Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 7 Νοέμβρη 2018

11:45 7/11/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κυβέρνηση-Πολιτική
Κ. Νοτοπούλου: «Το 2019 οι οικιακές συνδέσεις με το ΦΑ και με τις Βιομηχανίες»

Από το 2019 θα ξεκινήσουν οι συνδέσεις με το Φυσικό αέριο στις Βιομηχανίες και για τις οικίες των πολιτών της ΑΜ-Θ. «Είχαμε το παράδοξο φαινόμενο να περνάει ο αγωγός από την περιοχή και να μην υπάρχει αξιοποίηση από τους κατοίκους της».
Αυτό τόνισε μιλώντας χθες αποκλειστικά στο περιφερειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ΑΜ-Θ, η υφυπουργός Εσωτερικών,

στον τομέα Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.
Η κ. Νοτοπούλου ολοκλήρωσε την περιοδεία της σε Ροδόπη και Ξάνθη, έχοντας συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.
Εξέφρασε την πεποίθηση πως πολύ γρήγορα το αρμόδιο Υπουργείο θα προχωρήσει σε ενέργειες για την απλοποίηση του καθεστώτος για την αξιοποίηση των πλούσιων Γεωθερμικών Πεδίων στην ΑΜ-Θ.

Νοτοπούλου: «Δεν υπάρχει σχεδιασμός για Κέντρο Μεταναστών στη Σταυρούπολη»

Σύσκεψη με τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρη και τους δημάρχους Ξάνθης, Αβδήρων , Τοπείρου και Μύκης είχε , η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου. Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο της περιοδείας της υφυπουργού προκειμένου να συζητήσει θέματα που αφορούν την τοπική αυτοδιοίκηση.
Κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο ανιτπεριφερειάρχη αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κ. Ζαγναφέρη η κα Νοτοπούλου ενημερώθηκε για το πρόβλημα που προέκυψε φέτος με την μείωση των χωρικών στους δικαιούχους της ορεινής περιοχής.
Λίγο πριν την σύσκεψη η κα Νοτοπούλου σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στο σκοπό της σύσκεψης και στα θέματα που θα συζητήσει με τον αντιπεριφερειάρχη και τους δημάρχους της Ξάνθης: «Έχω την χαρά να βρίσκομαι στην Ξάνθη για μια πολύ σημαντική σύσκεψη ελπίζω και παραγωγική με τον αντιπεριφερειάρχη και του δημάρχους. Θα συζητήσουμε ζητήματα που απασχολούν την περιοχή έτσι όπως τα αφήσαμε και τα παρακολουθούμε από το αναπτυξιακό συνέδριο της τοπικής αυτοδιοίκησης που έγινε πέρυσι τον Νοέμβριο. Επίσης για την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη που αφήνει ένα νέο τοπίο στην Τ.Α. αλλά κυρίως με το φιλί της ζωής τον «Φιλόδημο» με τα πολλά έργα που αφορούν υποδομές αλλά και προμήθειες και μελετητική ωρίμαση των έργων των δήμων που δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν κατά το παρελθόν. Τέλος θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στους δημάρχους για τον αναπτυξιακό νόμο που «τρέχει» το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και έχουν υποβληθεί πολλά σχέδια και από την περιοχή που δείχνει το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Δεν υπάρχει σχεδιασμός στο επόμενο διάστημα για Κέντρο Μεταναστών στην Σταυρούπολη «Είχαμε και μια επικοινωνία με το υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής. Αυτή τη στιγμή καταγράφονται πανελλαδικά όλοι οι χώροι που θα μπορούσαν να μετατραπούν σε Κέντρα Φιλοξενίας. Δεν υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός στο επόμενο διάστημα αλλά γι αυτό είναι αρμόδιος να απαντήσει ο υπουργός σημείωσε η υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου

Κυβέρνηση-Πολιτική
Υπουργείο Οικονομίας: 2 εκατ. ευρώ στην Περιφέρεια ΑΜΘ για αντιπλημμυρικά

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στάθης Γιαννακίδης, υπέγραψε την αύξηση του Προϋπολογισμού κατά 2.000.000 για το έργο «Αποκατάσταση ζημιών και επείγουσες αντιπλημμυρικές εργασίες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».
Η τροποποίηση του Προϋπολογισμού, μετά από σχετικό αίτημα, κρίθηκε αναγκαία λόγω των εκτεταμένων καταστροφών και των έντονων καιρικών φαινομένων που καλείται συχνά να αντιμετωπίσει η Περιφέρεια ΑΜΘ.

Αφορά σε εργασίες όπως συντηρήσεις-ενισχύσεις-επισκευές αναχωμάτων, καθαρισμοί ρεμάτων-αποστραγγιστικών τάφρων, διευθετήσεις χειμάρρων και ποταμών, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας οικισμών κ.α. για την αποκατάσταση ή την πρόληψη καταστροφών από πλημμυρικά φαινόμενα, ιδιαίτερα στην περιοχή του Έβρου.

Αυτοδιοίκηση
265 χιλιάδες ευρώ στο Δήμο Ιάσμου από πόρους της Περιφέρειας ΑΜΘ για δίκτυα άρδευσης και νέες γεωτρήσεις

Άμεση θα είναι η αποδέσμευση πόρων ύψους 265.000 ευρώ από την Περιφέρεια ΑΜΘ για την προμήθεια αρδευτικών δικτύων και την ανόρυξη πέντε νέων γεωτρήσεων από τον Δήμο Ιάσμου. Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε στην Κομοτηνή ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,Χρήστος, Μέτιος με τον Δήμαρχο Ιάσμου, Ισμέτ Καδή.
Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια θα διαθέσει 130.000 ευρώ για την προμήθεια σωλήνων άρδευσης στον οικισμό Αμαξάδων, που θα καλύψουν τις ανάγκες άρδευσης σε έκταση 1000 στρεμμάτων, και 15.000 ευρώ για σωλήνες άρδευσης στον οικισμό Δύμης. Παράλληλα, η Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει με 120.000 ευρώ την ανόρυξη πέντε νέων γεωτρήσεων άρδευσης με τον πλήρη εξοπλισμό τους στους οικισμούς Ιάσμου, Γαλήνης, Κοπτερού-Διαλαμπής, Μεγάλου Πιστού και Μίσχου.

Ποσό των 70 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της Χώρας για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών

Εγκρίθηκε η πρώτη κατανομή ποσού ύψους 70.000.000,00 ευρώ, στις Περιφέρειες της Χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους έτους 2018, για την κάλυψη δαπανών μεταφοράς μαθητών έναντι της συνολικής τους δαπάνης για το σχολικό έτος 2018-2019.
Για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, το ποσό ανέρχεται στα 4.150.400 ευρώ.

Κόμματα
Αναβολή προβολής ντοκυμαντέρ του ΚΚΕ

Η Τ.Ε Ροδόπης του ΚΚΕ ενημερώνει ότι η ΑΝΑΒΑΛΕΙ ΓΙΑ ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ η προβολή του ντοκυμαντέρ «100 χρόνια ΚΚΕ» που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν την Κυριακή 11 Νοεμβρίου.

Κινήματα-Διπλωματία
Ο Νίκος Κοτζιάς σήμερα στην Κομοτηνή

Ο πρώην υπουργός των Εξωτερικών και επικεφαλής της κίνησης Πράττω», Νίκος Κοτζιάς, θα βρίσκεται σήμερα στην Κομοτηνή, όπου θα απευθύνει ομιλία με θέμα, «η Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει». Η ομιλία θα γίνει στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ στις 19:00 το απόγευμα.

Πρωτογενής Τομέας
Συμφωνία αλιέων-Π.Α.Μ.-Θ. για αντιπλημμυρική θωράκιση της Βιστωνίδας

Τη χρηματοδότηση μελέτης με 650.000 ευρώ για τη συνολική διευθέτηση της λίμνης Βιστωνίδας, ανακοίνωσε στην πρόσφατη παρουσία του στο Πόρτο Λάγος ο περιφερειάρχης, Χρήστος Μέτιος, σε συνάντηση με επαγγελματίες και φορείς της περιοχής. Ταυτόχρονα, τέθηκαν δυο μεγάλα προβλήματα από τα μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας.
«Ο εκχειλιστής της λίμνης Βιστωνίδας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον οικισμό του Πόρτο Λάγος και ακολούθως αφορά τον συνεταιρισμό, γιατί αν σπάσει δημιουργείται πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις μας. Το άλλο σχετίζεται με τη διάνοιξη ενός στομίου στην περιοχή Λάγος, που έκλεισε και πρέπει να ανοίξει για να γίνει εισόδευση σε τσιπούρα και λαβράκι», μεταφέρει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Γιώργος Γκίλης. Σημειώνει ότι τα ζητήματα επείγουν και η προαναφερθείσα μελέτη απαιτεί χρόνο. «Συμφωνήσαμε με τον περιφερειάρχη να γίνει μελέτη για τα συγκεκριμένα προβλήματα και ει δυνατόν να χρηματοδοτηθεί από τον συνεταιρισμό και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα από την Περιφέρεια», τονίζει.

ΔΠΘ
Διεθνές Συνέδριο
«Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη: Παρόν, Παρελθόν, Μέλλον»

Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης διοργανώνει διεθνές συνέδριο με τίτλο, «Έδρες Νεοελληνικών Σπουδών στην Ευρώπη: Παρόν, Παρελθόν, Μέλλον».
Το συνέδριο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή, στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2018, στο πλαίσιο της τελετής αναγόρευσης του Μόσχου Μορφακίδη σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών.

Εκπαίδευση
Κλειστά όλα τα σχολεία σήμερα

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λόγω της διεξαγωγής εκλογών αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, ενώ ορισμένα σχολεία ενδέχεται να κλείσουν στις 28 Νοεμβρίου λόγω συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην 24ωρη πανελλαδική απεργία,που κήρυξε η ΓΣΕΕ με αίτημα την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Παράλληλα την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου η Διδασκαλική Ομοσπονδία προχωρά σε τρίωρη στάση εργασίας και κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας στην Αθήνα, ζητώντας μόνιμους διορισμούς και τη διασφάλιση ίσων δικαιωμάτων αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών.
Ανάλογες κινητοποιήσεις αναμένεται να πραγματοποιηθούν και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Σύλλογοι
΄Εναρξη Νέας Εκπαιδευτικής Σειράς Εθελοντών Σαμαρειτών , Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης

Με τους καλύτερους οιωνούς ξεκίνησε η νέα εκπαιδευτική σειρά των Δόκιμων Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ Ξάνθης.
Το επόμενο 15μήνο θα είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τόσο για τους εκπαιδευόμενους, όσο και για τους εκπαιδευτές, προκειμένου οι νέοι δόκιμοι Σαμαρείτες να ολοκληρώσουν με επιτυχία την εκπαίδευσή τους και να είναι έτοιμοι να ενσωματωθούν στην οικογένεια του Ερυθρού Σταυρού συμβάλλοντας έτσι, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ανθρωπιστικό του έργο.
Το Περιφερειακό Τμήμα Ε.Ε.Σ Ξάνθης εύχεται στη νέα εκπαιδευτική σειρά «Καλή Αρχή» και μία καλή και αποδοτική εκπαιδευτική χρονιά.

Πολιτισμός
Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για…την Τέχνη

Σήμερα στις (20.00) στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση με θέμα : «Τελετουργικές τροφές στον κύκλο του χρόνου και στον κύκλο της ζωής του ανθρώπου». Με τη διδάκτορα Λαογραφίας Δ.Π.Θ. Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου

Παρουσιάζεται το πρόγραμμα το φεστιβάλ “Ξάνθη Πόλις Ονείρων 2019”

Το Κέντρο Πολιτισμού Δήμου Ξάνθης και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης παρουσιάζουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του «Ξάνθη, Πόλις Ονείρων – Μουσικών Σχολείων 2019»
Η ειδική εκδήλωση για το φεστιβάλ της προσεχούς άνοιξης πραγματοποιείται στη Δημοτική Πινακοθήκη παρουσιάζεται την Πέμπτη στις 6.30 το πρόγραμμα
Θα ακολουθήσει μουσική παράσταση τριών κινηματογραφικών τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι από τους μαθητές του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και συναυλία με τους
Θάνο Σταυρίδη – Στέλλα Τέμπρελη – Χρύσα Μωραΐτη

Γράμμα σε ένα παιδί

Θεατρική παράσταση «Γράμμα σε ένα παιδί»
Η θεατρική παράσταση “Γράμμα σε ένα παιδί”, βασισμένη στο βιβλίο της Οριάνας Φαλάτσι έρχεται αύριο με τη Ζέτα Δούκα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης.
«Το απόσπασμα που ακολουθεί είναι από το βιβλίο της Οριάνα Φαλάτσι το “Γράμμα σε ένα παιδί που δεν γεννήθηκε ποτέ”», λένε οι δημιουργοί του έργου, σημειώνοντας: «μέσα από μια καινούργια ματιά, μια νέα διασκευή που θα σχολιάσει – μοιραίως – όλα αυτά που συμβαίνουν και στις μέρες μας….».
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Μάνος Πετούσης
Κείμενο: Μάρω Μπουρδάκου
Παίζει: Ζέτα Δούκα
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης

Αστυνομικό Δελτίο
Νεκρός 25χρονος Ξανθιώτης σε τροχαίο με μοτοσικλέτα

Ένας 25 χρονος οδηγός μοτοποδηλατου έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στις 8 το βράδυ της Δευτέρας.
Ο άτυχος νέος από τον Κένταυρο,, οδηγούσε δίκυκλη μοτοσικλέτα όταν έχασε τον έλεγχό της και προσέκρουσε σε προστατευτικά κάγκελα, στον ορεινό οικισμό.
Ο θάνατος ήταν ακαραιαίος ενώ τις συνθήκες ερευνά η Αστυνομία της Σταυρούπολης

Μια 61χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της στην Ξάνθη

Μια 61χρονη γυναίκα έδωσε τέλος στη ζωή της στην Ξάνθη το απόγευμα της Κυριακής.
Η άτυχη γυναίκα έπεσε στο κενό από τον 5ο όροφο οικοδομής στην οδό Κλεμανσώ. Όπως διαπίστωσαν οι γείτονες και η Αστυνομία, η 61χρονη έπεσε από το παράθυρο του κλιμακοστασίου προς τον ακάλυπτο χώρο της οικοδομής.
Σύμφωνα με πληροφορίες των περιοίκων, η γυναίκα φέρεται να αντιμετώπισε ψυχολογικά προβλήματα τον τελευταίο καιρό.

Μπλόκο σε διακίνηση κοκαΐνης τη νύχτα στην Ξάνθη και δυο συλλήψεις


Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε στη διασταύρωση Τοξοτών της Παλιάς Εθνικής Οδού Ξάνθης Καβάλας.
Αυτοκίνητο με επιβαίνοντες δύο νεαρούς κινούνταν με κατεύθυνση την Ξάνθη, όταν αστυνομικοί της Δίωξης ναρκωτικών έκαναν σήμα για να σταματήσουν.
Οι δύο νεαροί σκόρπισαν έξω από το αυτοκίνητο τις ποσότητες κοκαΐνης που είχαν στην κατοχή τους και προσπάθησαν να αποφύγουν το μπλόκο.
Τελικά το όχημα συγκρούστηκε με σφοδρότητα πάνω στο όχημα της ασφάλειας που έκλεινε το δρόμο. Από τη σύγκρουση τραυματίσηκαν βαριά οι δύο επιβαίνοντες, ενώ κινδύνεψαν οι άνδρες της Δίωξης.
Μετά από έρευνες στο οδόστρωμα, βρέθηκε μια νάυλον συσκευασία με ποσότητα 6 γραμμαρίων κοκαΐνης ενώ οι δύο νεαροί υπολογίζεται ότι είχαν αδειάσει στο δρόμο ποσότητα εκατοντάδων γραμμαρίων.
Πρόκειται για σεσημασμένους για διάφορα αδικήματα αθλητικής βίας και ναρκωτικών, ένας εκ των οποίων προέρχεται από οικισμό του κάμπου της Ξάνθης.
Μετά το ατύχημα μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο. O ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο Νοσοκομείο και ο άλλος μετά τις πρώτες βοήθειες μεταφέρθηκε στα κρατητήρια της ΑΔ. Ξάνθης και θα οδηγηθεί αρμοδίως.

Χειροβομβίδες σε σπίτι ηλικιωμένου στην Ξάνθη

Το απόγευμα της Τρίτης ένας ηλικιωμένος άνδρας έπεσε και χτύπησε, μέσα στο σπίτι του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η διακομιδή του στο Νοσοκομείο της Ξάνθης.
Κατά την διακομιδή του κάποιοι εντόπισαν στο σπίτι του 3 χειροβομβίδες ένα όπλο και φυσίγγια και κάλεσαν την Αστυνομία. Οι άνδρες της Ασφάλειας που επενέβησαν διαπίστωσαν ότι κατείχε στο σπίτι του κάποιες χειρομβοβίδες αμυντικού τύπου και κάλεσαν το Δ’ Σώμα Στρατού και αρμόδιο πυροτεχνουργό.
Το απόγευμα της Τρίτης ολοκληρωθηκε η επιχείρηση ασφαλούς περισυλλογής τους και στη συνέχεια θα οδηγηθούν σε καταστροφή στο Πεδίο Βολής, όπως συνηθίζεται.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, υφυπουργός εσωτερικών, σταση εργασιας, υπουργείο παιδείας, ξανθη, αμθ, κομοτηνη, ΚΚΕ, ελλαδα, ρεξ, σχολεια, ΓΣΕΕ, αθηνα, νέα, σταυροι, χρονος, ert, απεργια, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, υπουργειο εσωτερικων, απεργια μμμ, απεργια οσε, κλειστα επαγγελματα, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, θεματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, συλληψεις, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, Τελετή Έναρξης, απεργια 6 νοεμβρίου, απεργια 8 νοεμβριου, απεργια γσεε, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, αυτοδιοικηση, φυσιγγια, δημοκριτειο, αστυνομια, αυτοκινητο, γυναικα, ζετα δουκα, θανατος, θεμα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, υπουργείο παιδείας, φυσικο αεριο, αυξηση, αμθ, ατυχημα, βιβλιο, βραδυ, βρισκεται, γινει, διαστημα, δηλωσεις, δειχνει, δικτυα, εγινε, ευρω, υπαρχει, εκπαιδευση, εργα, επικοινωνια, επιτυχια, ερευνα, ερευνες, ερχεται, εσωτερικων, ετος, ευρωπη, ζετα, ζωη, ζωης, υφυπουργος, ομιλια, ιστορικο, καγκελα, λαγος, ματια, μειωση, μπλοκο, νυχτα, οδηγος, οικογενεια, οχημα, παιδι, πεδιο, πεμπτη, περιφερειακο, προβληματα, ρεξ, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, σειρα, σωμα, σπιτι, σχεδια, σχολειο, σωληνες, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, τρια, υφυπουργός εσωτερικών, φεστιβαλ, φιλι, φυσικο, χρηστος, χρονος, χαρα, ψυχολογικα, ατυχος, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακη, μελετη, νοσοκομειο, πληροφοριες, σημα, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα