Ελπίδες για τεχνική συμφωνία ως το Eurogroup-Συνεδριάζει το EwG

11:10 27/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι συζητήσεις των κυβερνητικών παραγόντων με τους επικεφαλής των θεσμών με στόχο την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement ή SLA) για την γ’ αξιολόγηση έως το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν εκ νέου αύριο με όλες τις πλευρές να διαμηνύουν πως το κλίμα είναι θετικό. «Κλειδί» οι πλειστηριασμοί.

Οι επικεφαλής των θεσμών έχουν προγραμματίσει να αναχωρήσουν από την Αθήνα προς τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε, εκτός απροόπτου.

Εν τω μεταξύ, οι αναπληρωτές υπουργοί

Οικονομικών της Ευρωζώνης (EuroWorking Group ή EWG) αναμένεται να εξετάσουν κατά τη σημερινή συνεδρίαση τους την πρόοδο που έχει γίνει.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ένα τρίτο περίπου από τα περίπου 100 προαπαιτούμενα έχει ολοκληρωθεί και αρκετά ακόμη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Οι δανειστές δίνουν μεγάλη σημασία στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσουν στις 29 Νοεμβρίου. Η επαναληπτική γενική συνέλευση των συμβολαιογράφων Αθηνών αναμένεται να αποφασίσει την άρση της αποχής κατά την σημερινή συνεδρίαση, ανοίγοντας τον δρόμο για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών.

Στο μέτωπο της πώλησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ φαίνεται να υπάρχει συμφωνία με το ευρωπαϊκό σκέλος των δανειστών, μειώνοντας το παραγωγικό δυναμικό κατά 40% από αυτή την πηγή ενέργειας.

Το κλίμα στις διαπραγματεύσεις είναι θετικό, γεγονός που διαφάνηκε στις χθεσινές δηλώσεις του Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι «…είμαστε ενθαρρυμένοι από την προπαρασκευαστική δουλειά που έχουν κάνει οι ελληνικές αρχές για την 3η αξιολόγηση» σε αντίθεση με τις προηγούμενες αξιολογήσεις που υπήρξε σημαντική καθυστέρηση.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η γ’ αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις είχε επίσης αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο (SLA) ως τις 4 Δεκεμβρίου και η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης ως τον Ιανουάριο του 2018 είναι εφικτή.

Ως πιθανή ημερομηνία κλεισίματος της γ’ αξιολόγησης αναφέρεται η 22α Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα