Ειδομένη: Σε 48 ώρες απομακρύνθηκαν πάνω από 3.000 (video)

18:36 25/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Σάββατο αναμένεται να ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης. Κατά τη δεύτερη ημέρα, αναχώρησαν 1006 πρόσφυγες και μετανάστες με 20 λεωφορεία, τα περισσότερα εκ των οποίων κατευθύνθηκαν σε κέντρα που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης: τις αποθήκες «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο, το παλιό εργοστάσιο της «Σόφτεξ» στο Κορδελιό και τις αποθήκες «Φράκαπορ» στη Σίνδο.

Τη σιδηροδρομική γραμμή στην Ειδομένη

επιθεωρεί την Πέμπτη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία της, όπως γνωστοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο twitter ο εκπρόσωπος Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης.

Απ.Τζιτζικώστας: «Δεν μπορεί άλλο η Κεντρική Μακεδονία να σηκώνει το 70% του προσφυγικού»

«Όπως ξέρετε, το πρόβλημα στην Ειδομένη δημιουργήθηκε μέσα σε 20 μέρες, ο πληθυσμός που δεχτήκαμε σε 20 μέρες ήταν σαν να δεχόταν η Γερμανία σε 20 μέρες 580.000», επεσήμανε στο μεταξύ, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, ο οποίος ζήτησε «να μην μεταφερθεί, ουσιαστικά, η Ειδομένη στη Θεσσαλονίκη».

Έως τον Σεπτέμβριο θα ολοκληρωθεί το σχέδιο επιμερισμού του προσφυγικού πληθυσμού σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, ενώ πολλά από τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας στη Μακεδονία θα διαλυθούν και θα δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις στις περιφέρειες όλης της χώρας, από όπου «πάρα πολλοί από τους πρόσφυγες θα μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη», διευκρίνισε ο κ. Μουζάλας.

«Το Ελληνικό θα αδειάσει ως τις 20 Ιουνίου»

Το θέμα της εκκένωσης των δομών του Ελληνικού και του λιμανιού του Πειραιά από πρόσφυγες κυριάρχησε στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Θανάση θεοχαρόπουλο.

Στο μεταξύ, ο Συντονιστής Μεταναστευτικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Α’ Αθηνών, Βασίλης Κικίλιας, κατέθεσε στη Βουλή ερώτηση σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Σχιστό, υποστηρίζοντας ότι: « Εκτός από την ελλιπή ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανθρώπων αυτών, έχει προκύψει πρόβλημα ασφάλειας των 1850 προσφύγων και επαρκούς περιφρούρησης του κέντρου φιλοξενίας, καθώς είναι πολύ μικρός ο αριθμός των στρατιωτών και των αστυνομικών στους οποίους έχει ανατεθεί η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας του».

Αναφερόμενος στην επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανταποκριθεί στο αυτονόητο μετά από μήνες αδράνειας. Επίσης, τόνισε ότι η ΝΔ θέλει να στηλιτεύσει με έμφαση την απόφαση της κυβέρνησης να ελέγξει την ενημέρωση.

Σε ανακοίνωσή της σχετικά με την επιχείρηση στην Ειδομένη, η ΠΟΕΣΥ εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της «στην παρεμπόδιση και απαγόρευση των δημοσιογράφων να παρακολουθήσουν και να καταγράψουν τα γεγονότα» και σημειώνει ότι «η ελεύθερη και ανεμπόδιστη διακίνηση των δημοσιογράφων για εξάσκηση των επαγγελματικών υποχρεώσεών τους, είναι η βασική προϋπόθεση και εγγύηση για μια πραγματικά ελεύθερη και αντικειμενική ενημέρωση».

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Σχετική είδηση: Συνεχίζεται η επιχείρηση εκκένωσης προσφύγων και μεταναστών

The post Ειδομένη: Σε 48 ώρες απομακρύνθηκαν πάνω από 3.000 (video) appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα