Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 6-06-2018

09:49 6/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Δ. Κουρέτας: «Καθηγητές πανεπιστημίου και Αγρότες να εργασθούν αμισθί για την προστιθέμενη αξία των προϊόντων»

Την συγκρότηση μια μόνιμης γραμματείας, η οποία θα αποτελείται από Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, Αγρότες, Μεταποιητές και ανθρώπους της αγοράς, οι οποίοι θα χαράξουν την Εθνική στρατηγική της Χώρας στον πρωτογενή τομέα, πρότεινε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο Καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτριος Κουρέτας.
Όπως επισήμανε ο κ. Κουρέτας η γραμματεία αυτή

θα εργάζεται αμισθί και θα συνεργάζεται με όλες τις κυβερνήσεις και τους εκάστοτε υπουργούς Γεωργίας, καθώς το μεγάλο πρόβλημα στην Χώρα στον συγκεκριμένο κλάδο είναι η μικρή χρονική διάρκεια παραμονής των υπουργών, η οποία κατά μέσο όρο είναι 9 μήνες, γεγονός που δεν εξυπηρετεί στην συνεννόηση και στην κατάρτιση ενός σχεδιασμού ενιαίου που θα ακολουθηθεί από όλους.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κουρέτας, το πρόβλημα στην Ελληνική Γεωργία είναι πως η προστιθέμενη αξία ενός εργαζόμενου στον Αγροτικό Τομέα, είναι που παίζει μεγάλο ρόλο, καθώς στην Σουηδία αγγίζει τα 60.000 ευρώ κατά έτος, που είναι το υψηλότερο σημείο στην Ευρώπη. Στην Ιταλία και στην Ισπανία βρίσκεται στα 40.000 ευρώ κατά έτος, ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται μόλις στα 12.000 ευρώ.
«Προφανώς και κάνουμε λάθος πράγματα, εδώ και δεκαετίες και υπάρχει τρόπος να παρέμβουμε στα πράγματα και να αλλάξουμε την τακτική μας στα Ελληνικά προϊόντα, προσδίδοντάς τους προστιθέμενη αξία, με την ταυτότητα και την τυποποίηση, αυξάνοντας την τιμή. Αυτό θα είναι και το αντικείμενο αυτής της μόνιμης γραμματείας. Εμείς ως Θεσσαλικό Πανεπιστήμιο ήδη το κάνουμε με κάποιους Αγρότες κι αυτό μπορεί να επεκταθεί», υποστήριξε καταλήγοντας ο κ. Κουρέτας.

Εκκλησία-Υγεία

Πρόταση Σεβασμιωτάτου να λειτουργήσει μονάδα αποκατάστασης στον Αγ. Χριστόφορο

Δεκτή έκανε την πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμονος ο γ.γ του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός. Η πρόταση του Σεβασμιωτάτου ήταν να μετατραπεί το παροπλισμένο και εγκαταλελειμμένο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Κομοτηνής, σε μονάδα αποκατάστασης ασθενών.
Την ιδια στιγμή ο κ Βαρδαρός ανακοίνωσε ενώπιον των παρισταμένων κατά την διάρκεια των εγκαινίων της 2ης ΤΟΜΥ, ότι η έδρα της 4ης υγειονομικής περιφέρειας ΑΜΘ θα είναι η Κομοτηνή.
Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Κομοτηνής, Γιώργος Φιλιππίδης, τόνισε ότι η λειτουργία των 2 ΤΟΜΥ είναι επιτυχημένη , αποσυμφόρησε τα εξωτερικά ιατρεία και έχει κλείσει το γραφείο Συνταγογράφησης του νοσοκομείου, ενώ ο διοικητής της 4ης ΔΥΠΕ Ευστράτιος Πλωμαρίτης ανακοίνωσε προσλήψεις μέσα στον Ιούνιο ‘ώστε το Σεπτέμβριο, οι δυο ΤΟΜΥ της Κομοτηνής να λειτουργούν με επιπλέον ειδικότητες και με διευρυμένο ωράριο.

Κυβέρνηση-Πολιτική
Η επέκταση του Φυσ. Αερίου στη Θράκη από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας καθορίζονται οι πράξεις, το ύψος και η διαδικασία χρηματοδότησης της ΕΔΑ Λοιπής Ελλάδος ΑΕ μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όπως δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Με αυτήν την απόφαση καθορίζεται και η Κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 64,2 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί κατά 50% από το Π.Δ.Ε. Το έργο αφορά την κατασκευή νέου δικτύου δια- νομής φυσικού αερίου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και συγκεκριμένα στις νομαρχίες Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Το δίκτυο διανομής που θα αναπτυχθεί θα καλύψει έξι (6) κεντρικούς Δήμους των αναφερόμενων νομών: Περιοχές της Περιφέρειας καλύπτονται ήδη από δίκτυο διανομής φυσικού αερίου με υφιστάμενη δομή περίπου 150 χλμ. δικτύου μέσης και χαμηλής πίεσης, μέσω του οποίου εξυπηρετούνται εμπορικοί και βιομηχανικοί καταναλωτές.
Το έργο αποσκοπεί στην αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου σε εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, καθώς και στην απόκτηση σημαντικού μεριδίου της αγοράς των οικιακών καταναλωτών.
Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 5 έτη.

Κόμματα
Εκδήλωση του Κινήματος Αλλαγής με Μ. Τζελέπη Φ.Σαχινίδη στην Ξάνθη την Παρασκευή

Εκδήλωση με τον πρώην Υπουργό Φίλιππο Σαχινίδη και το βουλευτή της ΔΗΣΥ Μιχάλη Τζελέπη διοργανώνει την Παρασκευή στην Ξάνθη το Κίνημα Αλλαγής , στις 7:30 μμ στο Ξενοδοχείο Νατάσσα. Τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής του νομού Ξάνθης θα συζητήσουν τις οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις και θα προγραμματίσουν την περαιτέρω οργανωτική συγκρότηση, ιδιαίτερα των Τοπικών Οργανώσεων.

Πρωτογενής Τομέας
Ταχύρρυθμη εκπαίδευση Μελισσοκόμων


Tο ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ γνωστοποιεί πως 27, 28 και 29 Ιουνίου από ώρα 16:00 εως 21:00 στο ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ ( Αριθ. 1308/2013) .
Εκπαιδευτής θα είναι ο Γκόρας Γεώργιος από το εργαστήριο μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.
Η εκπαίδευση θα είναι για τριάντα (30) μελισσοκόμους του Ν. Ροδόπης και θα επιλεγούν οι τριάντα (30) πρώτες αιτήσεις υποψηφίων που διαθέτουν ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ.

Αυτοδιοίκηση
Διανομή αγαθών στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ στην Ξάνθη

Ο Δήμος Ξάνθης, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ξάνθης «ΣΤΗΡΙ-ΖΩ», πραγματοποιεί διανομή αγαθών στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική ή και Βασική Υλική Συνδρομή», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Διανομή προϊόντων επισιτιστικής βοήθειας Ροδόπης

Μέχρι αύριο ο Δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης καθώς και οι εταίροι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών και από τις 08:30 – 14:30 θα διανείμουν είδη παντοπωλείου και είδη βασικής υλικής συνδρομής, στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής στα γνωστά σημεία διανομής.

Ασφαλτοστρώσεις στις οδούς Μιαούλη και Λεωνίδου στην Ξάνθη

Ο Δήμος Ξάνθης ενημερώνει ότι από σήμερα μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018, θα πραγματοποιηθούν εργασίες ασφαλτόστρωσης, στην οδό Μιαούλη (από την οδό Βελισσαρίου μέχρι την οδό Π. Τσαλδάρη) και στην οδό Λεωνίδου, στο πλαίσιο του έργου: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΔΗΜΟΥ ΞΑΝΘΗΣ».
Οι εν λόγω εργασίες θα έχουν ως αποτέλεσμα την τροποποίηση της κυκλοφορίας στις παραπάνω οδούς, με διακοπή της κυκλοφορίας και εκτροπή αυτής στις παρακείμενες οδούς, για τo συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Τουρισμός
Έναρξη ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019

Ξεκινά σήμερα στις 10.00 η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων δικαιούχων και παρόχων τουριστικών καταλυμάτων για τη συμμετοχή τους στο Πρόγραμμα Επιδότησης Διακοπών Εργαζομένων, Ανέργων και των Οικογενειών αυτών, με Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους -δικαιούχους και παρόχους- μέχρι την Κυριακή τα μεσάνυχτα17 Ιουνίου.
Οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από τις 11 Ιουλίου 2018 έως τις 10 Ιουλίου 2019 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ.Η υποβολή αιτήσεων γίνεται από πιστοποιημένους χρήστες, αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr).

Εκπαίδευση
Μήνυμα Περιφερειακού Δ/ντη Εκπαίδευσης για τις πανελλαδικές

Μήνυμα συμπαράστασης και με ευχές για καλή επιτυχία εν όψει των πανελλαδικών Εξετάσεων, απέστειλε ο Περιφερειακός Δ/ντης Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κεραμάρης.
Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει πως, «Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις είναι μια σημαντική ευκαιρία για όλους, όχι όμως και η μοναδική. Είναι μια από τις πολλές «μάχες» που θα κληθείτε να δώσετε τη ζωή σας, αλλά και η αφετηρία για οριοθέτηση νέων στόχων. Άλλωστε η αναζήτηση της γνώσης αποτελεί από μόνη της Αξία ζωής. Μακάρι οι κόποι σας να δικαιωθούν και οι προσπάθειές σας να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα και από όλη αυτήν την εμπειρία να συνειδητοποιήσετε την αξία τού να αγωνίζεσαι, να αξιοποιείς τις ευκαιρίες και να αντιμετωπίζεις τις προκλήσεις με θέληση και ψυχραιμία».

1ο Θεατρικό Βραβείο για το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Το 1ο βραβείο «Καλύτερης Παρουσίασης» στους 18ους Θεατρικούς Μαθητικούς Αγώνες, απέσπασε το 5ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης με την θεατρική παράσταση «Οδυσσεβάχ», που διεξήχθησαν στην Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, την Κυριακή 3 Ιουνίου 2018. Σ’ αυτή τη γιορτή θεσμό, συμμετείχαν 736 μαθητές και 31 σχολεία από όλη την Ελλάδα.
Σε ανακοίνωσή του ο Δήμος Ξάνθης μιλά με θερμά λόγια για την επιτυχία και συγχαίρει τους συντελεστές της παράστασης.

Κινήματα
Εκδηλώσεις για την Ειρήνη από τα παιδιά

Εκδηλώσεις με τίτλο «Μια ζωγραφιά για την Ειρήνη» διοργανώνει για Τρίτη χρονιά η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ροδόπης , σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία και γυμνάσια. Η δράση θα γίνει σήμερα στις επτά το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου θα λειτουργήσει έκθεση έργων καλλιτεχνικής δημιουργίας των μαθητών, μουσικό πρόγραμμα από τους hip-hop live και από μαθητές με ποντιακή λύρα .
Το προσεχές Σάββατο στο Μουσικό σχολείο Κομοτηνής στις οκτώ και μισή το βράδυ θα ανέβει θεατρική παράσταση με τίτλο: «Παραμύθι χωρίς όνομα» από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και μουσική από την Μαρία Κηπουρού (βιολί) και την Αλίκη Διαμαντίδου (πιάνο)

Σύλλογοι
Τα εγκαίνια της Δομής ΑξίΖΩ το Σάββατο

Εγκαίνια του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας του Συλλόγου Μέριμνας ΑμεΑ Νοητ. Υστέρησης Ν. Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι»
Ο Σύλλογος Μέριμνας ΑμεΑ Νοητικής Υστέρησης Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», κατόπιν έντονων και συνεχών προσπαθειών, τις πρωτοβουλίες και την αιγίδα ιδιωτικών και δημόσιων φορέων και την αξιοθαύμαστη συμβολή των απλών πολιτών, πραγματοποίησε επιτυχώς ένα μεγάλο όνειρό του, τη στεγαστική του αυτονομία, μέσω της ανέγερσης του Κέντρου Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (Κ.Δ.Η.Φ.) στο Αγρόκτημα Υφαντών Δ. Κομοτηνής.
Έχοντας ως δικό του «Άστρο της Βηθλεέμ» και καθοδηγητή τις ανάγκες του κάθε ενός ΑμεΑ ξεχωριστά, κατάφερε, πάρα τις όποιες σύγχρονες δυσκολίες, να δημιουργήσει μία ολοκληρωμένη Δομή, κατάλληλη να παρέχει ψυχαγωγία, εκπαίδευση, δραστηριότητες, φροντίδα, ενδιαφέρον και αγάπη στα «παιδιά της», τα ΑμεΑ.
Το ερχόμενο Σάββατο στις 7 το απόγευμα θα γίνουν τα εγκαίνια της δομής
Συμβολική τιμή εισόδου: 5 ευρώ. Περιλαμβάνεται φαγητό, ποτό/αναψυκτικό, μουσική και χορός

Πολιτισμός
Νίκος Κυπουργός :Τα μουσικά μυστικά της Εγνατίας

Στις 11 Ιουνίου στις 21.00 το βράδυ στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών ο Σύνθετης Νίκος Κυπουργός παρουσιάζει ένα μεγάλο μουσικό οδοιπορικό, που αποκαλύπτει σπάνιους θησαυρούς, φέρνοντας επί σκηνής τραγούδια, μουσικές και γλώσσες, που συγκατοικούν στις παρυφές της Εγνατίας οδού. Μια μουσική Βαβυλωνία που θα ενώσει για πρώτη φορά σε μια μεγάλη γιορτή τραγούδια Καππαδοκικά, Τούρκικα, Ποντιακά, Πομάκικα, Εβραϊκά, Βλάχικα, Αρβανίτικα, Σλαβόγλωσσα, φωτίζοντας αφ’ ενός τον πλούτο και την ποικιλία των ιδιωμάτων και αφετέρου την ενωτική δύναμη της κοινής γλώσσας που είναι η Μουσική.
Συνολικά εκατόν είκοσι τραγουδιστές και μουσικοί θα συναντηθούν για πρώτη φορά σε μια κοινή συναυλία.

Τα θερινά τμήματα του ΙΘΤΠ

Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης διοργανώνει Θερινά Εκπαιδευτικά Προγράμματα Δημιουργικής Απασχόλησης που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών.

Τα τμήματα θα λειτουργήσουν από τις 19 Ιουνίου έως τις 12 Ιουλίου κάθε Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη από τις 10:00 ως τις 13:00 στους άρτια εξοπλισμένους χώρους του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην καπναποθήκη «Π».
4 εβδομάδες στην Ξάνθη με περιπέτεια, εξερεύνηση και διασκέδαση.

Iστορικός περίπατος στο βυζαντινό Πολύστυλο στα Άβδηρα

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχοντας στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές εκδήλωση που διοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού με τη συνεργασία του Δήμου Αβδήρων . Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης , προσκαλεί το κοινό την Κυριακή, 10 Ιουνίου, από τις 11.00 έως τις 14.30 “για να μας πουν ιστορίες βυζαντινές”
Στο πλαίσιο αυτό στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων στις 11. 00 – 11.30, θα δοθεί διάλεξη της Προϊσταμένης της ΕΦΑ Ξάνθης Κ. Καλλιντζή, με τίτλο: «Τα ίχνη των Βυζαντινών στα πεδινά της Ξάνθης»
. Στους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί δωρεάν έντυπο υλικό. Στην συνεχεια11. 45 – 14.30 θα γίνει Ιστορικός περίπατος με οδηγό την Κ. Καλλιντζή Αρχαιολογικό χώρο Πολυστύλου
Η περιήγηση θα πραγματοποιηθεί με αυτοκίνητο και πεζή. Θα χρησιμοποιηθούν τα ΙΧ αυτοκίνητα των επισκεπτών, ενώ θα είναι διαθέσιμο και το λεωφορείο του Δήμου Αβδήρων, για επιβίβαση στο οποίο, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
Είσοδος ελεύθερη. Τηλέφωνα συνεννόησης καθημερινά: 25410-51003, 25410-51783 -e-mail: [email protected]

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, εν λόγω, κοινωνικος τουρισμος, συγκεκριμένο, ελλαδα, ιδια, αμθ, κομοτηνη, δυπε, εδα, προυπολογισμος, υφιστάμενη, χλμ, ξανθη, δημητρα, ιουνίου, συντηρηση, ηλεκτρονική, συμμετοχή, οαεδ, πανελλαδικες 2012, θεατρο, θεσσαλονικη, σχολεια, δραση, live, αμεα, αθηνα, ert, τελη κυκλοφοριας, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, θεμα εκθεσης 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, γιορτη σημερα, δημος ξανθης, μιλα, ηλεκτρονική, αμεα, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δυπε, δωρεαν, εδρα, εδα, εθνικη, ευχες, θρακη, ισπανια, ιταλια, ιχνη, λυρα, μουσικη, ονειρο, πλαισιο, προγραμμα, σουηδια, τραγουδια, υπουργειο πολιτισμου, υψος, φεστιβαλ αθηνων, ωδειο ηρωδου αττικου, ωρα, mail, αγαπη, αγωνες, αυξηση, αιτησεις, αμθ, αρβανιτικα, βαβυλωνια, εβδομαδες, βλαχικα, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, γεγονος, γεωργια, γινει, γινεται, διαστημα, δυναμη, δημος, δοθει, διοικητης, δομη, δικτυο, εφημεριδα της κυβερνησεως, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκπαιδευση, εν λόγω, εξετασεις, εξι, επτα, επιτυχια, ετη, ετων, ετος, ευρωπη, εφημεριδα, εφορεια, ζωη, ζωης, ζωγραφια, ιδια, εικοσι, θετικο, ιδρυμα, λαθος, λειτουργια, λεωφορειο, λογια, μηνες, μαρια, μυστικα, ξενοδοχειο, οκτω, παιδια, πεμπτη, ποντιακα, προγραμματα, προσληψεις, ρολο, σαββατο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, συμμετοχή, σχολειο, ταυτοτητα, τιμη, τριτη, υφιστάμενη, φεστιβαλ, φορα, χλμ, ωδειο, δημοτικα, εφαρμογη, ειδη, ελληνικα, φιλοι, γιορτη, γλωσσες, hop, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κυριακη, νοσοκομειο, τριαντα, υγειας, υλικο
Τυχαία Θέματα