Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 5-06-2018

08:41 5/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία
Στ. Βαρδαρός: « Με τα ΤΟΜΥ καλύπτουμε ένα διαχρονικό έλλειμμα του ΕΣΥ»


Την επόμενη εβδομάδα οι ΤΟΜΥ που λειτουργούν θα φτάσουν τον αριθμό 90, ενώ επίκειται και προκήρυξη εκ νέου για τις θέσεις των γιατρών. Είμαστε ικανοποιημένοι από την λειτουργία του νέου αυτής δομής για την υγεία, η οποία προάγει την πρόληψη και στοχεύει στην έμφαση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και καλύπτει ένα διαχρονικό έλλειμμα σε αυτό το κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας από το 1983.
Αυτά τόνισε μετά τα εγκαίνια της πρώτης ΤΟΜΥ στην Κομοτηνή,

η οποία λειτουργεί στο ΚΕΦΙΑΠ, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Σταμάτης Βαρδαρός.
Ο κ.Βαρδαρός επισήμανε πως οι νέοι γιατροί δείχνουν έντονο ενδιαφέρον να στελεχώσουν τις μονάδες, ωστόσο υπάρχουν 16.000 γιατροί που έχουν φύγει στο εξωτερικό και η πολιτεία κάνει προσπάθειες για επιστροφή τους.
Στάθηκε και στις προκηρύξεις για θέσεις ιατρικού προσωπικού που θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και για κέντρα Υγείας, αλλά και στην ισχύ του ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου Υγείας για τον κάθε ασθενή που θα ισχύσει, μειώνοντας την ταλαιπωρία και τα έξοδα του για λήψη ιστορικού, αλλά και επιπρόσθετες εξετάσεις.
Τέλος ο κ. Βαρδαρός φάνηκε ιδιαίτερα θετικός στην λειτουργία τις πισίνας υδροθεραπείας και Αποκατάστασης για ΑΜΕΑ, που υπάρχει στο ΚΕΦΙΑΠ, καθώς προσωπικό υπάρχει και απαιτούνται κυρίως τεχνικά ζητήματα να διευθετηθούν.

Αρωγοί Δήμος Κομοτηνής και Αντιπεριφέρεια Ροδόπης

Από την πλευρά τους ο Δήμαρχος Κομοτηναίων Γιώργος Πετρίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, δήλωαν πως στέκονται αρωγοί και οικονομικά και διοικητικά για την λειτουργία των ΤΟΜΥ. Επίσης ο κ. Τσαλικίδης υπογράμμισε πως ευοδώνεται η προσπάθεια που ξεκίνησε ο ίδιος για την επιστροφή της έδρας ως Υγειονομική Περιφέρεια ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή.

Κυβέρνηση-Οικονομία
Ξεκινούν 5 νέες δράσεις του ΕΣΠΑ συνολικού ύψους 365 εκατ. ευρώ

Την έναρξη πέντε νέων δράσεων του ΕΣΠΑ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 365 εκατ. ευρώ, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, με τα ανοικτά κέντρα Εμπορίου. Το ψηφιακό βήμα, τον ποιοτικό εκσυγχρονισμό, την ενεργειακή αναβάθμιση των νοσοκομείων και την στήριξη των τοπικών οικονομιών ανακοινώνει το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.
Για τα νέα προγράμματα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
«Προχωρούμε σε στοχευμένες παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και των τοπικών κοινωνιών, κάνοντας πράξη την δέσμευσή μας για δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Χαρίτσης.

Πρωτογενής Τομέας
Δημοσιεύθηκε η υπουργική απόφαση για τα Φυτοπροστατευτικά

Δημοσιεύθηκε η Υπουργική Απόφαση για τις κατ’ εξαίρεση άδειες διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, γνωστή και ως «Άδεια των 120 ημερών», η οποία υπογράφεται από τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Βασίλη Κόκκαλη.
Με την απόφαση αυτή, για πρώτη φορά στη χώρα μας μπαίνουν εθνικοί κανόνες στη χορήγηση των κατ’ εξαίρεση αδειών διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.
Οι άδειες αυτές προβλέπονται από τα οριζόμενα στο Άρθρο 52 του Κανονισμού, δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 ημέρες, για περιορισμένη και ελεγχόμενη χρήση, και μόνο σε περίπτωση που το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο λόγω κινδύνου ο οποίος δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με άλλα εύλογα γεωργικά μέσα.
Εξίσου σημαντική στόχευση αποτελεί η προσδοκία περιορισμού της χρήσης μη εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στις καλλιέργειες της Ελληνικής γης, προστατεύοντας τον παραγωγό, τον καταναλωτή και το περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση αυτή, αφορά αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 18 Σεπτεμβρίου 2018

Συμμετοχικό σύστημα Πιστοποίησης προϊόντων για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το Αγροοικόπολις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ που αφορά την εκπαίδευση ενηλίκων με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων τοπικών διατροφικών συστημάτων, πραγματοποιεί εκδήλωση ενημέρωσης για το Συμμετοχικό Σύστημα Πιστοποίησης την Τετάρτη 13/6, στις 17:30 – 22:00 μ.μ. στην Θεσσαλονίκη.
Θα γίνουν ομιλίες για το τι είναι η συμμετοχική προσέγγιση στην πιστοποίηση, πώς αναπτύσσεται ένα Συμμετοχικό Σύστημα Πιστοποίησης, πώς λειτουργεί, κίνητρα για συμμετοχή σε αυτό, τη σχέση τους με τη δημόσια διοίκηση, την αναγνώρισή τους, και θα μελετήσουμε την περίπτωση του συστήματος της Nature et Progress, που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες.
Το παρόν τους θα δώσουν οι Ceyhan Temurcu και Simon Carraz από την Τουρκία και Γαλλία αντίστοιχα, που θα μας μεταφέρουν την εμπειρία τους από τα Συμμετοχικά Συστήματα Πιστοποίησης στις χώρες τους.
Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή με email στο bethechange@agroecopolis.org αναφέροντας την ιδιότητά τους , μέχρι σήμερα.

Ταχύρρυθμη εκπαίδευση Μελισσοκόμων


Tο ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ γνωστοποιεί πως 27, 28και 29 Ιουνίου από ώρα 16:00 εως 21:00 στο ΚΕΝΤΡΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε εφαρμογή του σχετικού Κανονισμού της ΕΕ ( Αριθ. 1308/2013) .
Εκπαιδευτής θα είναι ο Γκόρας Γεώργιος από το εργαστήριο μελισσοκομίας του Α.Π.Θ.
Η εκπαίδευση θα είναι για τριάντα (30) μελισσοκόμους του Ν. Ροδόπης και θα επιλεγούν οι τριάντα (30) πρώτες αιτήσεις υποψηφίων που διαθέτουν ΑΡΙΘΜΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΥ.

Κοινωνική Οικονομία
Πρότυπα σχέδια από την ΠΕΣΚΟ για αξιοποίηση

Η Πανελλήνια Ένωση Συμπράξεων Κοινωνικής Οικονομίας (ΠΕΣΚΟ) στο πλαίσιο της αλληλέγγυας συμβουλευτικής που ασκεί τα τελευταία χρόνια, για τις εθελοντικές οργανώσεις και φορείς κοινωνικής οικονομίας με χαρακτηριστική δράση το «Μέντορες για την κοινωνική οικονομία», προσφέρει τρία πρότυπα σχέδια για χρηματοδότηση για «ΠΡΟΤΥΠΕΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ», με την μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας.
Προαπαιτούμενο αυτής της προσφοράς είναι ένα τοπικό σύμφωνο συνεργασίας με πέντε-5 τουλάχιστον συλλογικών φορέων για τοπικές πολιτιστικές δράσεις ή εκθέσεων, αγροτικής κληρονομιάς και εναλλακτικά εκθετηρίου τοπικών προϊόντων.
Η ΠΕΣΚΟ είναι σε θέση να ενημερώσει επίσηςγια όλη την διαδικασία. Πληροφορίες: 210 8813760, [email protected], socialactivism.gr
ΔΠΘ

Κινητοποίηση του Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνικής στη Σύγκλητο για το Αναγνωστήριο

Μετά την πρόσφατη κινητοποίηση των Φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής στη Σύγκλητο για το Αναγνωστήριο, η Σύγκλητος αποφάσισε πως, μετά την προσωρινή παραλαβή των χώρων του Αναγνωστηρίου-Βιβλιοθήκη της πολυτεχνικής σχολής του ΔΠΘ, εντός μίας εβδομάδας να λειτουργεί το Αναγνωστήριο με την ευθύνη του ιδρύματος.
Επίσης εντός εύλογου χρόνου από την οριστική παραλαβή του έργου θα δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την επαναφορά του Αναγνωστηρίου-Βιβλιοθήκη στην πρότερη κατάσταση.

Αυτοδιοίκηση
Διανομή αγαθών στους ωφελούμενους του ΤΕΒΑ στην Ξάνθη

Ο Δήμος Ξάνθης, ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Ξάνθης «ΣΤΗΡΙ-ΖΩ», πραγματοποιεί διανομή αγαθών από σήμερα στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Επισιτιστική ή και Βασική Υλική Συνδρομή», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους (ΤΕΒΑ).

Διανομή προϊόντων επισιτιστικής βοήθειας Ροδόπης

Ο Δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης καθώς και οι εταίροι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαπών γνωστοποιούν πως από σήμερα έως και την Πέμπτη από τις ώρα 08:30 – 14:30 θα διανείμουν είδη παντοπωλείου και είδη βασικής υλικής συνδρομής, στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής στα γνωστά σημεία διανομής.

Εκκλησία
Θεία Λειτουργία για τους υποψηφίους και φέτος

Σήμερα το απόγευμα στις 7:30 μ.μ. ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων θά τελέσει Θεία Λειτουργία στόν Ἱερό Καθεδρικό Ναό Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς, ὅπου θά δεηθῇ ἰδιαιτέρως ὑπέρ φωτισμοῦ καί ενδυνάμωσης τῶν ὑποψηφίων μαθητῶν τῶν Πανελληνίων ἐξετάσεων.
Στην ειδική αυτή Θεία Λειτουργία καλούνται να την παρακολουθήσουν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους.

Κινήματα
Εκδηλώσεις για την Ειρήνη από τα παιδιά

Εκδηλώσεις με τίτλο «Μια ζωγραφιά για την Ειρήνη» διοργανώνει για Τρίτη χρονιά η Επιτροπή Ειρήνης Νομού Ροδόπης , σε συνεργασία με δημοτικά σχολεία και γυμνάσια. Η δράση θα γίνει αύριο στις επτά το απόγευμα στην κεντρική πλατεία Κομοτηνής, όπου θα λειτουργήσει έκθεση έργων καλλιτεχνικής δημιουργίας των μαθητών, μουσικό πρόγραμμα από τους hip-hop live και από μαθητές με ποντιακή λύρα .
Το ερχόμενο Σάββατο στο Μουσικό σχολείο Κομοτηνής στις οκτώ και μισή το βράδυ θα ανέβει θεατρική παράσταση με τίτλο: «Παραμύθι χωρίς όνομα» από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και μουσική από την Μαρία Κηπουρού (βιολί) και την Αλίκη Διαμαντίδου (πιάνο)

Αρχαιολογικό Μουσείο
Δράση Πράσινες Διαδρομές από το Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής


Στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης σχετικά με την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού υλοποιεί και φέτος την δράση «ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης σε συνεργασία με το WWF ΕΛΛΑΣ συμμετέχει στην εν λόγω δράση και οργανώνει στο μεσαιωνικό γεφύρι του ποταμού Κομψάτου τρίωρο (3) διαδραστικό πρόγραμμα για οικογένειες με παιδιά ηλικίας άνω των 5 ετών, με θέμα τη συνύπαρξη στην ευρύτερη περιοχή των Θρακικών Μετεώρων των σπάνιων αρπακτικών πτηνών με το ανθρώπινο στοιχείο ανά τους αιώνες.
Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 10 Ιούνη στις 11 το πρωΐ στη Μεσαιωνική Γέφυρα Κομψάτου.

Πολιτισμός
Το καταληκτικό μάθημα για τα Αρχαία Ελληνικά στο ΙΘΤΠ

Για 18η χρονιά ολοκληρώνονται τα μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών για ενήλικες και Ιστορίας/Πολιτισμού Θράκης στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Το Ανοικτό Καταληκτήριο μάθημα θα γίνει αύριο στις ώρα 7 μμ στο Π των Καπναποθηκών με θέμα:
ΘΡΑΚΗ – ΑΙΓΑΙΟ – ΚΥΠΡΟΣ: Ο αρχαίος γεωγράφος Στράβων και τα όρια του Ελληνισμού
Σημειώνεται πως για 13η χρονιά παρουσιάζεται με την ευθύνη του διδάσκοντα Θανάση Μουσόπουλου το ΑΝΟΙΚΤΟ ΚΑΤΑΛΗΚΤΗΡΙΟ ΜΑΘΗΜΑ.
Η βραδιά θα κλείσει με Δημοτικά Τραγούδια, που θα αποδώσει ο Αναστάσιος Δασκαλόπουλος.

ΦΕΞ 2-3 πράγματα που ξέρω για…το Λαϊκό Πολιτισμό

Στο πλαίσιο της Δράσης της ΦΕΞ 2-3 πράγματα που ξέρω για την τέχνη, αύριο στις 8 το απόγευμα στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, θα παρουσιασθούν οι «Διαβατήριες λαϊκές τελετουργίες και έθιμα του καλοκαιριού: από του Κλήδονα μέχρι τη λαϊκή λατρεία του κύκλου του Δεκαπενταύγουστου»
Με την Γαρυφαλλιά Θεοδωρίδου, Διδάκτωρ Λαογραφίας ΔΠΘ

Όλες οι ΑΕΚ του Κόσμου

Το βιβλίο του , όλες οι ΑΕΚ του κόσμου , που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 9 Ιουνίου στις 19:00 στο Away THe new era στην Κομοτηνή , μίλησε στην περιφερειακή ράδιο εφημερίδα της ΕΡΤ -ΑΜΘ ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης .
Ο κ. Αγγελίδης ανέφερε πως το βιβλίο δεν αποτελεί απλά μια αθλητική αναφορά , αλλά μια ιστορική αναδρομή των ανθρώπων που ως πρόσφυγες ίδρυσαν όλα αυτά τα σωματεία που έχουν τον δικέφαλο αετό ως σήμα , ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως για τη συλλογή των πληροφοριών , έλαβε ακόμη και γράμματα με παλιές φωτογραφίες από απομακρυσμένα χωριά της χώρας μας .
Τέλος υπογράμμισε πως και άλλοι σύλλογοι ή άνθρωποι κοντά στους συλλόγους θα πρέπει να κάνουν τέτοιες ενέργειες ώστε να γνωρίσει ο κόσμος την ιστορία τους , ενώ δεν θα αργήσει και η 3η έκδοση του λευκώματος για τις ΑΕΚ όλου του κόσμου καθώς ήδη έχουν συγκεντρωθεί νέα στοιχεία.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, εν λόγω, κομοτηνη, ισχύ, αμεα, νέα, θεσσαλονικη, συμμετοχή, nature, γαλλια, email, org, δημητρα, ιουνίου, δραση, προσφορες, δπθ, σχολεια, live, wwf, θρακη, αιγαιο, ΑΕΚ, era, ert, κινηση στους δρομους, μετρο, αλλαγη ωρας, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυπρος, ελλαδα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, ξανθη, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, δημος ξανθης, δημοτικα τραγουδια, χωρες, αμεα, βημα, δπθ, θεμα, λυρα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, ραδιο, τα νεα, τραγουδια, υγεια, φωτογραφιες, ωρα, email, era, αγορα, αρθρο, αιτησεις, αμθ, απλα, αρχαια, αρχαια ελληνικα, βιβλιο, βραδια, βραδυ, γεφυρα, γινει, γιατροι, δημος, διοικηση, εθιμα, ευρω, υπαρχει, ειρηνη, εκθεση, εκπαιδευση, εβδομαδα, εν λόγω, εξετασεις, εξοδα, επτα, ετων, ευθυνη, εφημεριδα, εφορεια, τεχνη, ζωγραφια, θεια λειτουργια, θεοδωριδου, ιδρυμα, ιστορικο, λειτουργια, ληψη, μορφη, μαρια, οκτω, ορια, παιδια, πεμπτη, περιβαλλον, πετριδης, πιστοποιηση, πολιτεια, προγραμματα, σαββατο, συμμετοχή, συλλογοι, σχεδια, σχολειο, ταλαιπωρια, τι ειναι, τμημα, τουρκια, τρια, τριτη, ισχύ, φορα, ψηφιακο, αιωνες, δημοτικα, εφαρμογη, ειδη, ελληνικα, εμφαση, ενωση, hop, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, ιουνίου, κομματι, κυριακη, nature, org, πληροφοριες, σημα, τριαντα, θεια, θεσεις, υγειας, wwf, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα