Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

11:09 2/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Παιδιά και γονείς γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα, παραμύθια, διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια, θέατρο, φωτογραφία και μουσική.

Παιδιά 2-3,5 ετών
Κυριακή 4 Μαρτίου, 11.30-13.00 και Κυριακή 11 Μαρτίου, 11.30-13.00
Με έναν ποντικό, ένα ξερό παξιμάδι και μια γριά, ξεκινάμε το πιο jazz ταξίδι της χρονιάς. Με τον ρυθμό που δίνει η τρομπέτα, ακολουθούμε τον ποντικό

από τη γη στον ουρανό και πάλι πίσω μέχρι να καταφέρει τον στόχο του. Στο ταξίδι του τον συντροφεύουν οι πίνακες του Van Gogh και η μουσική των D.Brubeck, Miles Davis και Yan Miyake.
Σ’ αυτό το εργαστήρι παίζουμε με λογιών λογιών υλικά (νήματα, κουμπιά, μπατονέτες κ.α.), τα τοποθετούμε σε διάφορους συνδυασμούς, τα κολλάμε και φτιάχνουμε jazzy κολλάζ.
Απαραίτητη η παρουσία γονέα.
Αφηγήτρια: Αντωνία Βέλλιου και Αναπτυξιακή Ψυχολόγος: Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο:€15
Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Παιδιά 4-5 ετών
Ρομά ή Ρομάνοι; Τσιγγάνικα βιολιά
Σάββατο 10 Μαρτίου, 11:00-12:30 και Κυριακή 18 Μαρτίου, 11:30-13:00
Κάποτε ένας Πέρσης βασιλιάς ζήτησε από τον βασιλιά της Ινδίας να του στείλει τους καλύτερους λαουτάρηδες για να ακούει ο λαός του μουσική κάθε μέρα. Οι μουσικοί πήγαν στην Περσία, προκάλεσαν όμως την οργή του βασιλιά κι εκείνος τους καταράστηκε να περιπλανιούνται από εκείνη την ημέρα σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Αυτός είναι ο μύθος των Ρομά, ή αλλιώς Τσιγγάνων ή Bohèmes, που τριγυρίζουν με τα καραβάνια τους σε πάρα πολλές χώρες.
Οι Ρομά είναι γνωστοί για τη μουσική τους δεινότητα και έχουν επηρεάσει συνθέτες σε διάφορες εποχές, από τον Liszt και τον Brahms ως τον Django Reinhart και τον Goran Bregović. Με τη μουσική τους γεμίζουμε το εργαστήριο και χορεύουμε στους ρυθμούς του φλαμένγκο, της gipsy jazz και του swing.

Παίρνουμε κουτιά, ρολλά, καλαμάκια, χαρτιά και άλλα υλικά για να φτιάξουμε τα δικά μας καραβάνια και τις δικές μας άμαξες. Μεγάλες, μικρές, με σκέπαστρα και κουρτινάκια, με υφές πολλές και μεγάλους τροχούς ξεπηδούν από τα ανακυκλώσιμα και ευτελή υλικά.
Στο τέλος γονείς και παιδιά δίνουν χρώμα στα καραβάνια τους με μπογιές και πινέλα.
Για παιδιά 4-5 ετών
Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Εισιτήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €7

Παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Σπηλαιογραφίες-Ταξιδεύοντας στην αρχαιότερη τέχνη του κόσμου
Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 4 Μαρτίου, 11:30-13:30
Για παιδιά 7-10 ετών: Κυριακή 18 Μαρτίου, 11:30-13:30

Πού και πώς ζωγράφιζαν οι πρώτοι άνθρωποι που εμφανίστηκαν στη γη; Σε αυτό το εργαστήριο, ταξιδεύουμε σε σπηλιές της Ινδίας, της Ευρώπης και της Αφρικής-ίσως τα αρχαιότερα φυσικά μουσεία του κόσμου- και ανακαλύπτουμε τα πρώτα έργα ζωγραφικής που δημιουργήθηκαν ποτέ και την προϊστορική τέχνη σκαλισμένη σε βράχους. Πειραματιζόμαστε με την τέχνη της χαρακτικής, σκαλίζουμε την φαντασία και τα σχέδιά μας και τα αποτυπώνουμε με μελάνι όσες φορές θέλουμε, ανακαλύπτοντας απίθανους συνδυασμούς και ιστορίες.

Spicy’s Spice museum- Ένα ταξίδι στις μυρωδιές του κόσμου
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 10 Μαρτίου, 11.00-13.00
Σε αυτό το εργαστήρι, ξεκινάμε το ταξίδι μας από το Αμβούργο της Γερμανίας, με οδηγό τα αρώματα των μπαχαρικών και τη μύτη μας, έτοιμη για νέες περιπέτειες σε διάφορες γειτονιές του κόσμου. Aανακαλύπτουμε την προέλευση, την πορεία και τη χρήση διαφορετικών μπαχαρικών, μυρίζουμε, γευόμαστε και πειραματιζόμαστε με τα χρώματα και τις μυρωδιές. Με λίγη κόλλα, χρωματιστές σκόνες και πολλή φαντασία, περιπλανούμαστε σε «αρωματικές» διαδρομές και δημιουργούμε εικαστικούς χάρτες.
Για παιδιά 5-7 και 7-10 ετών
Με την εικαστικό-art therapist Νιόβη Σταυροπούλου και την εικαστικό Χρυσούλα Πλακιώτη
Εισιτήριο: €12
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο)
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο(το δεύτερο ή τρίτο παιδί): €10

Γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Η καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα
Κυριακή 4 Μάρτιου, 11:30-12:30
Φέτος, οι διαδρομές στο μουσείο γίνονται κάπως πιο… μυστηριώδεις. Συμμετέχουμε σε ειδικές αποστολές, μπαίνουμε σε ρόλους, αποκρυπτογραφούμε μηνύματα και γενικότερα αξιοποιούμε όλα μας τα χαρίσματα για να λύσουμε τους γρίφους που οδηγούν στα ίχνη των αρχαίων ιστοριών. Αν βάλουμε τα δυνατά μας, αν βρούμε τα κομμάτια που λείπουν, οι θεοί θα είναι με το μέρος μας.

Κυκλαδικός πολιτισμός
Σάββατο 17 Μαρτίου, 11:00-12:00
Ποιες ιστορίες κρύβονται στα αντικείμενα του μουσείου; Τι λείπει από τα κυκλαδικά ειδώλια; Τι σχέση έχει ο Κυκλαδικός πολιτισμός με τα στοιχεία της φύσης; Τα γουρουνάκια με τα παιδιά; Ο αθλητισμός με τους θεούς; Ο κισσός με τη διασκέδαση; Τι μαγικές δυνάμεις μπορούσε να έχει ένα πήλινο αγγείο; Σε ποιο νησί έβρισκαν οι αρχαίοι τα πιο πολύτιμα υλικά της εποχής τους; Πώς περνούσαν οι μέρες και οι νύχτες στην αρχαία Αθήνα;
Για γονείς και παιδιά 6-12 ετών
Με την αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη
Εισιτήριο: €5

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4
Tηλ: 210 7228321

Keywords
Τυχαία Θέματα