Ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού στο Νοσοκομείο Παπανικολάου (Video)

19:20 21/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια ελπιδοφόρα θεραπεία κατά του κορονοϊού ανέπτυξε η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιματοποιητικών Κυττάρων του Τμήματος Αιματολογίας στο Νοσοκομείο Παπανικολάου. Η κυτταρική θεραπεία βασίζεται στα Τ-λεμφοκύτταρα.

Σε ασθενείς Covid19 των οποίων ο οργανισμός πολλαπλασίασε τα  Τ-Λεμφοκύτταρα η έκβαση της ασθένειας ήταν ευνοϊκότερη. Με βάση την παρατήρηση αυτή, οι γιατροί ξεκίνησαν την προσπάθεια για την παραγωγή Τ- Λεμφοκυττάρων. Η Μονάδα έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα αυτό. Έχει ήδη εφαρμόσει την τεχνική παραγωγής αντιικών Τ-λεμφοκυττάρων σε μεταμοσχευμένους ασθενείς με εντυπωσιακά

μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές έχουν συλλέξει δείγμα από 17 αναρρώσαντες δότες και 26 ασθενείς που προσβλήθηκαν από την COVID-19 και έχουν καταφέρει να πολλαπλασιάσουν τα Τ-Λεμφοκύτταρα στο εργαστήριο. Φαίνεται μάλιστα πως τα Τ- Λεμφοκύτταρα είναι πιο αποτελεσματικά από τα αντισώματα, προσφέροντας μακροπρόθεσμη προστασία.

Οι ερευνητές είναι πανέτοιμοι να χορηγήσουν τον «στρατό» των Τ- Λεμφοκυττάρων στην μάχη των ασθενών κατά του κορονοϊού.  Να ξεκινήσουν δηλαδή την κλινική μελέτη. Υπάρχει μόνο ένα εμπόδιο- η χρηματοδότηση. Τα υλικά πρέπει να πληρούν κάποιες προϋποθέσεις, κάτι που τα καθιστά ακριβά. Το απαιτούμενο χρηματικό ποσό είναι 230.000 ευρώ.

Αποφασισμένοι να βρουν το ποσό που χρειάζεται για την έναρξη της κλινικής δοκιμής, το νοσοκομείο και η συγκεκριμένα η Μονάδα Μεταμόσχευσης Αιματοποιητικών Κυττάρων έχει ξεκινήσει εκστρατεία για την εύρεση των απαιτούμενων πόρων

Μόλις βρεθεί η χρηματοδότηση, το εργαστήριο θα προχωρήσει στην παραγγελία των αντιδραστηρίων ώστε να ξεκινήσει η παραγωγή κυττάρων ενώ θα γίνει και η αίτηση για έγκριση της κλινικής δοκιμής. Αντίστοιχη έρευνα πραγματοποιεί το πανεπιστήμιο Χιούστον στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα