ΕΙΒ: Εγγυήσεις 400 εκ. ευρώ για εμπορικές συναλλαγές ελληνικών ΜΜΕ

15:34 26/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ενα νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό εμπόριο ύψους 400 εκ. ευρώ πρόκειται να λανσάρει επισήμως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ ή ΕΤΕπ) την Τετάρτη σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο αντιπρόεδρος της ΕΙΒ κ. Jonathan Taylor και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας

κ. Αλέξης Χαρίτσης.

Το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα έχει διάρκεια δυο ετών, θα είναι μεγαλύτερο και πιο διευρυμένο σε σχέση με το προηγούμενο ύψους 300 εκ. ευρώ. Το πρώτο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013, επεκτάθηκε το 2015 και έληξε στα τέλη του 2016 σύμφωνα με τον Guido Clary, ειδικό σε θέματα τέτοιων δραστηριοτήτων της EIB.

Σημειώνεται ότι πάνω από 200 ΜΜΕ επωφελήθηκαν από το πρώτο πρόγραμμα χρηματοδότησης του εξωτερικού εμπορίου και αναμένεται ότι πάνω απο 300 θα επωφεληθούν απο το νέο.

Ο Nicholas Jennett, αντιπρόεδρος και επικεφαλής της επενδυτικής ομάδας της ΕΙΒ, τόνισε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθούν οι ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στις εισαγωγές και στις εξαγωγές για τις δυνατότητες του νέου προγράμματος χρηματοδότησης.

Η ΕΙΒ παρέχει εγγυήσεις που καλύπτουν το 100% των κινδύνων και συνδέονται με ενέγγυες πιστώσεις (Letters of Credit) και άλλα προϊόντα χρηματοδότησης του εμπορίου που παρέχονται από ελληνικές τράπεζες.

Οι εγγυήσεις της ΕΙΒ επιτρέπουν στις ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς έργων στο εξωτερικό και να πουλάνε τα προϊόντα τους αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τον ξένο ανταγωνισμό.

Επίσης, οι ελληνικές ΜΜΕ θα μπορούν να εισάγουν άλλα προϊόντα χωρίς να χρειάζεται να καταβάλλουν προκαταβολικά το 100% της αξίας τους καθώς οι εγγυήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν γίνονται αποδεκτές στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα στελέχη της ΕΙΒ, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέγραψε συμβάσεις ύψους 1,65 δισ. ευρώ για έργα υποδομής και άλλες χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα το 2016 και αναμένεται να ξεπεράσει αυτό το ποσό το 2017.

Αναφορικά με την συμμετοχή του ομίλου της ΕΙΒ στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, ο κ. Jennette παρατήρησε ότι πάνω από το 30% των συνολικών δανείων της τράπεζας κατευθύνεται σε εταιρείες με χαμηλή πιστοληπτική διαβάθμιση έναντι κάτω από 10% προηγουμένως.

Keywords
Τυχαία Θέματα