Ελβετία: Καθυστερεί η έναρξη διάθεσης γρήγορων τεστ κορονοϊού στα φαρμακεία

12:51 4/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

Μέχρι το τέλος του έτους, περίπου 600 φαρμακεία σε όλη την Ελβετία αναμένεται να προσφέρουν την δυνατότητα διεξαγωγής γρήγορων τεστ αντιγόνων αλλά η κυκλοφορία τους έχει καθυστερήσει σύμφωνα με τον ελβετικό τύπο και δεν αναμένεται πριν από την αρχή της μεθεπόμενης εβδομάδας. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ευελπιστεί με αυτόν τον τρόπο ότι θα βελτιωθεί στο μέγιστο η ικανότητα δοκιμών της χώρας,

ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα το δεύτερο κύμα της πανδημίας, η οποία την πλήττει ήδη με σχεδόν 9000 κρούσματα ημερησίως.

Αιτία για την καθυστέρηση αποτελεί το γεγονός ότι ενώ η κεντρική κυβέρνηση έχει δώσει ήδη το πράσινο φως για τα τεστ αντιγόνων των εταιριών Roche και Abbott, αυτά δεν έχουν εγκριθεί από τα ομόσπονδα καντόνια. Επιπλέον, το προσωπικό στα φαρμακεία που δεν έχει ακόμη εκπαιδευτεί στην λήψη των επιχρισμάτων αλλά και στα μέτρα αυτοπροστασίας.

Τα συγκεκριμένα γρήγορα τεστ δεν θα χρησιμοποιούνται όμως μόνο στα φαρμακεία αλλά εφεξής και σε εξεταστικά κέντρα ή και ιατρεία. Η ιατρική ένωση της Ελβετίας προειδοποίησε πάντως με επιστολή ότι μπορεί να προκύψει μεγάλος αριθμός ψευδών αρνητικών αποτελεσμάτων.

Άμεση ήταν η αντίδραση της φαρμακευτικής εταιρείας Roche με έδρα την Βασιλεία, που τόνισε ότι η ακρίβεια των γρήγορων τεστ που δημιούργησε προσφάτως είναι μόνο ελαφρώς χαμηλότερη σε σύγκριση με τη μέθοδο δοκιμής PCR, με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας να πιστοποιεί επίσης ότι τα συγκεκριμένα τεστ παρουσιάζουν αρκετά υψηλή ακρίβεια.

Όπως και με τις δοκιμές PCR, έτσι και με τα γρήγορα τεστ αντιγόνων λαμβάνεται ρινοφαρυγγικό επίχρισμα, το οποίο απαιτεί εκπαιδευμένο προσωπικό. Σε αντίθεση με τις δοκιμές PCR, ωστόσο, τα γρήγορα τεστ δεν χρειάζονται εργαστήριο. Παρόμοια με ένα τεστ εγκυμοσύνης, τα δείγματα τοποθετούνται σε μια ταινία μέτρησης, η οποία δείχνει το αποτέλεσμα εντός 15 έως 20 λεπτών.

Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο ελπίζει ότι οι νέες δοκιμές θα οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση της ικανότητας ελέγχου, αφού μέχρι στιγμής, πραγματοποιούνται περίπου 30.000 τεστ PCR καθημερινά.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελβετία, Καθυστερεί,elvetia, kathysterei