Θεοδωράκης: Σκληρά μέτρα χωρίς να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες

Attikipress.gr |Ηλεκτρονική ενημέρωση.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Γκι Βερχόφστατ τόνισαν ότι η Ελλάδα ύστερα από έξι χρόνια μνημονίων εξακολουθεί να βρίσκεται σε τέλμα.

Οι «λάθος πολιτικές των ελληνικών κυβερνήσεων» και τα προβλήματα στον σχεδιασμό των μνημονίων αναλύθηκαν σε εκδήλωση με τίτλο

«Η αλήθεια σχετικά με την Ελλάδα». Εκεί ήταν και οι ευρωβουλευτές του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος και των Φιλελεύθερων Ζαν Αρτουί.

Πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα

Η άποψη που κυριάρχησε ήταν ότι πάρθηκαν «πολύ σκληρά δημοσιονομικά μέτρα», χωρίς να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες παθογένειες, όπως η κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας, η αναποτελεσματική διοίκηση, το πελατειακό κράτος, οι αδύναμοι θεσμοί και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, της χώρας είναι η απουσία επενδύσεων, γιατί έχουμε μεγάλη πτώση αξιών, μεγάλη πτώση των μισθών, και παρόλα αυτά οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι κατά μέσο όρο το μισό των αντίστοιχων επενδύσεων σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης. Στην Ελλάδα είναι μόνο το 10% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι το 20% του ΑΕΠ» υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην «φοροεπιδρομή», αλλά και «στο κραταιό κομματικό κράτος», το οποίο, όπως είπε, αποτελεί τροχοπέδη για πολλούς τομείς της ζωής του Έλληνα πολίτη. Επίσης κατέθεσε την πρόταση του κόμματός του για ένα «new deal», για μια νέα αρχή, λέγοντας: «Υπάρχει μια πιο σύνθετη λύση. Είναι μια μεγάλη πολιτική, οικονομική, πολιτιστική συμφωνία. Είναι αυτό που το Ποτάμι λέει, ένα new deal, για μια νέα αρχή. Συνωμοσία της λογικής, του ρεαλισμού, της γνώσης, συνωμοσία του 51% της ελληνικής κοινωνίας».
«Τα πρωτογενή αίτια της κρίσης δεν αντιμετωπίστηκαν»

Τον λόγο πήρε και ο Γκι Φέρχοφσταντ που επισήμανε, μεταξύ άλλων: «Στην πραγματικότητα, το χρέος της Ελλάδας είναι σχεδόν το διπλάσιο σε σχέση με της ευρωζώνης. Η οικονομική ανάπτυξη ήταν μηδενική πέρυσι και αρνητική φέτος. Η ανάπτυξη το 2016 ήταν -0,6% για την Ελλάδα, ποσοστό χαμηλότερο κατά 2% σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Παρά τους ισχυρισμούς του Eurogroup πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, εμείς πιστεύουμε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για την Ελλάδα. Πολλά πράγματα δεν πήγαν καλά στην Ελλάδα».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε όσα θεωρεί ότι έγιναν λάθος: «Η ΕΕ και το ΔΝΤ εστίασαν στο δημοσιονομικό χρέος, το δημόσιο χρέος, την έλλειψη πρωτογενούς πλεονάσματος, εστίασαν στις συνέπειες, ενώ έπρεπε να εστιάσουν στις αιτίες, δηλαδή στην κακή διακυβέρνηση της Ελλάδας, στην αναποτελεσματική διοίκηση, στο πελατειακό κράτος, στους αδύναμους θεσμούς -ή ακόμα και στους ανύπαρκτους θεσμούς- και στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Αυτά είναι τα πρωτογενή αίτια της κρίσης, τα οποία δεν αντιμετωπίστηκαν».

Το άρθρο Θεοδωράκης: Σκληρά μέτρα χωρίς να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες εμφανίστηκε πρώτα στο Alphafreepress.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα