνευμα) ή ιωδιούχο διάλυμα (ιώδιο).

• Πλύνετε με άφθονο νερό τους βλεννογόνους (μάτια, στόμα) που ήρθαν σε επαφή με το εμβόλιο- δόλωμα.

• Αν είχατε επικίνδυνη επαφή με το εμβόλιο-δόλωμα, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια σε Μονάδα Υγείας. Αν είναι δυνατόν, λαμβάνοντας επαρκή προστασία των χεριών (π.χ. πλαστικά γάντια) μπορείτε να πάρετε το εμβόλιο-δόλωμα μαζί σας, τοποθετώντας το με ασφάλεια σε πλαστική σακούλα.

• Αν το κατοικίδιο σας μεταφέρει στο στόμα του ή καταναλώσει το εμβόλιο-δόλωμα που βρήκε, δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του. Σε καμία περίπτωση μην προσπαθήσετε να αποσπάσετε το δόλωμα-εμβόλιο από τη στοματική κοιλότητα του ζώου.

Για περαιτέρω πληροφορίες, διαβάστε τις Οδηγίες Προφύλαξης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή μπορείτε να καλέστε το ΚΕΕΛΠΝΟ στο 210-5212054, 24 ώρες το 24ωρο.

Keywords
Τυχαία Θέματα