Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 28 Ιουνίου 2018

09:18 28/6/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας
Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ρύθμιση Αγροτικών δανείων


Άνοιξε χθες η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων, για τη ρύθμιση των Αγροτικών Δανείων, κάτι που γίνεται πρώτη φορά, σε μια προσπάθεια να γλιτώσουν οι Αγρότες από την αγχόνη των χρεών.
Αυτό τόνισε μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βασίλης Κόκκαλης.
Ο κ. Κόκκαλης επισήμανε πως οι ρυθμίσεις θα είναι

δεκαετούς διάρκειας και αφορούν 22.000 Αγρότες, τους οποίους και κάλεσε να σπεύσουν να υπαχθούν στις ευνοϊκές ρυθμίσεις, για εφορία, -πρώην ΟΓΑ-ΕΦΚΑ και την πρώην Αγροτική Τράπεζα.
Η ρύθμιση περιλαμβάνει διαγραφή των τόκων, αλλά και διαγραφή κεφαλαίου των δανείων σε ποσοστά έως και 60%. Οι ρυθμίσεις θα αφορούν και τα πανωτόκια.
Επίσης αποπληρωμή με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των οφειλετών, μέχρι και 120 δόσεις.
Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε πως σε όλη την Ελλάδα θα γίνουν ενημερωτικές εκδηλώσεις, για την διευκόλυνση των Αγροτών.
Οι ενημερωτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι.
Επισημαίνεται πως οι ρυθμίσεις αφορούν Αγρότες, Κτηνοτρόφους, Φυσικά πρόσωπα και όχι ΣΥνεταιρισμούς.
Οι Συνεταιρισμοί υπόκεινται στο καθεστώς του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

3,1 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ προς 462 δικαιούχους

Το ποσό των 3,1 εκατ. ευρώ πλήρωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ο οργανισμός- όπως αναφέρει στην ανακοίνωση του- προχώρησε από τις 20/06/2018 έως τις 22/06/2018 σε πληρωμές ύψους 3.120.487,11, προς 462 δικαιούχους.
Μεταξύ άλλων, αυτές αφορούν δασώσεις, μελισσοκομία και ανειλημμένες υποχρεώσεις.

Επιμελητήρια
Το Επιμελητήριο Ξάνθης φιλοξενεί τη συνάντηση εκπροσώπων του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Περιοχών (AEBR)

Το Επιμελητήριο της Ξάνθης φιλοξενεί σήμερα στο Ξενοδοχείο «Ελισσώ» της Ξάνθης, την συνάντηση εκπροσώπων του Οργανισμού Ευρωπαϊκών Διασυνοριακών Περιοχών.
Συγκεκριμένα στις 11:00 π.μ. θα ξεκινήσει η συνάντηση φορέων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα της διασυνοριακής συνεργασίας της Ελλάδας με γειτονικές χώρες.
Αύριο έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Οργανισμού και στις 30 Ιουνίου 2018 θα γίνει περιήγηση στην περιοχή της Ξάνθης.
Ο βασικός στόχος του AEBR πέρα από την ανταλλαγή εμπειριών και την αντιμετώπιση των προβλημάτων, είναι η εκπροσώπηση όλων των συμφερόντων αυτών των περιφερειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Το Επιμελητήριο Ξάνθης με τη συμμετοχή του στο AEBR έχει αποκτήσει εταιρικές σχέσεις με δίκτυα που ασχολούνται με συγκεκριμένα κοινά διασυνοριακά ζητήματα.
Επιπλέον, έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει και παραδείγματα ορθών πρακτικών.

Περιβάλλον
Μειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση της λεπτής πλαστικής σακούλας το α’ τρίμηνο του 2018


Μειώθηκε σημαντικά η κατανάλωση της λεπτής πλαστικής σακούλας το α’ τρίμηνο του 2018.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Δημήτρη Πολιτόπουλο, βεβαιώθηκε από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και θα αποδοθεί στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) είναι 6.086.639 ευρώ. Με το ποσό αυτό θα εντείνουμε τις δράσεις με τις οποίες θα επιστρέφουμε ανταποδοτικά τα χρήματα αυτά στους Έλληνες πολίτες. Είτε με βιοδιασπώμενες τσάντες ή τσάντες πολλαπλών χρήσεων. Ο κ. Πολιτόπουλος αποκάλυψε πως στο σχεδιασμό του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης είναι, η σταδιακή αντικατάσταση των πλαστικών μπουκαλιών, αλλά και πρωτοβουλίες για το πλαστικό καλαμάκι.
«Είναι σημαντικό να νιώσει ο πολίτης πως μπορεί να μας εμπιστευθεί και πως τα χρήματα επιστρέφουν σε αυτόν. Είναι ένας τρόπος που θα εντείνει ακόμη πιο πολύ την προσαρμοστικότητα στη μείωση των πλαστικών σακκούλων, με σκοπό να υπερκαλυφθούν οι αρχικοί στόχοι μέσα στο 2019», τόνισε καταλήγοντας ο κ. Πολιτόπουλος.

Αγορά Εργασίας
Πρώτο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ επιδοτούμενης απασχόλησης για πτυχιούχους


Τη δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας για νέους από 18-29 ετών με επιδότηση κατά 50% του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, έχει ως στόχο το νέο ειδικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ που τίθεται σε εφαρμογή άμεσα σύμφωνα με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη.
Το πρόγραμμα αφορά 6.000 πτυχιούχους ΑΕΙ και ΤΕΙ και 4.000 απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι θα επιλεγούν από τους καταλόγους των 119.000 ανέργων νέων 18-29 ετών εγγεγραμμένων στον ΟΑΕΔ.
Για το πρόγραμμα θα πρέπει να εκδηλώσουν ενδιαφέρον επιχειρήσεις και στη συνέχεια θα γίνεται η επιλογή από τον ΟΑΕΔ όσων πληρούν τις ζητούμενες επιδεξιότητες και ειδικεύσεις. Αν το πρόγραμμα στεφθεί με επιτυχία θα προκηρυχθούν άλλες 5.000 θέσεις τον Σεπτέμβριο.

Αυτοδιοίκηση
Στο Γκίφχορν της Γερμανίας ο Δήμαρχος Ξάνθης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου

Επέστρεψαν από τον αδελφοποιημένο με το Δήμο Ξάνθης, Δήμο Γκίφχορν Γερμανίας, ο Δήμαρχος, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ιωάννης Δρεμσίζης, που επισκέφθηκαν τον Δήμο του Γκίφχορν Γερμανίας, μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Νέρλιχ.
Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της αδελφοποίησης η οποία μετράει τριάντα τέσσερα χρόνια.
Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Δημάρχου Ξάνθης με το Δήμαρχο Γκίφχορν, συζητήθηκαν θέματα για την περαιτέρω συνεργασία των αδελφοποιημένων Δήμων και για τις νέες προοπτικές που ανοίγονται στο κομμάτι κυρίως του τουρισμού.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαν στις εκδηλώσεις του «Σούτσεν Φέστ», μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του Δήμου Γκίφχορν, ενώ είχαν συναντήσεις με την πολυπληθή Ελληνική Κοινότητα.

ΑΜΕΑ
Σε χρήση η ειδική ράμπα SEATRAC για την πρόσβαση (ΑμεΑ) στα Άβδηρα και πρόταση ράμπας στην παραλία Μυρωδάτου

Σε χρήση εδώ και 19 μέρες είναι η ειδική ράμπα SEATRAC για την πρόσβαση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) στην παραλία Αβδήρων, η οποία τοποθετήθηκε πριν ένα χρόνο και χρησιμοποιήθηκε 170 φορές
.Ο μηχανισμός SEATRAC είναι τοποθετημένος στη θέση «Λεύκιππος» της παραλίας Αβδήρων, κοντά στη Γενισέα, όπου εδρεύει το Εργαστήρι Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης για ΑμεΑ, επιτρέποντας στους μαθητές με κινητικές δυσκολίες να απολαμβάνουν αυτόνομα το μπάνιο τους στη θάλασσα. Για την υποστήριξη της εγκατάστασης, κατασκευάστηκαν επίσης ένας ξύλινος διάδρομος πρόσβασης, αποδυτήρια και ντουζιέρα.
Ο δήμος Αβδήρων αξιοποίησε σχετική πρόσκληση του υπουργείου Ανάπτυξης και υπέβαλε πριν ένα δίμηνο περίπου πρόταση για τη χρηματοδότησης τοποθέτησης και λειτουργίας νέας ράμπας στην παραλία Μυρωδάτου. Αντίστοιχη πρόταση υπέβαλε και ο δήμος Τοπείρου.
Το κόστος για την ειδική ράμπα ανέρχεται περίπου στις 50.000 ευρώ.

Κόμματα
Oι νέες Τοπικές Επιτροπές του ΚΙΝΑΛ στην Ξάνθη

Μετά την εκλογική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο αναδείχτηκαν οι νέες τοπικές επιτροπές του νέου φορέα σε κάθε Δήμο της περιοχής.Αναλυτικά:
Ξάνθη
Συντονιστής: Κώστας Βαβάτσικος
Αναπληρωτής: Σειτ Ογλου Οκτάι
Μέλη: Κυριάκος Χατζηθεοδώρου, Αθανασίου Αθανάσιος, Αιγινίτης Χαράλαμπος, Κρεωνά Ελένη, Λαλαζήσης Παναγιώτης.
Άβδηρα
Συντονιστής: Αθανάσιος Μουρατίδης
Αναπληρωτής: Αδάμ Αδαμίδης
Μέλη:Στέφανος Δημητριάδης,Απόστολος Ελευθεριάδης, Αλεξάνδρα Θεοφυλάκη
Μύκη
Συντονιστής: Κουρού Νουρεντίν
Αναπληρωτής: Σαλή Κεχαγιά
Μέλη: Κουρού Ρειχάν, Καπζά Φατμέ, Ραμαδάν Κενάν
Τόπειρος
Συνονιστής: Σάββας Ξενιτίδης,
Αναπληρωτής: Θόδωρος Αλεξανδρίδης
Μέλη: Τραχανέλλη Σταυρούπολη, Γκορόγιας Δημήτριος, Τουρουντζής Βασίλειος.

ΕΛΑΣ
Συναντήσεις με τους Δ/ντες της Αστυνομίας πραγματοποίησε η ΕΑΥ Ροδόπης

Σειρά επισκέψεων πραγματοποίησε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων, στον Αστυνομικό Δ/ντη Ροδόπης και τον Γενικό Αστυνομικό Δ/ντη της Περιφέρειας, Μιχάλη Σεβδυνίδη και Νίκο Μενεξίδη αντίστοιχα.
Στους δύο Δ/ντες κατατέθηκαν υπομνήματα στα οποία έγιναν επισημάνσεις σε θέματα όπως, για την ορθολογική κατανομή προσωπικού, αντικατάσταση υλικοτεχνικού εξοπλισμού, Μη λειτουργία Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων, Ίδρυση Α.Τ. ή Α.Σ. στο μεθοριακό σημείο διαβατηριακού ελέγχου Νυμφαίας, εντός Ελληνικού εδάφους, τέλος Ίδρυση Α.Σ. στην παραλιακή ζώνη του νομού.

Σύλλογοι
Στην Ξάνθη το 10ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα

Στην Ξάνθη από αύριο έως και 1 Ιουλίου θα φιλοξενηθεί το 10ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα από τις 29 Ιουνίου ως την 1η Ιουλίου.
Στο εγχείρημά συμμετέχουν ως διοργανωτές το Κέντρο Πολιτισμού Ξάνθης με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων και συνδιοργανωτής η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης. Μαζί χιλιάδες χορευτές από όλη την Ελλάδα και την Ευρώπη θα συμμετέχουν στις δράσεις μας που θα αναπτυχθούν στην Κεντρική πλατεία, στο σπίτι του Χατζιδάκι και στο Γήπεδο του ΑΟΞ.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Τα Καλογιάννια στον οικισμό των Σαρακατσάνων την Κυριακή

Την προσεχή Κυριακή πρώτη του Ιούλη, θα γίνει η αναπαράσταση του εθίμου των Καλογιαννίων, στον παραδοσιακό Σαρακατσάνικο Οικισμό, στη διασταύρωση Φαναρίου.
Και φέτος ο Μορφωτικός Σύλλογος Σαρακατσάνων Θράκης, μετά την ολοκλήρωση της τελετουργίας του εθίμου, έχει προγραμματίσει με την ορχήστρα του Κώστα Μπανιώτη, ένα μεγάλο γλέντι μαζί με Σαρακατσάνικα παραδοσιακά φαγητά.

Εκπαίδευση-Πολιτισμός
Τα «ντουρντουβάκια της Ξάνθης» έδωσαν την πρωτιά στο 5ο Γυμνάσιο

Τα «ντουρντουβάκια της Ξάνθης» έδωσαν την πρωτιά στο 5ο Γυμνάσιο Ξάνθης στον πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό που διοργανώθηκε από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα.
Το συγκεκριμένο ντοκυμαντέρ ετοιμάστηκε από τους μαθητές του 5ου σχολείου Δανιηλίδη, Καλταβερίδη και Μαντάρα υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού-υποδιευθυντή του σχολείου κ. Μακρή και τη συνεισφορά της κ. Αυγέρη που παρείχε μέρος του αρχειακού υλικού, οι συντελεστές είχαν την ευκαιρία να φωτίσουν μια άγνωστη, αλλά ταυτόχρονα οδυνηρή πτυχή της ξανθιώτικης ιστορίας.
«Ντουρντουβάκια», ονομάστηκαν οι εκατοντάδες Θρακιώτες που επιστρατεύθηκαν και ακολούθησαν καταναγκαστικά τα τάγματα εργασίας του βουλγαρικού στρατού κατά το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, αποτελούν ένα ιστορικό στοιχείο της τοπικής μας ιστορίας που, δυστυχώς, έχει ελάχιστα παρουσιαστεί.

Πολιτισμός
Βιβλιοπαρουσίαση Ευαγγελίας Ευσταθίου, «Το Αόρατο νήμα»


Το νέο μυθιστόρημα της συγγραφέως Ευαγγελίας Ευσταθίου με τίτλο «Αόρατο Νήμα» παρουσιάζουν σήμερα Πέμπτη και ώρα 20:30 στην αυλή του Βαρόσι Art Cafe, τα Βιβλιοχαρτοπωλεία «Βαφειάδης» σε συνεργασία με τις εκδόσεις «Λιβάνη».
Για το βιβλίο θα μιλήσει συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ.

Παρουσίαση βιβλίο του Θανάση Τσακνάκη «Ιμερτά Μυθαναγνώσματα» από το Θρακικό περιοδικό «Ενδοχώρα» στην Ξάνθη

Την προσεχή Κυριακή 1 Ιουλίου στις 5 το απόγευμα στο «Κέρασμα» στον πεζόδρομο της Εθνικής Τράπεζας παρουσιάζεται το βιβλίο του Θανάση Τσακνάκη, «Ιμερτά Μυθαναγνώσματα,» από το Θρακικό περιοδικό «Ενδοχώρα».
Τα «Ιμερτά Μυθαναγνώσματα» είναι μία διδακτική λογοτεχνική ανάπλαση, και κατάλληλη συμπλήρωση, αρχαίων Ελληνικών μύθων.
Απευθύνονται κυρίως σε παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά φιλοδοξούν να ανταποκριθούν και στις μυθολογικές αναζητήσεις ενηλίκων αναγνωστών.
Στο βιβλίο ο Θανάσης Τσακνάκης παρουσιάζει το μύθο της ΞΑΝΘΗΣ και του ΚΟΣΣΥΝΘΟΥ.

Αστυνομικό Δελτίο
Ολοκληρώθηκαν οι ενημερωτικές δράσεις της ΕΛΑΣ σε μαθητές της ΑΜ-Θ


Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία δράσεις ενημερωτικού ενδιαφέροντος της Ελληνικής Αστυνομίας σε μαθητές στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη κατά το σχολικό έτος 2017 – 2018

Καταρτισμένοι Αστυνομικοί πραγματοποίησαν 397 διαλέξεις σε μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την πρόληψη των ναρκωτικών, του διαδικτυακού και σχολικού εκφοβισμού, της ενδοοικογενειακής βίας, καθώς επίσης ζητήματα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

www.ert.gr

Keywords
ειδήσεις, ΕΡΤ, ιουνίου, ιουνίου, εκδόσεις λιβάνη, αγχόνη, τραπεζες, ελλαδα, καλοκαιρι, οπεκεπε, συμμετοχή, ααδε, οαεδ, αει, τει, αμεα, ξανθη, συγκεκριμένο, art, cafe, ελασ, σχολεια, ert, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, θεματα πανελληνιων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, μειωση μισθων, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, ελενη, δημητριαδης, χωρες, αγροτικη τραπεζα, αμεα, εφορια, θαλασσα, θρακη, ογα, οπεκεπε, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, αγροτικη, αγωγη, αδαμ, αει, αλεξανδρα, αναπηρια, αγχόνη, τει, βιβλιο, φαγητα, γινει, γινεται, γηπεδο, γλεντι, δυνατοτητα, δημος, δυστυχως, διαδικτυο, δικτυο, δικτυα, εγχειρημα, ευκαιρια, ευρω, ευσταθιου, ελασ, επιτυχια, ετων, ετος, ευρωπη, ζωνη, ιδρυση, υφυπουργος, ιστορικο, εκδοσεις, κυκλοφοριακη αγωγη, λειτουργια, μακεδονια, μελισσοκομια, μειωση, μπανιο, μαρια, μυθιστορημα, νικο, ξενοδοχειο, παιδια, πεμπτη, πιο πολυ, ρυθμισεις, ρυθμιση, σαββας, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, συμμετοχή, σπιτι, τσαντες, φυσικα, φορα, ιωαννης, art, ασφαλεια, αυλη, cafe, εφαρμογη, κομματι, κωστας, κυριακη, ορχηστρα, τριαντα, τραπεζα, θανασης, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα