Εκδήλωση τιμής στον Μαρίνο Αντύπα

10:16 1/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Μαρίνου Αντύπα στον Πυργετό του Δήμου Τεμπών και κατάθεση στεφάνων απο τον Δήμαρχο Τεμπών κ.Κώστα Κολλάτο,τον εκπρόσωπο του περιφερειάρχη, αντιπεριφερειάρχη κ.Απόστολο Μπίλλη,τον Διοικητή του ΑΤ Τεμπών κ.Πρόδρομο Χαρισμανίδη,τον Γενικό Διευθυντή του υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας Θράκης )κ.Γεώργιο Εμμανουήλ ,εκπρόσωπο του πολιτιστικού Συλλόγου Πυργετού και εκπρόσωπο του αγροτικού συνεταιρισμού πραγματοποιήθηκε χθες. .

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Τεμπών κ.Κώστας Κολλάτος αναφέρθηκε με σεβασμό τη μνήμη

του ανθρώπου που αποτέλεσε σύμβολο της απελευθέρωσης της αγροτιάς, που έδωσε τη ζωή του για τα συμφέροντα των κολίγων και των κοινωνικά αδικημένων, αποτελώντας με τη στάση του αυτή την αφορμή ενός γενικού ξεσηκωμού των αγροτών.

«Ο Μαρίνος Αντύπας τιμάται εδώ στον Πυργετό,επειδή εδώ δολοφονήθηκε υπερασπιζόμενος αρχές και αξίες κοινά αποδεκτές.
Ο αγωνιστής Μαρίνος Αντύπας
-Υπεραμύνθηκε τη λαϊκή ελευθερία και τα φυσικά δικαιώματα των ανθρώπων
-Βρέθηκε στο πλευρό των Κρητών κατά την Κρητική Επανάσταση
-Έκανε πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες
-Διοργάνωσε συλλαλητήρια
-Διώχθηκε, δικάστηκε, φυλακίστηκε και τελικά δολοφονήθηκε.

Η εμφάνιση του Μαρίνου Αντύπα στον θεσσαλικό κάμπο χρονολογείται το 1906, έρχεται στην περιοχή μας ως επιστάτης των κτημάτων του θείου του Γεώργιου Σκιαδαρέση και αρχίζει πλέον την έντονη δράση του στο αγροτικό κίνημα.

Δραστήριος και μαχητικός όπως ήταν,οργανώνει τους αγρότες, μιλάει όπου και αν βρεθεί για τα δικαιώματά τους που αφορούν στη γη τους και προκαλεί την ολοένα αυξανόμενη οργή των τσιφλικάδων της ευρύτερης περιοχής.

Η 8η Μαρτίου του 1907, είναι μια μαύρη μέρα, καθώς δολοφονείται ο Μαρίνος Αντύπας στον Πυργετό.
Όμως ακόμη και με τον θάνατό του, το όνομά του έχει γραφτεί στο πάνθεον της ιστορίας, και με τη στάση του φώτισε και συνεχίζει να φωτίζει τη ζωή των αγροτών.

Οι αγώνες που ακολούθησαν και που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι πιο επίκαιροι από ποτέ».

Χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιπεριφερειάρχης κ.Απόστολος Μπίλλης και μίλησε για τον Μαρίνο Αντύπα ο συνταξιούχος δασκαλος κ.Χρήστος Νταλαμπάσχας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο πρώην Δήμαρχος Λαρισαιων κ.Κώστας Τζανακοϋλης ,αντιδήμαρχοι του Δήμου Τεμπών ,δημοτικοί σύμβουλοι ,πρόεδροι ΝΠΔΔ ,οργανισμών,πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και μέλη αυτών ,πρόεδροι συλλόγων και φορέων της περιοχής,δημότες .

Η εκδήλωση έκλεισε με χορούς από τα χορευτικά τμήματα του πολιτιστικού συλλόγου Πυργετού.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα